ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αγώνας για ενιαία Λαϊκή Παιδεία

Δυναμική διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αθήνας. Συνεχίζεται η απεργία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Δυναμική ήταν η παρουσία των μαθητών
Δυναμική ήταν η παρουσία των μαθητών
Μήνυμα αντίστασης στα σχέδια για Παιδεία και εκπαιδευτικούς ομήρους της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης έστειλαν χτες εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, γονείς, μαθητές και φοιτητές. Από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, διαδήλωσαν ότι θα βάλουν φραγμό στα σχέδια για πλήρη υπαγωγή της Παιδείας στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα απεργούν για τέταρτη μέρα, καθηγητές και δημόσιοι υπάλληλοι που έκαναν χτες στάση εργασίας, γονείς, φοιτητές και μαθητές, με τη δική τους ξεχωριστή παρουσία, συγκρότησαν μια δυναμική πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είχε αποκλειστεί από κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα συνθήματα που δήλωναν την ανάγκη για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, εναλλάσσονταν με εκείνα για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς και ιδιωτικοποίηση. Με την αντίθεση στην προσπάθεια να γίνει η Παιδεία πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, το αίτημα για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία να αποτυπώνεται στα πανό του ΠΑΜΕ στην κεφαλή της πορείας, δόθηκε το μήνυμα της συνολικής αντεπίθεσης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Στην οδό Σταδίου, η πορεία ενώθηκε με εκείνη των μαθητών που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. «Σχολείο, φροντιστήριο, διάβασμα και σπίτι. Μαριέττα θα μας βγάλεις τη γνώση από τη μύτη», είναι ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούν. «Δεν τσιμπάμε, δε μασάμε, δεν τα χάβουμε αυτά. Σας το λέμε οι εταιρείες δε θα μπούνε στα σχολειά», φωνάζουν οι μαθητές και έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν θεατρικό σκετσάκι όπου η Παιδεία «παντρεύεται» με τις επιχειρήσεις και κουμπάροι είναι η υπουργός Παιδείας και η Επιτροπή «σοφών»! Το ραντεβού ανανεώνεται για τις 3 Νοέμβρη στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο.

Παράλληλα χτες, άλλη μια απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούνταν με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στη Βασιλίσσης Σοφίας, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις που δε δίστασαν για μια ακόμα φορά, μέσα στο κλίμα καταστολής, να χτυπήσουν την πορεία κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Εκεί έγιναν εννέα προσαγωγές.

Στη μάχη για την απεργία

Με υψηλά ποσοστά στα αστικά κέντρα και σε συλλόγους της περιφέρειας συνεχίστηκε και χτες η πενθήμερη απεργία δασκάλων και νηπιαγωγών. Στον αγώνα αυτό, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρωτοστατεί για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, για να αποκτήσει ο αγώνας αυτός προσανατολισμό και περιεχόμενο που θα στρέφεται κατά του υπεύθυνου για την κατάσταση στην Παιδεία, που θα προβάλει ένα διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Αύριο Παρασκευή γίνονται οι γενικές συνελεύσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων της χώρας που θα συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα προτείνει κλιμάκωση με νέα πενθήμερη απεργία (25-29 Σεπτέμβρη) και γενικές συνελεύσεις την ίδια βδομάδα για μέτρα στήριξης του απεργιακού αγώνα. Πρωταρχικής σημασίας θεωρεί την ανάδειξη του ταξικού πλαισίου και του περιεχομένου των διεκδικήσεων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«ΣΤΟΠ» στο σχολείο της αγοράς!

Από το συμβολικό αποκλεισμό στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από το συμβολικό αποκλεισμό στη Θεσσαλονίκη
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με αποκλεισμό της εισόδου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργάνωσε χτες το πρωί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης. «ΣΤΟΠ στο σχολείο της αγοράς. Αγώνας για λαϊκή παιδεία» «για δημόσια και δωρεάν τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση», απαιτούσαν με τα πανό τους οι εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, που απέκλεισαν την είσοδο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκφράζοντας με τρόπο συμβολικό την έμπρακτη καταδίκη των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων.

Γιάννενα και Κέρκυρα

Κινητοποίηση έγινε και στα Γιάννενα, όπου μαθητές με ζωντάνια και παλμό τέθηκαν επικεφαλής της πορείας που ξεκίνησε από την Ακαδημία και κατέληξε στη Νομαρχία. Μαζί με φοιτητές και δασκάλους απαίτησαν σχολείο με ουσιαστικό περιεχόμενο και Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ανέδειξαν την προοπτική της ενιαίας πάλης, συμπόρευσης και διεκδίκησης με το σύνολο των εργαζομένων για Παιδεία υποταγμένη στις λαϊκές ανάγκες. Αντίστοιχη δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Κέρκυρα.

Απειλές και αυταρχισμός από απεργοσπάστες

Σε διάφορα σχολεία προσπάθησαν να αποτρέψουν μαθητές από το να κατέβουν στην κινητοποίηση

Πρώτη κινητοποίηση του μαθητόκοσμου για φέτος ήταν η χτεσινή και μια σειρά «παιδαγωγών» (απεργοσπαστών φυσικά, αφού και οι καθηγητές είχαν στάση εργασίας) επιδόθηκε σε προσπάθειες τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος. Απειλές για αποβολές, κλείδωμα της πόρτας, απαγορεύσεις και αυταρχισμός ήρθαν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, προκειμένου να εμποδιστούν τα 15χρονα παιδιά να βγουν στο δρόμο να διεκδικήσουν δημόσιο και δωρεάν σχολείο, το σχολείο των αναγκών τους. Το αίτημα των μαθητών για «σχολείο δημοκρατικό, χωρίς σχολικούς κανονισμούς, φακέλους, κάμερες, αστυνομία και αυταρχισμό», γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ.

Σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών, στο 13ο Λύκειο Περιστερίου δεν επιτράπηκε στους μαθητές να κατέβουν στην κινητοποίηση, ενώ ο διευθυντής του σχολείου άρχισε να τηλεφωνεί σε γονείς. Στο 7ο Λύκειο Περιστερίου δόθηκε εντολή να μην ανοίξουν οι πόρτες. Στο 1ο Πειραματικό Λύκειο στο Κολωνάκι, ο διευθυντής δεν άφησε τους μαθητές να βγουν έξω από το σχολείο. Στο 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης ο διευθυντής απείλησε τους μαθητές με αποβολές, όπως και στο Μαράσλειο, το 5ο Λύκειο Αμαρουσίου και το 5ο Λύκειο Γλυφάδας. Η απάντηση σε όλα αυτά ήρθε από τους μαθητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας: «Δε θα μας σταματήσουν οι απειλές, οι εκβιασμοί, ο αυταρχισμός. Τώρα έρχονται οι μαθητές»!

Υπόθεση των λαϊκών στρωμάτων

Την ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, που «πληρώνουν το μάρμαρο» για τη μόρφωση των παιδιών τους, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την παιδεία τόνισε από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και υποψήφιος με τη ΝΑΣ. Σημείωσε ιδιαίτερα τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που, όπως είπε, προεκλογικά υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια», δηλώνουν όμως ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Χρήματα υπάρχουν, αλλά μοιράζονται στην πλουτοκρατία, τόνισε και κάλεσε στις προσεχείς τοπικές εκλογές οι εργαζόμενοι να «μαυρίσουν» τα ψηφοδέλτια του δικομματισμού.

Ο Δημ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής, τόνισε ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών αφορά όλους τους εργαζόμενους που δίνουν τα πάντα και δικαιούνται δημόσια δωρεάν παιδεία, όχι παιδεία της ελεύθερης αγοράς, της επιχειρηματικότητας.

ΑμΕΑ
Περισσεύουν τα προβλήματα στην εκπαίδευσή τους...

Ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες παιδιών με ειδικές ανάγκες κάνουν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, αντιδρώντας στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Οπως καταγγέλλουν, μια σειρά ειδικά σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ από αυτά που λειτουργούν τα περισσότερα άνοιξαν με τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού υποστηρικτικού προσωπικού. Τα κενά μόνο σε Αθήνα και Πειραιά στον κλάδο των ειδικών εκπαιδευτικών ξεπερνούν τις 200 θέσεις. Οι γονείς και κηδεμόνες καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών τους. Τουλάχιστον 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες είναι εκτός Ειδικής Αγωγής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα ειδικά σχολεία διαδηλώνουν διεκδικώντας: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού, ειδικού επιστημονικού και υποστηρικτικού βοηθητικού προσωπικού, έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία. Καμία πληρωμή των γονιών για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Δημοσιοποίηση όλων των ιδιωτικών σχολείων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή, προκειμένου να μπορέσουν ανεπηρέαστοι να συμβάλουν στην εκπαίδευση των ανάπηρων παιδιών και να μη χάνεται πολύτιμη εμπειρία με τη συχνή εναλλαγή των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ