Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αγώνας για ενιαία Λαϊκή Παιδεία

Δυναμική διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αθήνας. Συνεχίζεται η απεργία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Δυναμική ήταν η παρουσία των μαθητών
Δυναμική ήταν η παρουσία των μαθητών
Μήνυμα αντίστασης στα σχέδια για Παιδεία και εκπαιδευτικούς ομήρους της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης έστειλαν χτες εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, γονείς, μαθητές και φοιτητές. Από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, διαδήλωσαν ότι θα βάλουν φραγμό στα σχέδια για πλήρη υπαγωγή της Παιδείας στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα απεργούν για τέταρτη μέρα, καθηγητές και δημόσιοι υπάλληλοι που έκαναν χτες στάση εργασίας, γονείς, φοιτητές και μαθητές, με τη δική τους ξεχωριστή παρουσία, συγκρότησαν μια δυναμική πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είχε αποκλειστεί από κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα συνθήματα που δήλωναν την ανάγκη για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, εναλλάσσονταν με εκείνα για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς και ιδιωτικοποίηση. Με την αντίθεση στην προσπάθεια να γίνει η Παιδεία πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, το αίτημα για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία να αποτυπώνεται στα πανό του ΠΑΜΕ στην κεφαλή της πορείας, δόθηκε το μήνυμα της συνολικής αντεπίθεσης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Στην οδό Σταδίου, η πορεία ενώθηκε με εκείνη των μαθητών που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. «Σχολείο, φροντιστήριο, διάβασμα και σπίτι. Μαριέττα θα μας βγάλεις τη γνώση από τη μύτη», είναι ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούν. «Δεν τσιμπάμε, δε μασάμε, δεν τα χάβουμε αυτά. Σας το λέμε οι εταιρείες δε θα μπούνε στα σχολειά», φωνάζουν οι μαθητές και έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν θεατρικό σκετσάκι όπου η Παιδεία «παντρεύεται» με τις επιχειρήσεις και κουμπάροι είναι η υπουργός Παιδείας και η Επιτροπή «σοφών»! Το ραντεβού ανανεώνεται για τις 3 Νοέμβρη στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο.

Παράλληλα χτες, άλλη μια απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούνταν με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στη Βασιλίσσης Σοφίας, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις που δε δίστασαν για μια ακόμα φορά, μέσα στο κλίμα καταστολής, να χτυπήσουν την πορεία κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Εκεί έγιναν εννέα προσαγωγές.

Στη μάχη για την απεργία

Με υψηλά ποσοστά στα αστικά κέντρα και σε συλλόγους της περιφέρειας συνεχίστηκε και χτες η πενθήμερη απεργία δασκάλων και νηπιαγωγών. Στον αγώνα αυτό, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρωτοστατεί για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, για να αποκτήσει ο αγώνας αυτός προσανατολισμό και περιεχόμενο που θα στρέφεται κατά του υπεύθυνου για την κατάσταση στην Παιδεία, που θα προβάλει ένα διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Αύριο Παρασκευή γίνονται οι γενικές συνελεύσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων της χώρας που θα συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα προτείνει κλιμάκωση με νέα πενθήμερη απεργία (25-29 Σεπτέμβρη) και γενικές συνελεύσεις την ίδια βδομάδα για μέτρα στήριξης του απεργιακού αγώνα. Πρωταρχικής σημασίας θεωρεί την ανάδειξη του ταξικού πλαισίου και του περιεχομένου των διεκδικήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντούν στον κλιμακούμενο κυβερνητικό αυταρχισμό με συνέχεια του απεργιακού αγώνα (2021-10-05 00:00:00.0)
"Τη νίκη θα τη φέρει ο αγώνας" (1999-01-26 00:00:00.0)
Συσπείρωση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (1998-04-08 00:00:00.0)
Οι καθηγητές δεν είναι "βολεμένοι υπαλληλίσκοι" (1997-02-04 00:00:00.0)
Παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο (1996-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ