Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Σταματά η καραντίνα στις εξαγωγές

Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε να ισχύει μόνον για τις περιοχές όπου σημειώθηκαν κρούσματα

Την άρση της καραντίνας στις εξαγωγές από την Ελλάδα, ζώντων ζώων, κρέατος και παραγώγων του καθώς και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων αποφάσισε χτες η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε στην έκτακτη προχτεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής μετά από εισήγηση των εμπειρογνωμόνων της Κοινότητας οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα και διαπίστωσαν πως, πλέον, δεν υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης της νόσου του αφθώδους πυρετού με τα μέτρα "αποκλεισμού" που πήραν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας στο Νομό Εβρου, όπου υπήρξαν κρούσματα της νόσου. Το καθεστώς της καραντίνας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μόνον στις περιοχές του Νομού Εβρου όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα του αφθώδους και για όσο διάστημα χρειάζεται για να "ξεριζωθεί" η νόσος.

Ολα τα κράτη - μέλη αποδέχτηκαν την πρόταση για περιφερειοποίηση της καραντίνας και υπερψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πήραν άμεσα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας για την αντιμετώπιση της νόσου. Μάλιστα, η χώρα μας δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ευρύ πρόγραμμα ελέγχου στο Νομό Ροδόπης για να μην υπάρξουν νέα κρούσματα αφθώδους. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι η "εκρίζωση" της νόσου και η προστασία της κοινοτικής κτηνοτροφίας στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και ευρύτερα στο χώρο των Βαλκανίων είναι κοινοτικό καθήκον. Για το λόγο αυτό, στην επόμενη συνεδρίαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής στο διήμερο 10 - 11 Σεπτέμβρη, πρόκειται να παρουσιαστεί ένα ευρύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελέγχου, που θα αφορά τις ελληνικές περιοχές που συνορεύουν με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Το σχετικό πρόγραμμα ανέλαβε να παρουσιάσει και να εφαρμόσει, με χρηματοδότηση της Κοινότητας, η χώρα μας λόγω της εμπειρίας της αλλά και της γεωγραφικής θέσης της στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ