ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ
Κατάργηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στο Δημόσιο!
  • Το δρόμο για το δραστικό περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων ανοίγει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ
  • Προτείνει και τη συνταγματική κατοχύρωση ενός ληστρικού εκλογικού νόμου

Τον εξοστρακισμό των συνδικαλιστικών παρατάξεων και των κομμάτων από τη δημόσια διοίκηση αξιώνει ο Γ. Σουφλιάς, θέτοντας ευθέως ζήτημα περιορισμού των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών στον κρατικό μηχανισμό.

Ουσιαστικά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προτείνει την κατάργηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, νοσταλγώντας την επιστροφή στο μετεμφυλιακό κράτος. Οραματίζεται έναν κρατικό μηχανισμό, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι απλά εκτελεστικά όργανα της κυρίαρχης πολιτικής, χωρίς καν το δικαίωμα λόγου και συνδικαλίζεσθαι.

Ο Γ. Σουφλιάς παρουσίασε χτες μια δέσμη προτάσεων ως απάντηση στη σκανδαλολογία των ημερών, οι οποίες συνιστούν μια αντιδραστική αναδίπλωση και φυγή προς τα πίσω... Οι προτάσεις του έγιναν ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, με τον υπουργό να προαναγγέλλει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι η βαθύτατα αντιδραστική πρόταση για την κατάργηση του συνδικαλισμού έρχεται μετά την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική (σταδιακή) κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αν και κρατούσαν κάποιες «αποστάσεις», σε καμία περίπτωση δεν αποδοκίμαζαν τις προτάσεις του Γ. Σουφλιά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προτάσεις που έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά που όμως δεν περιλήφθηκαν στην κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από τα Ιωάννινα, τελευταία ημέρα της περιοδείας του στα έργα της Εγνατίας Οδού, ο Γ. Σουφλιάς ζήτησε την κατάργηση των κομματικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στη δημόσια διοίκηση. «Εμείς να καταργήσουμε τη ΔΑΚΕ και τα άλλα κόμματα τις δικές τους οργανώσεις στη δημόσια διοίκηση. Ο κομματισμός στη δημόσια διοίκηση αποτελεί αιτία διαφθοράς», υποστήριξε. Σε άλλο σημείο ο υπουργός είπε: «Παλιότερα είχα προτείνει την κατάργηση της ΔΑΚΕ. Αν κάποιος θέλει να είναι ταγμένος σε κόμματα, να πάει στην οργάνωση της γειτονιάς του. Αυτή τη συνδικαλιστική κατάσταση τη συνεχίζουν τα κόμματα»!

Εξίσου αντιδραστική είναι και η δεύτερη πρόταση του Γ. Σουφλιά που αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση ενός ληστρικού και καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος. Με την ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος είπε, πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης, «που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή». «Το ισχύον εκλογικό σύστημα κάνει τους βουλευτές έρμαια του σταυρού και των προεκλογικών τους δαπανών», συμπλήρωσε. Ζήτησε μάλιστα να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές εκλέγονται οι μισοί με λίστα και οι υπόλοιποι με σταυρό, αλλά από ενιαία λίστα, απ' όλα τα κόμματα, γεγονός που αναγκάζει τα κόμματα να επιλέγουν τους καλύτερους». Η ρύθμιση αυτή πρέπει να συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα, τόνισε ο Γ. Σουφλιάς και προανήγγελλε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό, είπε, θα συμβάλει πάρα πολύ στην εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων και θα εξασφαλίσει «πολιτική σταθερότητα», που είναι και το ζητούμενο...

Για την καταπολέμηση της σκανδαλολογίας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε: «Η σκανδαλολογία έχει μέσα της τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Οταν αρχίζει, τελειώνει αργά, αφού αφήσει τραύματα στην κοινωνία, στον πολίτη και τα κόμματα. Αν δε γίνουν αυτά που προτείνω, η διαφθορά θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να αναβαθμιστεί η πολιτική ζωή».

ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥΦΛΙΑ
Βάζει πλάτη αλλά... πλαγίως

Απέφυγε χτες το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος Ν. Αθανασάκη, να αποδοκιμάσει την πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την κατάργηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στο Δημόσιο, ενώ έδωσε τη συγκατάθεσή του για την προώθηση ενός ακόμα πιο αντιδραστικού εκλογικού συστήματος, μέσα από την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει ο Γ. Παπανδρέου από τις 10 Μάη του 2006, η οποία κινείται ακριβώς στην ίδια αντιδραστική λογική. Τότε ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα είχε σημειώσει: «Σταθερή επιδίωξή μας είναι η αναζήτηση ενός συστήματος καλύτερης αντιπροσώπευσης, ενός εκλογικού συστήματος που θα αξιοποιεί την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών κρατών, συνδυάζοντας την εκλογή με σταυροδοσία και την εκλογή με λίστα, συνδυάζοντας μονοεδρικές και ευρείες Περιφέρειες».

Μάλιστα, ο Ν. Αθανασάκης, τόνισε ενισχύοντας και την πρόταση του Γ. Σουφλιά, ότι πρόκειται για «ένα θέμα που απασχολεί και πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι ένα στοιχείο του δημόσιου διαλόγου, γιατί υπάρχει πράγματι βάση για ένα τέτοιο διάλογο, που αφορά το πολιτικό μας σύστημα». Την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνητικές πολιτικές επιδιώξεις για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ο Ν. Αθανασάκης προσπάθησε να την εμφανίσει σαν ένα πεδίο στο οποίο δεν υπάρχουν «αναγκαστικά οι ίδιες απόψεις».

Παράλληλα, ο Ν. Αθανασάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του Γ. Σουφλιά για κατάργηση των παρατάξεων και της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στο δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει τις ίδιες απόψεις με αυτά που λέει ο κ. Σουφλιάς», αποφεύγοντας όμως να αποδοκιμάσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι σημαίες του Κόμματος πρέπει να είναι παντού

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση για την Παιδεία, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων στην Γκράβα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε τη δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά για κατάργηση των συνδικαλιστικών παρατάξεων στο Δημόσιο:

«Δεν πήγαμε φυλακές και εξορίες, δεν τουφεκίστηκε τόσος κόσμος για να ξαναγυρίσουμε σε εκείνες τις εποχές. Οι σημαίες της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, οι σημαίες του Κόμματος πρέπει να υπάρχουν παντού».

Να καταδικαστούν απ' όλο το λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Σουφλιά

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις δηλώσεις του Γιώργου Σουφλιά, σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«

Οι δηλώσεις Σουφλιά για την κατάργηση των παρατάξεων και της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στο δημόσιο τομέα δείχνουν το αληθινό πρόσωπο και της κυβερνητικής πολιτικής και της δημοκρατίας στην οποία ζούμε.

Πρόκειται για ευθεία βολή κατά του στοιχειώδους δικαιώματος και της ελευθερίας των κομμάτων να δρουν ανεμπόδιστα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με αυτό το Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση και να εξηγήσει αν εγκρίνει ή αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του υπουργού της. Αν τις θεωρεί απαράδεκτες, όπως και είναι, ή αν τις υιοθετεί ως προλείανση του εδάφους για την υλοποίηση αυτού του αντιδραστικότατου μέτρου.

Οι δηλώσεις Σουφλιά πρέπει να καταδικαστούν απ' όλο το λαό. Ερχονται αμέσως μετά την επιδίωξη του Β. Πολύδωρα να περιοριστούν οι διαδηλώσεις των εργαζομένων. Με αυτές τις εξελίξεις προοιωνίζονται μόνο δεινά για τους εργαζόμενους και πρέπει να τις καταργήσουν με τη δράση τους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ
Μας φέρνουν δεκαετίες πίσω

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο «Ρ», σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ: «Η πολιτική της ανταγωνιστικότητας - βαρβαρότητας του κεφαλαίου προκαλεί έντονη αγανάκτηση, που μέρα με τη μέρα φουντώνει και εκφράζεται δυναμικά, όπως γίνεται και τώρα με τον αγώνα των δασκάλων. Οι εργαζόμενοι καταδικάζουν με τους αγώνες τους αυτή την πολιτική που από κοινού ψήφισαν τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Σήμερα η κυβέρνηση επιδιώκει με την κατάργηση της ελεύθερης δράσης των συνδικαλιστικών παρατάξεων να καταστείλει την αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική της. Οι αξιώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μας φέρνουν δεκαετίες πίσω, στα όσα όριζε ο Υπαλληλικός Κώδικας του 1951: "Απαγορεύεται απολύτως κάθε πολιτική έκφραση και δράση του δημοσίου υπαλλήλου". Η καλύτερη απάντηση θα είναι η ένταση και ο ταξικός δυναμικός προσανατολισμός των αγώνων. Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί σε μια τέτοια κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ