Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι "κρίσιμες" προθεσμίες για το εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Οι προθεσμίες που ορίζονται σύμφωνα με τους νόμους πριν τη διεξαγωγή των εκλογών είναι οι εξής:

  • Χτες 23 Αυγούστου ήταν η έναρξη της προεκλογικής περιόδου και μέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος και διάλυσης της Βουλής.
  • Την Κυριακή 25 Αυγούστου λήγει η προθεσμία των δηλώσεων δημόσιων υπαλλήλων και στρατιωτικών στους προϊστάμενους και διοικητές τους σχετικά με την πρόθεσή τους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στους εκλογικούς καταλόγους στους οποίους είναι γραμμένοι. Επειδή ο χρόνος είναι μικρός όλα τα υπουργεία θα φροντίσουν το Σάββατο και την Κυριακή να υπάρχουν υπεύθυνοι για να παραλαμβάνουν τις δηλώσεις.
  • Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία για την αποστολή των καταστάσεων πολιτικών, δημόσιων υπαλλήλων και στρατιωτικών στον πρόεδρο Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους.
  • Στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την έκδοση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΠΔ με το οποίο ορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας και καθορίζονται οι ώρες έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας. Επίσης την ίδια μέρα λήγει η προθεσμία των τριών ημερών για την άσκηση ένστασης κατά της εγγραφής στις καταστάσεις των πολιτικών, δημόσιων υπαλλήλων και στρατιωτικών.
  • Στις 2 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων στον πρόεδρο της Βουλής και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου δήλωσης Συνασπισμού περισσότερων συνεργαζόμενων κομμάτων και η πρόταση υποψηφίων. Τέλος λήγει η προθεσμία υποβολής παραιτήσεων των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων κλπ. από την υπηρεσία και τις θέσεις, που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 56 παρ. 1 του Συντάγματος.
  • Στις 3 Σεπτεμβρίου ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι από τα αρμόδια δικαστήρια των πρωτοδικών.
  • Στις 6 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τους νομάρχες, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, των ονομαστικών καταλόγων των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων κλπ., καθώς και των καταλόγων των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων.

Επίσης λήγει η προθεσμία για τον καθορισμό, από τους νομάρχες, των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας. Λήγει επίσης η προθεσμία για την αποστολή από το υπουργείο Εσωτερικών στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου πινάκων των εκλογικών τμημάτων που συστήθηκαν σε όλη την επικράτεια.Στις 7 Σεπτεμβρίου ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί των κομμάτων από το Α τμήμα του Αρείου Πάγου.

  • Στις 11 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την τροποποίηση από τον υπουργό Εσωτερικών των αποφάσεων των νομαρχών, με τις οποίες καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας.
  • Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των Πρωτοδικών, των λαϊκών μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών αυτών.
  • Στις 13 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία μέχρι την οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας.

Επίσης λήγει η προθεσμία για την πρόταση υποψηφίων προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.

  • Στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την ανακήρυξη από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) του υποψηφίου που προτάθηκε για συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου του υποψηφίου.
  • Στις 16 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της πρότασης υποψηφίων προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου του υποψηφίου. Επίσης, λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του νομάρχη στους δήμους και τις κοινότητες του νομού των αποφάσεων καθορισμού των εκλογικών τμημάτων.
  • Στις 17 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του οικείου νομάρχη των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών.
  • Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη δημοσίευση προγράμματος ψηφοφορίας από τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές.
  • Στις 19 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών με φροντίδα του Εισαγγελέα του οικείου Πρωτοδικείου.
  • Στις 20 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την άφιξη των εφόρων και των τακτικών ή αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους.
  • Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου είναι δυνατή με απόφαση του οικείου νομάρχη, η αλλαγή καταστήματος ψηφοφορίας, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτού που αρχικά ορίστηκε δε γίνεται δυνατή εξαιτίας ανώτερης βίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίσιμες προθεσμίες για τις εκλογές (2009-09-18 00:00:00.0)
Χρήσιμες προθεσμίες για τις ευρωεκλογές (2009-05-29 00:00:00.0)
Χρήσιμες προθεσμίες για τις ευρωεκλογές (2009-05-26 00:00:00.0)
Χρήσιμες ημερομηνίες για τις εκλογές (2007-09-07 00:00:00.0)
Χρήσιμες ημερομηνίες για τις εκλογές (2007-09-06 00:00:00.0)
Χρήσιμες ημερομηνίες για τις εκλογές (2007-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ