Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΕΕ
Προς «κοινοτικοποίηση» του Ποινικού Δικαίου

Πρόταση απόφασης - πλαισίου για το συνυπολογισμό των καταδικαστικών αποφάσεων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, υιοθέτησε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την έκθεση Δημητρίου, θεσμοθετώντας νέους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο εισηγητής, Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου υποστήριξε ότι είναι «ένα απαραίτητο βήμα προς τη δικαστική συνεργασία».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στην παρέμβαση αιτιολόγησης της αρνητικής ψήφου του Κόμματος, τόνισε ότι «η Εκθεση κινείται στην κατεύθυνση της ομογενοποίησης των κανόνων ποινικής διαδικασίας και της "κοινοτικοποίησης" του Ποινικού Δικαίου στο επίπεδο της ΕΕ, στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος της Χάγης για τη δημιουργία ενός ενιαίου "Χώρου Ασφάλειας Ελευθερίας και Δικαιοσύνης"».

Οπως τόνισε ο Θ. Παφίλης, «προτείνει την τροποποίηση σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση της Πρότασης Απόφασης της Επιτροπής, αφού δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνεται υπόψη σ' ένα κράτος - μέλος καταδικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, εναντίον κάποιου προσώπου, ακόμη κι όταν η πράξη για την οποία έχει καταδικαστεί δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με το Δίκαιο του κράτους το οποίο τη λαμβάνει υπόψη του!

Με τον τρόπο αυτό, η ευρωενωσιακή νομοθεσία προσθέτει ένα ακόμη εργαλείο στην προσπάθεια επιβολής στις εθνικές ποινικές νομοθεσίες των υπερεθνικών ρυθμίσεων της ΕΕ, που θα καθορίζουν τις συμπεριφορές που εκείνη κρίνει ότι πρέπει να χαρακτηριστούν αξιόποινες».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η εν λόγω απόφαση «αποτελεί ένα ακόμη βήμα που σφίγγει τον κλοιό γύρω από τις ατομικές ελευθερίες, στοχεύει στη δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να χαρακτηρίζονται ως αξιόποινες οι αγωνιστικές δραστηριότητες του κινήματος».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ καταψηφίζει την Εκθεση και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τη δράση τους, μέσα από το εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ