ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Η εργατική τάξη μπροστά στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού

Πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αβάνα το 19ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Εργατών

Η εργατική τάξη της Κούβας είναι το βασικό στήριγμα της λαϊκής εξουσίας

Associated Press

Η εργατική τάξη της Κούβας είναι το βασικό στήριγμα της λαϊκής εξουσίας
ΑΒΑΝΑ.--

Τουλάχιστον 1.400 αντιπρόσωποι εργατικών σωματείων παίρνουν μέρος στις εργασίες του 19ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας (CTC), οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή στην Αβάνα και αναμενόταν να λήξουν το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), με την εκλογή της νέας Εθνικής Γραμματείας, 157 μελών για τα επόμενα 5 χρόνια. Η CTC έχει μακρά παράδοση αγώνων, από τις 28 του Γενάρη 1939 όταν ιδρύθηκε, ενώ συσπειρώνει το 96% των εργαζομένων του νησιού.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου οι αντιπρόσωποι συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η ενεργειακή επανάσταση, το πρόγραμμα οικοδόμησης κατοικιών, η οικονομική αποτελεσματικότητα, αλλά και θέματα που αφορούν στην εργασία, στην οργάνωσή της, στους μισθούς, στην ειδίκευση των εργατών, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, στο διεθνή ρόλο της CTC και στη στήριξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκε και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και υπουργοί.

Στην κεντρική εισήγηση του Συνεδρίου αναφέρεται ότι ο κόσμος ζει μια ιστορική στιγμή, και καθώς τα μαζικά και κοινωνικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται σε άνοδο, η αναγνώριση της Κούβας αυξάνεται, ενώ οι ΗΠΑ βυθίζονται σε πολιτική και ηθική κρίση. Το ντοκουμέντο τονίζει επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η ετοιμότητα των εργατών να εκπληρώνουν τα καθήκοντα εθνικής άμυνας, να παρακολουθούν με προσοχή τις βάρβαρες επιδρομές των ΗΠΑ σε άλλες χώρες του πλανήτη και να συμβάλλουν στην επιτυχία των προγραμμάτων και στόχων που προωθεί η σοσιαλιστική επανάσταση.

ΗΠΑ
Απέτυχε η «αντιτρομοκρατική πολιτική»

Αυτό καταδεικνύει η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, μέρος της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πόλεμος των χαρακωμάτων με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη καθημερινά διανθίζεται με νέα επεισόδια: Ανοιχτή κόντρα του πρώην Προέδρου Μπ. Κλίντον και της γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον με το Λευκό Οίκο, για τρομοκρατία και Μπιν Λάντεν, αποδεικνύει ότι ο «πόλεμος της τρομοκρατίας» δεν ξεκίνησε στις 11 Σεπτέμβρη του 2001 αλλά πολύ πριν. Στην κόντρα αυτή από πλευράς του Λευκού Οίκου τα πυρά εξαπολύει η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις.

Πρώην στρατηγοί επιτίθενται ανοιχτά κατά του επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ζητώντας την κεφαλή του επί πινάκι καθώς τον θεωρούν τον «άνθρωπο που δεν μπορεί να νικήσει» και φυσικά τον ηττημένο του πολέμου στο Ιράκ. Το κυριότερο όμως επεισόδιο του πολέμου συνεχίζεται: Η έκθεση των 16 μυστικών υπηρεσιών που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ενίσχυσε την τρομοκρατική απειλή. Οι διαρροές των τελευταίων ημερών επιβεβαιώθηκαν και από την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Πληροφοριών, η οποία δημοσιοποιήθηκε με εντολή του Αμερικανού, πολύ εκνευρισμένου, Προέδρου, Τζ. Ου. Μπους, με στόχο να διαψευστούν οι φήμες...

Ομως, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ καλλιεργεί βαθιά δυσαρέσκεια εναντίον των ΗΠΑ και η κατάσταση πιθανότατα θα γίνει χειρότερη πριν υπάρξει βελτίωση».

Σύμφωνα με αναλυτές, η έκθεση - που φυσικά κινείται στα πλαίσια υιοθέτησης της «αντιτρομοκρατικής πολιτικής» - διαμηνύει ότι «παρά τα σημαντικά πλήγματα στην ηγεσία της "Αλ Κάιντα", η απειλή από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές έχει επεκταθεί τόσο ποσοτικά, όσο και από γεωγραφικής άποψης». Επίσης, επισημαίνεται: «Εάν επικρατήσουν πιο υπεύθυνα πολιτικά συστήματα στις μουσουλμανικές χώρες θα εξαλειφθεί η υποστήριξη προς τους ένοπλους ισλαμιστές».

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει ότι οι «εξτρεμιστές στο Ιράκ μπορεί να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ενέργειες εκτός της χώρας», καθώς και ότι «αν και το Ιράν και η Συρία είναι οι πιο ενεργοί χώρες στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, υπάρχει πλήθος άλλων χωρών που δεν μπορούν να εμποδίσουν τη δράση των τρομοκρατών στα εδάφη τους».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Λούλα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Μόλις τρία 24ωρα πριν πέσει οριστικά η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα προβάλλει ως ο επικρατέστερος υποψήφιος που αναμένεται να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο, παρά τα σκάνδαλα που συνταράσσουν την κυβέρνησή του, τη συμβιβαστική πολιτική που εφάρμοσε, αλλά και τη σημαντική άνοδο που παρουσιάζει στις σφυγμομετρήσεις ο κύριος αντίπαλός του Ζεράλντου Αλκμίν. Τον Λούλα στηρίζει και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας, ως «αναγκαία λύση για την αλλαγή στη Βραζιλία».

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 22-24 Σεπτεμβρίου, ο Λούλα του Κόμματος των Εργατών (ΡΤ) θα συγκέντρωνε το 59% των συνολικών ψήφων, έναντι 32% του Αλκμίν, του εκπροσώπου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Αυγούστου, ο Λούλα συγκέντρωνε το 62% των ψήφων και ο Αλκμίν το 24%. Τρίτη με 7% (10% τον Αύγουστο), εμφανίζεται η Ελοΐζα Ελένα που προήλθε από τις τάξεις του Εργατικού Κόμματος (διαφώνησε με την πολιτική του Λούλα υπέρ των οικονομικά ισχυρών) και στηρίζεται από κάποια αριστερά κόμματα και το Βραζιλιάνικο ΚΚ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για «λύση» σε ... ένα τρίμηνο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ισχυρές πιέσεις για την έως το τέλος του χρόνου επιβολή μίας «τελικής λύσης» για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου που θα είναι «προϊόν διαπραγμάτευσης», άσκησε χτες ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φράιντ. Ο Φράιντ, κατά τις συναντήσεις του με τη σερβική ηγεσία, ισχυρίστηκε πως η όποια φόρμουλα βρεθεί για το προτεκτοράτο «θα είναι μοναδική» και τάχα δε θα δημιουργεί ιστορικό και νομικό προηγούμενο και για άλλες περιοχές (όπως επισημαίνει τελευταία για τους δικούς της λόγους η ρωσική κυβέρνηση του Προέδρου Πούτιν)...

Εκφράζοντας «άγνοια» για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, ο Φράιντ έθεσε σαν βασική «προϋπόθεση» να μην επιστρέψει η περιοχή στο καθεστώς που ίσχυε έως και πριν από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999.

ΕΣΘΟΝΙΑ
Βεβήλωσαν μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών

ΤΑΛΙΝ.--

Φασιστικά στοιχεία, το περασμένο Σάββατο, βεβήλωσαν μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πόλη Χάαπσαλου, στη Δυτική Εσθονία. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστα στοιχεία είχαν γράψει με λευκή μπογιά τις λέξεις «κατουρήστε εδώ» στο μνημείο από γρανίτη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια ενέργεια ενάντια σε μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών μέσα σε λίγες μέρες. Η πρώτη έγινε στο χωριό Λιχούλα, όπου είχαν αφήσει στη βάση του μνημείου ακαθαρσίες και το είχαν βάψει κόκκινο.

Αντιδρώντας η Ρωσία τόνισε πως πρόκειται για πράξεις βανδαλισμού, και πως υπερβαίνουν τα όρια του χουλιγκανισμού, ενώ παράλληλα παίρνουν χαρακτήρα σκόπιμης καμπάνιας ρωσοφοβίας, η οποία δεν περιορίζεται από τις αρχές.

Σημειώνουμε πως και στο παρελθόν, και άλλα μνημεία των Σοβιετικών στρατιωτών έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» φασιστικών στοιχείων, ενώ οι κρατικές αρχές της χώρας «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» όταν κατά καιρούς δηλώνουν πως τέτοια μνημεία «διχάζουν την κοινωνία» και πως αφορούν «σύμβολα της σοβιετικής κατοχής»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ