Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ"
Παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο

Μέσω των μεγάλων ΜΜΕ το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παρουσιάσει το "Εθνικό Απολυτήριο", από μοχλό έντασης της παραπαιδείας και των ταξικών φραγμών, σε μια προσπάθεια "αναγέννησης της παιδείας" και "αναβάθμισης του λυκείου". Γι' αυτό χτες ο Γιώργος Παπανδρέου έριξε στο προεκλογικό παζάρι το σχετικό σχέδιο νόμου

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη θέσπιση του αντιεκπαιδευτικού αντιλαϊκού συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, του περιβόητου "Εθνικού Απολυτήριου", είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας μάλιστα να παρουσιάσει τις αλλαγές αυτές, που ενισχύουν την παραπαιδεία και τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, σαν "επανάσταση", αναβάθμιση του ρόλου του λυκείου κλπ. Δε διστάζει δε να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και προεκλογικά τις εξαγγελίες της, καθώς έχει δεδομένη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Ετσι - και ενώ η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί - ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας έδωσε το σχετικό σχέδιο νόμου στα κόμματα, την ΟΛΜΕ και στη δημοσιότητα. Η κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι η μεταφορά των εξετάσεων, με τη μορφή που ξέρουμε σήμερα, μέσα στις διαδικασίες του λυκείου. Προβλέπει μια σειρά διαδοχικών εξετάσεων των μαθητών στο λύκειο, αλλά σε περισσότερα μαθήματα απ' ό,τι στις σημερινές εισαγωγικές εξετάσεις, οπότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η παραπαιδεία θα ανθίσει περαιτέρω. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο θα αποθαρρύνονται πολλοί μαθητές να συνεχίσουν μετά το γυμνάσιο στο λύκειο, καθώς δε θα μπορούν για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των πολλαπλών εξετάσεων.

Ολη τη χρονιά, υλοποιώντας υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε μεθοδικά σε αλλαγές και εξαγγελίες αλλαγών, που στοχεύουν στην αποδιάρθρωση του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος, στην εμπορευματοποίησή του σε όλα τα επίπεδα και την αντικατάσταση της μορφωτικής διαδικασίας με την επαγγελματική κατάρτιση, που θα παράγει, όχι ολοκληρωμένους και μορφωμένους ανθρώπους, αλλά μισοειδικευμένους εργάτες, έτοιμους για "ανάλωση" από τους εργοδότες.

Το πρόβλημα της παιδείας δεν οφείλεται στο εξεταστικό σύστημα, αλλά στην ποιότητα και το περιεχόμενο της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στις τεράστιες ελλείψεις, στη συνεχή μείωση των δαπανών. Αν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενίσχυση της γενικής παιδείας και της κριτικής ικανότητας των μαθητών ήταν ειλικρινές, τότε οι όποιες αλλαγές θα ξεκινούσαν από τα θεμέλια του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία είναι βαθιά αντιλαϊκή, όπως η γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της. Ας μην προκαλεί ο υπουργός Παιδείας, βαφτίζοντας τα υπαγορευμένα από τις Βρυξέλλες σχέδιά του "εκπαιδευτική αναγέννηση", γιατί περισσότερο εκπαιδευτικό μεσαίωνα θυμίζουν.

Το ΚΚΕ έχει καλέσει εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, σπουδαστές, όλους τους εργαζόμενους, να μην αφήσουν αναπάντητα τα προκλητικά σχέδια της κυβέρνησης, που ξεθεμελιώνει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Ενωμένοι σε ένα πλατύ μέτωπο παιδείας να απαιτήσουμε την άμεση απόσυρση του "Εθνικού Απολυτήριου", διεκδικώντας ταυτόχρονα: Δημόσια δωρεάν και σύγχρονη παιδεία για όλους χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, καθιέρωση ουσιαστικής προσχολικής αγωγής, ενιαίου 9χρονου βασικού σχολείου και ενιαίου λυκείου, ένταξη της επαγγελματικής κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, διεύρυνση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αναμόρφωση των σημερινών ΑΕΙ και ΤΕΙ και προώθηση της δημόσιας και δωρεάν ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης και, βέβαια, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Αργά, αλλά σταθερά, όπως φάνηκε την άνοιξη με την απαρχή κοινών προσπαθειών και κινητοποιήσεων φορέων της εκπαίδευσης και εργαζομένων, αναπτύσσεται το μέτωπο που θα βάλει φραγμό στη, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, καταστροφική για τη δημόσια εκπαίδευση, πολιτική της κυβέρνησης. Και η καλύτερη εγγύηση γι' αυτό είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ