Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ
Κατάργηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στο Δημόσιο!
  • Το δρόμο για το δραστικό περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων ανοίγει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ
  • Προτείνει και τη συνταγματική κατοχύρωση ενός ληστρικού εκλογικού νόμου

Τον εξοστρακισμό των συνδικαλιστικών παρατάξεων και των κομμάτων από τη δημόσια διοίκηση αξιώνει ο Γ. Σουφλιάς, θέτοντας ευθέως ζήτημα περιορισμού των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών στον κρατικό μηχανισμό.

Ουσιαστικά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προτείνει την κατάργηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, νοσταλγώντας την επιστροφή στο μετεμφυλιακό κράτος. Οραματίζεται έναν κρατικό μηχανισμό, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι απλά εκτελεστικά όργανα της κυρίαρχης πολιτικής, χωρίς καν το δικαίωμα λόγου και συνδικαλίζεσθαι.

Ο Γ. Σουφλιάς παρουσίασε χτες μια δέσμη προτάσεων ως απάντηση στη σκανδαλολογία των ημερών, οι οποίες συνιστούν μια αντιδραστική αναδίπλωση και φυγή προς τα πίσω... Οι προτάσεις του έγιναν ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, με τον υπουργό να προαναγγέλλει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι η βαθύτατα αντιδραστική πρόταση για την κατάργηση του συνδικαλισμού έρχεται μετά την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική (σταδιακή) κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αν και κρατούσαν κάποιες «αποστάσεις», σε καμία περίπτωση δεν αποδοκίμαζαν τις προτάσεις του Γ. Σουφλιά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προτάσεις που έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά που όμως δεν περιλήφθηκαν στην κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από τα Ιωάννινα, τελευταία ημέρα της περιοδείας του στα έργα της Εγνατίας Οδού, ο Γ. Σουφλιάς ζήτησε την κατάργηση των κομματικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στη δημόσια διοίκηση. «Εμείς να καταργήσουμε τη ΔΑΚΕ και τα άλλα κόμματα τις δικές τους οργανώσεις στη δημόσια διοίκηση. Ο κομματισμός στη δημόσια διοίκηση αποτελεί αιτία διαφθοράς», υποστήριξε. Σε άλλο σημείο ο υπουργός είπε: «Παλιότερα είχα προτείνει την κατάργηση της ΔΑΚΕ. Αν κάποιος θέλει να είναι ταγμένος σε κόμματα, να πάει στην οργάνωση της γειτονιάς του. Αυτή τη συνδικαλιστική κατάσταση τη συνεχίζουν τα κόμματα»!

Εξίσου αντιδραστική είναι και η δεύτερη πρόταση του Γ. Σουφλιά που αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση ενός ληστρικού και καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος. Με την ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος είπε, πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης, «που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή». «Το ισχύον εκλογικό σύστημα κάνει τους βουλευτές έρμαια του σταυρού και των προεκλογικών τους δαπανών», συμπλήρωσε. Ζήτησε μάλιστα να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές εκλέγονται οι μισοί με λίστα και οι υπόλοιποι με σταυρό, αλλά από ενιαία λίστα, απ' όλα τα κόμματα, γεγονός που αναγκάζει τα κόμματα να επιλέγουν τους καλύτερους». Η ρύθμιση αυτή πρέπει να συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα, τόνισε ο Γ. Σουφλιάς και προανήγγελλε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό, είπε, θα συμβάλει πάρα πολύ στην εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων και θα εξασφαλίσει «πολιτική σταθερότητα», που είναι και το ζητούμενο...

Για την καταπολέμηση της σκανδαλολογίας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε: «Η σκανδαλολογία έχει μέσα της τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Οταν αρχίζει, τελειώνει αργά, αφού αφήσει τραύματα στην κοινωνία, στον πολίτη και τα κόμματα. Αν δε γίνουν αυτά που προτείνω, η διαφθορά θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να αναβαθμιστεί η πολιτική ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ