Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Απεργία για την υπεράσπιση της ίδιας τους της ζωής

Αύριο Τετάρτη, μέρα που επαναλαμβάνεται η δίκη για το έγκλημα στο «ΣΕΪΛΟΡ». Αιχμή της κινητοποίησης και το δικαίωμα στη δουλιά

Από τη διαμαρτυρία των ταξικών δυνάμεων στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ την περασμένη Παρασκευή, ενάντια στις μεθοδεύσεις για τη συρρίκνωση της Ζώνης
Από τη διαμαρτυρία των ταξικών δυνάμεων στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ την περασμένη Παρασκευή, ενάντια στις μεθοδεύσεις για τη συρρίκνωση της Ζώνης
Ξανά μπροστά, προτάσσοντας το όπλο της απεργίας, βγαίνουν αύριο Τετάρτη οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με απόφαση των σωματείων τους. Βρίσκονται στο πόδι για να αποτρέψουν το «άγριο κυνηγητό» που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους η κυβέρνηση της ΝΔ. Ακολουθώντας το δρόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ επιδιώκει, ταυτόχρονα με τη δραστική συρρίκνωση της Ζώνης, να «βάλει χέρι» και στη μεγάλη κατάκτησή τους, τις μεικτές επιτροπές Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία, ικανοποιώντας μία από τις βασικές αξιώσεις των εφοπλιστών και συνολικά της εργοδοσίας. Στα πλαίσια της απεργίας, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 8.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο Δικαστικό Μέγαρο.

Την ίδια στιγμή, μέσα στα δικαστήρια και στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων, θα σύρονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου 4 μέλη της 5μελούς μεικτής Επιτροπής Ελέγχου, που είναι όλοι εργαζόμενοι και δύο από αυτούς εργάτες της Ζώνης. Κατηγορούνται για το φονικό που έγινε στη Ζώνη στις 20 Οκτώβρη 2001, όταν 5 μεταλλεργάτες κάηκαν ζωντανοί στο γκαζωμένο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» του εφοπλιστή Κούλουδρου. Οι 4 εργαζόμενοι, δηλαδή τα θύματα, θα κάθονται στο ίδιο εδώλιο με τους θύτες τους. Με τον εφοπλιστή, τους εργολάβους και τα «τσιράκια» τους τον χημικό Ναυτιλίας Β. Παπαδόπουλο και τον τεχνικό Ασφαλείας.

Πρόκειται για μια ακόμα άθλια επιχείρηση για να συγκαλυφτούν οι ευθύνες που φέρουν οι εφοπλιστές, η εργοδοσία, για τα τραγικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, να μετακυληθούν οι ευθύνες στα θύματά τους. Να σημειωθεί ότι η δίκη έχει αναβληθεί μέχρι σήμερα 3 φορές με ευθύνη των εισαγγελικών αρχών, ενώ δικηγορικοί κύκλοι έχουν κάνει λόγο για μεθόδευση, προκειμένου να σβήσουν σταδιακά οι μνήμες και να πέσει η υπόθεση στα «μαλακά», βγάζοντας «λάδι» εφοπλιστές και κύκλωμά τους.

Ομως, η επίθεση στη Ζώνη δε σταματάει εδώ. Ταυτόχρονα με την προσπάθεια απαξίωσης των μεικτών Επιτροπών, η κυβέρνηση μέσω του ΟΛΠ ΑΕ επιδιώκει να δώσει στη Ζώνη τη χαριστική βολή. Σχέδιο που αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν η διοίκηση του Οργανισμού, εν κρυπτώ, επιχείρησε να πάρει απόφαση για να βγουν «εκτός» οι πλωτές δεξαμενές της, τα βασικά δηλαδή εργαλεία της Ζώνης, με τη μέθοδο της παράδοσής τους στους ιδιώτες. Το σχετικό θέμα, κάτω από την άμεση και δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων, αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη.

Τα σωματεία, με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, απαιτούν «την απαλλαγή με πολιτική απόφαση από τις κατηγορίες των 5μελών μεικτών Επιτροπών Ελέγχου και την απόδοση των ευθυνών στους πραγματικούς ενόχους, την Εργοδοσία και τα αρμόδια υπουργεία». Καλούν τους εργαζόμενους σύσσωμους να αντισταθούν στην ποινικοποίηση του εργατικού ελέγχου και της συνδικαλιστικής δράσης, σε αυτή την πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία και τη φτώχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ