ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταδικασμένη στη συγκάλυψη της διαφθοράς
  • Πλήρης κάλυψη «μέχρι νεωτέρας» στους υπουργούς, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί, στον ένα ή άλλο βαθμό, στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ
  • Ακόμα και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά γάλακτος, επιβεβαιώνοντας τη συμμαχία μαζί τους

Σε συγκάλυψη των φαινομένων διαφθοράς οδηγείται μοιραία η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς οι συνεχείς αποκαλύψεις «απειλούν» να πλήξουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική που εφαρμόζει εγγυάται ότι τα νέα σκάνδαλα και κρούσματα διαφθοράς είναι απλά θέμα χρόνου να ξεσπάσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και σήμερα την ύπαρξη και δράση καρτέλ σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αφήνοντας έτσι να διαφανεί η συμμαχία της με τους μονοπωλιακούς κολοσσούς που γδέρνουν παραγωγούς και καταναλωτές. «Μπορείτε να απευθυνθείτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να υποβάλετε την ερώτηση», απάντησε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τη δράση του καρτέλ στην αγορά γάλακτος, ενώ απέφυγε να απαντήσει στην ευθεία ερώτηση αν η κυβέρνηση παραδέχεται έστω την ύπαρξη καρτέλ! «Εφόσον υπάρχει κάποιο πρόβλημα»(!) στην αγορά γάλακτος, τότε θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει όλα τα «επιχειρήματα» για να αποσείσει από πάνω της τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες για την εμπλοκή στελεχών της σε υποθέσεις χρηματισμού (ΜΕΒΓΑΛ), ενώ δε λείπουν και οι προσπάθειες συμψηφισμού με το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να προσφέρει, σε αυτή τη φάση, πλήρη κάλυψη σε όλους τους υπουργούς, το όνομα των οποίων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει εμπλακεί στην τελευταία υπόθεση διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρθηκε εκ νέου κάλυψη στον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη ότι είχε διορίσει τους κατηγορούμενους για τη μίζα των 2,5 εκατ. ευρώ από τη ΜΕΒΓΑΛ σε επιτροπή του υπουργείου του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Νέων», ο Σ. Τσιτουρίδης διόρισε τον Π. Αδαμόπουλο και ως αναπληρωτή του τον Π. Αναγνωστόπουλο σε ειδική επιτροπή που καλείται να αξιολογήσει διαγωνισμό για τη διαφημιστική υποστήριξη του κοινοτικού προγράμματος EQUAL και αυτό μόλις πέντε μέρες πριν συλληφθεί το «τρίγωνο» των γαλάζιων κουμπάρων για τον εκβιασμό της ΜΕΒΓΑΛ. Ο υπουργός είχε αποφύγει να πει το παραμικρό γι' αυτόν το διορισμό και μάλιστα επέμενε ότι δε γνώριζε τον Π. Αδαμόπουλο!

Στον ισχυρισμό αυτό επέμενε και χθες μετά την αποκάλυψη, ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζοντας ότι στις δεκάδες επιτροπές του υπουργείου του «χρησιμοποιούνται πρόσωπα που εκ της θέσεώς τους παρέχουν εχέγγυα κύρους και αντικειμενικότητας»...

Κάλυψη στον Σ. Τσιτουρίδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον υπουργό Απασχόλησης, λέγοντας ότι «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» και δεν έχει τεθεί θέμα παραίτησής του. Στην πραγματικότητα, η κάλυψη του υπουργού ήταν μονόδρομος για τον Κ. Καραμανλή, γιατί κάθε άλλη στάση θα αποτελούσε ομολογία ενοχής. Ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν ο υπουργός έχει υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ενώ παρέπεμψε στη δήλωση του υπουργού όσον αφορά τη χθεσινή αποκάλυψη για το διορισμό των Αδαμόπουλου και Αναγνωστόπουλου σε επιτροπή του υπουργείου Απασχόλησης.

Ακόμα μια φορά, ο Θ. Ρουσόπουλος επικαλέστηκε τις ειλικρινείς προθέσεις της κυβέρνησης για να πείσει για τη βούλησή της στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά αντιλαμβανόμενος ότι δεν πείθει κανέναν κατέφυγε στη σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ, απαριθμώντας ορισμένες υποθέσεις (όπως του Χρηματιστηρίου) που παραγράφηκαν. Δε δίστασε μάλιστα να μετακυλίσει τις ευθύνες συνολικά στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς «δεν έχει να κάνει μόνο με νόμους και γραφές, δεν έχει να κάνει μόνο με το να απλοποιήσουμε διαδικασίες γραφειοκρατίας που είναι σημαντικό, έχει να κάνει και με αλλαγή νοοτροπίας»...

Αναγνώρισε ότι από την υπόθεση της «Μεβγάλ» δέχτηκε πλήγμα η Επιτροπή, σημείωσε, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής ήταν εκείνος στον οποίο απευθύνθηκαν και κατήγγειλαν την υπόθεση της «Μεβγάλ».

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του Σ. Τσιτουρίδη, Γ. Κατσικάρης, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή, και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Κ. Τσαγκαρόπουλος.

Ο Γ. Κατσικάρης επικαλείται παλαιότερο αίτημά του προς τον υπουργό για μετάθεσή του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να είναι κοντά στην οικογένειά του, αλλά μάλλον αλλού βρίσκεται η πραγματικότητα. Ο υπουργός εξαναγκάστηκε να τον απομακρύνει, καθώς, σύμφωνα με αποκάλυψη του «Αντέννα», κατείχε ταυτόχρονα θέση ειδικού συμβούλου του Σ. Τσιτουρίδη και υποδιευθυντή στο ΠΕΚ Αθηνών χειριζόμενος φορολογικές υποθέσεις από ένα μέχρι δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Πιο ενεργός ρόλος» της ΕΕ στις διεθνείς κρίσεις

Την ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει «πιο ενεργό σταθεροποιητικό ρόλο στις διεθνείς κρίσεις», όπως αυτή του Λιβάνου, επισήμανε εκ νέου ο Καρ. Παπούλιας, εμμένοντας στη θέση του για ισχυροποίηση της ΕΕ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την παραπάνω θέση κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχε χτες στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «θα είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να κατορθώσουν να αρθρώσουν ενιαία φωνή στις σημαντικές διεθνείς εξελίξεις».

Στη συνάντηση με την Α. Μέρκελ κυριάρχησαν και πάλι τα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ, σχετικά τόσο με την Τουρκία όσο και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κόσσοβο και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επισήμανε στην Α. Μέρκελ την ελληνική θέση περί ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την πλήρωση των προϋποθέσεων και χωρίς η Ενωση να παρεκκλίνει από τις αρχές της.

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως είπε ο Κ. Παπούλιας στον πρόεδρο της Γερμανίας Χορστ Κέλερ κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο τελευταίος προς τιμήν του προχτές το βράδυ στο Βερολίνο. Ο Κ. Παπούλιας εξήγησε στον Γερμανό ομόλογό του την πάγια ελληνική θέση, ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οριστικός διακανονισμός και ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της.

Κληθείς από δημοσιογράφους να αναφερθεί στα κρούσματα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζήτησε παραιτήσεις υπουργών

Παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης ζήτησε χτες ο Γ. Παπανδρέου με αφορμή το σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό την όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης, πίσω από την οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να κρύψουν ότι δεν τολμούν να στραφούν και να εναντιωθούν στο σύστημα που υπηρετούν και το οποίο γεννά τη διαφθορά.

«Αυτονόητο είναι να ζητήσει ο πρωθυπουργός παραιτήσεις υπουργών, οι οποίοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τις επιλογές, τις τοποθετήσεις, τις πρακτικές, την αδιαφάνεια και την υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών», είπε ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ακόμα και αν γίνουν παραιτήσεις κάτω από τη γενική κατακραυγή, ο πρωθυπουργός θα κρύβεται, γιατί αδυνατεί να ξεφύγει από υπόγειες δεσμεύσεις εντός ή εκτός του κόμματός του».

Ο Γ. Παπανδρέου, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα που μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Μίλησε για «βαθιά πολιτική, οικονομική και ηθική κρίση την οποία περνάει η χώρα», ξεχνώντας προφανώς ότι την ίδια κρίση περνούσε και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι καίριες» και ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος «έκανε συγκεκριμένες προτάσεις» που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν «θεσμούς, αρχές και κανόνες» τους οποίους η κυβέρνηση «καταστρατήγησε». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι σήμερα αποκαλύπτονται νέες πτυχές του σκανδάλου με τη ΜΕΒΓΑΛ και σημείωσε ότι υπάρχει «προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των συντονιστών συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στην Παιδεία και ενώ μόλις την προηγούμενη Κυριακή από τη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, ζήτησε ουσιαστικά κατάργηση του «άρθρου 16», ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής έχει «ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Παιδεία».

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφωνούν με την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά ο Γ. Παπανδρέου ...κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σε «κανένα Υπουργικό Συμβούλιο, παρά τις διακηρύξεις του, δεν έχει συζητήσει την κατάσταση» στην Παιδεία, την οποία οδηγεί, όπως είπε, σε «όξυνση και απαξίωση».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στηρίζει και... διαφημίζει το ρόλο του

Νέα, «επικοινωνιακή», παρέμβαση προέκυψε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης στο θέμα της «ΜΕΒΓΑΛ», καθώς ζήτησε επίσπευση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την ενεργητικότερη εμπλοκή της στην υπόθεση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ζήτησε χτες από τον πρόεδρό της Σπ. Ζησιμόπουλο να παρέμβει η Επιτροπή στην υπόθεση «ΜΕΒΓΑΛ» ως πολιτική ενάγουσα. Ανάλογο αίτημα απηύθυνε και στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να παρέμβει και το δημόσιο ως πολιτικός ενάγων στην υπόθεση.

Η συνάντηση του Δ. Σιούφα και του υφυπουργού Γ. Παπαθανασίου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητήθηκε από τους ίδιους προχτές, με σκοπό, όπως δηλώθηκε, να ενημερωθούν για την πορεία και το έργο της Επιτροπής μετά τις αποκαλύψεις. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η πολιτική ηγεσία του, ως εποπτεύουσα της Επιτροπής Ανταγωνισμού», επανέλαβε ότι «στηρίζει το έργο της επιτροπής και δε θα επιτρέψει λοξοδρομήσεις και σκιές στο έργο της και την αποστολή της». Ζητήθηκε επίσης επιτάχυνση του επανελέγχου των εισηγήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού «στο επίμαχο διάστημα». Υπέρ του έργου της Επιτροπής έχει ταχθεί και ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της στήριξης του «υγιούς ανταγωνισμού», ο οποίος, ανεξάρτητα από το πόσο «υγιής» είναι, ουδεμία σχέση έχει με την πιθανότητα ουσιαστικής μείωσης των τιμών του γάλακτος.

Το ΙΝΚΑ

Μέσα στο κλίμα των ημερών, εντάσσεται αρμονικά και η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το «ΝΕΟ ΙΝΚΑ» (ΙΝΚΑ) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών «κατά παντός κατά το νόμο υπεύθυνου του υπουργείου Ανάπτυξης» για την επιχορήγηση με χρήματα του Δημοσίου σωματείων - ενώσεων καταναλωτών, «οι οποίες δεν έχουν τα ελάχιστα στοιχεία νομιμότητας, νομιμοποίησης και νομίμου εκπροσωπήσεως», όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του. Το ΙΝΚΑ κατήγγειλε ότι «συγκεκριμένες συμπεριφορές των αρμόδιων κρατικών οργάνων (κυβερνητικών και υπηρεσιακών) του υπουργείου Ανάπτυξης χρήζουν δικαστικής διερευνήσεως». Ζήτησε επίσης να ελεγχθούν τα στοιχεία των επιχορηγούμενων φορέων για το αν δικαιολογείται η επιχορήγησή τους, ποιοι εισέπραξαν τα ποσά και τα κριτήρια διάθεσής τους.

ΓΑΛΑ
Ελεγχοι με... γραπτές δηλώσεις των γαλακτοβιομηχάνων!

Την απατηλή εντύπωση ότι στο εξής θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι στο γάλα που εισκομίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες, επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πολιτική ηγεσία του οποίου ανακοίνωσε χτες ότι υπογράφτηκε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Οπως φαίνεται από την ανακοίνωση, οι μεταποιητές γάλακτος θα υποχρεούνται στο εξής να αποστέλλουν στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓ) κάθε μήνα αναλυτικές καταστάσεις για όλες τις ποσότητες αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος που παρέλαβαν είτε από την Ελλάδα, είτε από Ευρωπαϊκές και Τρίτες χώρες. Παράλληλα, για τα παραγόμενα προϊόντα θα πρέπει να στέλνεται στον ΕΛΟΓ και περιγραφή της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και της σύνθεσής της. Κι αν όλα τούτα τηρούνται ή όχι θα πηγαίνουν πού και πού να τα... ελέγχουν κλιμάκια του ΕΛΟΓ και ακόμα πιο αραιά του ΕΦΕΤ.

Στην ουσία, τα όσα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελούν σκέτη κοροϊδία. Γιατί αυτό που γίνεται στην πράξη, είναι να δηλώνουν από μόνοι τους οι γαλακτοβιομήχανοι ό,τι θέλουν και ό,τι τους βολεύει...

Ούτε το ελάχιστο δεν έγινε: Δηλαδή να γίνονται καθημερινοί έλεγχοι στις εισόδους των γαλακτοβιομηχανιών για το τι γάλα μπαίνει κι από πού, και στη συνέχεια να ελέγχεται το πού χρησιμοποιείται. Κατά τ' άλλα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε χτες λόγο για τη διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων και για την επιβολή κυρώσεων. Από τέτοια τερτίπια και από μια τέτοια πολιτική δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα οι καταναλωτές και οι παραγωγοί. Η ουσία είναι πως και αυτή η κυβέρνηση δουλεύει για τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Και όσο υπάρχουν οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΕ και οι νόμοι του κέδρους, οι καταναλωτές θα εξαπατιούνται και θα ακριβοπληρώνουν ό,τι αγοράζουν και οι παραγωγοί θα υφίστανται την άγρια εκμετάλλευση και θα εκβιάζονται να πουλήσουν σε όλο κι πιο εξευτελιστικές τιμές.

Στον ανακριτή κατέθεσε ο Μεταξόπουλος

Στον 14ο ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ έδωσε χτες πολύωρη κατάθεση, με απόλυτη μυστικότητα, ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ Κρ. Μεταξόπουλος. Η κατάθεση ήταν να δοθεί την Πέμπτη, ωστόσο επισπεύσθηκε, επειδή διέρρευσε η κλήτευση.

Κατά την έξοδό του από τον ανακριτή ο Κρ. Μεταξόπουλος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, επικαλούμενος το απόρρητο της ανάκρισης, καθώς είναι πλέον μάρτυρας στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κρ. Μεταξόπουλος σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ είχε αρνηθεί πως υπάρχει θέμα εκβιασμού της εταιρείας, ενώ χτες δήλωσε ότι αλλιώς ήταν τα πράγματα, όταν μιλούσε στην κοινή συνέντευξη της 12ης Σεπτέμβρη για τη ΜΕΒΓΑΛ και αλλιώς έχουν τώρα διαμορφωθεί.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ έδωσε εξηγήσεις στο ΔΣΑ, μετά τη σε βάρος του αναφορά πειθαρχικής δίωξης της γαλακτοβιομηχανίας, η οποία τον κατηγορεί για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και για ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος των στελεχών της.

Σε δηλώσεις του κατά την προσέλευση στο ΔΣΑ ο Κρ. Μεταξόπουλος κατήγγειλε ότι έγινε απόπειρα διάρρηξης του γραφείου του για να τοποθετήσουν κοριούς στο τηλέφωνό του. Επίσης, είπε ότι εκείνοι που δημιούργησαν πολιτικά σενάρια, ενδεχομένως θα κληθούν να τα στηρίξουν και να υποστούν και τις συνέπειές τους. Τέλος, στο ΔΣΑ υποστήριξε ότι δεν παραβίασε την εντολή της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ