Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
«Ούτε γάτα ούτε ζημιά» για την κυβέρνηση

Αναπάντητα ερωτήματα αφήνει η χτεσινή διάψευση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στα δημοσιεύματα για το στήσιμο μηχανισμού παρακολούθησης από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Το δελτίο Τύπου έχει τίτλο: «Ανακοίνωση για δημοσιεύματα που καταγγέλλουν γενόμενες δήθεν συμφωνίες μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και του ελληνικού δημοσίου». Ομως, τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συμφωνίες μεταξύ κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας - ΗΠΑ, τις οποίες η κυβέρνηση δεν τολμά να δώσει στη δημοσιότητα... Εξ άλλου δεν απαντά στο εύλογο ερώτημα αν συνεχίζει να λειτουργεί (νόμιμα) ο μηχανισμός παρακολούθησης, με δεδομένο ότι είχε αποδεχτεί τη συνέχεια της λειτουργίας του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως προκύπτει από το έγγραφο του Αμερικανού συντονιστή ολυμπιακής ασφαλείας Ε. Μορένο.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρει πως «περί τα τέλη Ιουνίου 2004, η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) ζήτησε από τη Δ/νση Ολυμπιακών Αγώνων να εγκαταστήσει, δωρεάν, στους χώρους του Ολυμπιακού Κέντρου Ασφαλείας (ΟΚΑ), τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να υποστηρίξουν το σύστημα C4I, και ειδικά το υποσύστημα Geographic Information System (GIS), κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υπεύθυνους της Αστυνομίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, διεκινήθη σχετική αλληλογραφία και τελικά επετράπη η παρουσία εκπροσώπων της NGA στο χώρο του ΟΚΑ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μόνο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς καμία διασύνδεση με το σύστημα C4I, με μόνο σκοπό την εκτύπωση απλώς γεωγραφικών χαρτών για χώρους συμβάντων, ως πρόσθετα τοπογραφικά στοιχεία, προς χρήση των υπηρεσιακών αξιωματικών. Και μόνον αυτό. Χωρίς καμιά σχέση (ούτε τεχνικά ούτε συμβατικά ή εξωσυμβατικά) με δυνατότητα συνακρόασης, νόμιμης ή παράνομης καθ' οιονδήποτε τρόπο. Με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, πήραν τον 'κομπιούτερά' τους και έφυγαν»(!). (σ.σ. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά...).

Τέλος, αναφέρεται πως «ουδεμία συμφωνία ή σύμβαση υπήρχε ή υπάρχει μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της NGA. Ούτε από τη σύμβαση του C4I απορρέει σχετική υποχρέωση για τεχνική υποστήριξη ή άλλη παροχή κάποιας υπηρεσίας συναφούς με τις καταγγελλόμενες». Και καταλήγει «αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Η επίκληση στοιχείων ασύνδετων και άσχετων με τη βαρύγδουπη καταγγελία περί υποκλοπών δεν ωφελεί ούτε την ενημέρωση ούτε τη Δημοκρατία ούτε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

Πάντως, και χτες η εφημερίδα «Το Βήμα» ανέφερε πως υπήρξε δορυφορική παρακολούθηση, η οποία «ήταν το κέλυφος για να δημιουργηθεί το λογισμικό περιβάλλον και να προκύψουν οι τηλεφωνικές υποκλοπές».

Χτες δημοσιοποίησε δύο νέα έγγραφα. Την επιστολή του συντονιστή ολυμπιακής ασφαλείας των ΗΠΑ Εντγκαρ Μορένο στις 2 Σεπτέμβρη 2004 που απευθύνεται προς τον επικεφαλής της ελληνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, με την οποία αιτείται ουσιαστικά η συνέχιση λειτουργίας του δικτύου παρακολούθησης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσφέροντας και ειδική εκπαίδευση σε στελέχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Το δεύτερο έγγραφο είναι επιστολή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων προς την εταιρεία SAIC, με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2004, η οποία επιβεβαιώνει ουσιαστικά την αποδοχή από την ελληνική πλευρά των απαιτήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για συνέχιση λειτουργίας του δικτύου. Οπως προκύπτει, δίδεται εντολή για την εισαγωγή γεωγραφικών δεδομένων από την NGA στο σύστημα C4I.

Η εφημερίδα γράφει πως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις αρχές του Σεπτέμβρη οι Αμερικανοί πρότειναν να συνεχιστεί η τεχνική υποστήριξη για την «ενσωμάτωση δεδομένων από τις ΗΠΑ με ηλεκτρονικά μέσα, τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», ενώ πρόσφεραν ειδική εκπαίδευση στο προσωπικό της ελληνικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων για μια περίοδο που θα ξεκινούσε στις 14 Σεπτεμβρίου 2004 και θα ολοκληρώνονταν στα τέλη του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ