Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Μεγάλη καταστροφή στην κτηνοτροφία
  • Πλέον των 20.000 ζώων θανατώθηκαν εξαιτίας του αφθώδους πυρετού
  • Από τη Δευτέρα, υπόσχονται να αποζημιώσουν τους κτηνοτρόφους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Ξεπέρασαν τις 20.000 τα ζώα που έχουν θανατωθεί στον Εβρο εξαιτίας του αφθώδους πυρετού. Το χτύπημα στην κτηνοτροφία του νομού είναι μεγάλο, καθώς από τα 9.000 βοοειδή που υπήρχαν συνολικά στο νομό, θανατώθηκαν τα 5.300. Επίσης θανατώθηκαν 15.500 αιγοπρόβατα που αντιστοιχούν στο 6% περίπου του συνολικού ζωικού κεφαλαίου. Ομως η θανάτωση ζώων, μέσα στις προστατευόμενες περιοχές, συνεχίζεται. Βέβαια, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι στις επόμενες 10 - 15 μέρες, η περιοχή θα απαλλαγεί από την ασθένεια.

Αλλά, καθώς τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται, οι κτηνοτρόφοι που έχουν ακόμη ζωντανά ζώα άρχισαν να ξεμένουν από ζωοτροφές εξαιτίας της απαγόρευσης διακίνησης και των ζωοτροφών και δεν έχουν να ταϊσουν τα ζώα τους! Κάποιοι αναγκάζονται να τα βγάζουν για βοσκή με τον κίνδυνο να συλληφθούν, αφού απαγορεύεται η μετακίνηση των ζώων στις προστατευόμενες περιοχές.

Οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που θανάτωσαν τα ζώα τους αναμένεται να αρχίσουν να δίνονται από την επόμενη Δευτέρα, αφού όπως είπε ο νομάρχης Εβρου η νομαρχία έχει ήδη στη διάθεσή της 1,2 δισ. δραχμές από τα 3,2 που θα δοθούν συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτές τις μέρες ετοιμάζονται οι καταστάσεις και η καταβολή των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει από τα Δίκελλα και τη Μάκρη, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες εστίες αφθώδους. Σε ό,τι αφορά τους έμμεσα πληγέντες από τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί για την αποζημίωσή τους. Πάντως επειδή οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες χρόνια τώρα έχουν χορτάσει λόγια, περιμένουν τη Δευτέρα για να δουν και τα έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ