Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Ξεκάθαρη η αντιδραστική κατεύθυνση

Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τα άρθρα που αφορούν στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα

«Το Σύνταγμα χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά οι συσχετισμοί και στο εσωτερικό της χώρας μας και διεθνώς οδηγούν σε αναθεωρήσεις επί το αρνητικότερο, επί το συντηρητικότερο, επί το αντιδραστικότερο», τόνισε χθες στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι για το λόγο αυτό το ΚΚΕ ήταν αντίθετο με την προωθούμενη αναθεώρηση.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στο τμήμα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στα άρθρα που αφορούν τα δικαιώματα των μεταναστών, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, στην πνευματική ιδιοκτησία, στη δικαστική προστασία, στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και την «κοινωνική συνοχή».

Υπενθυμίζεται ότι όσα υπό αναθεώρηση άρθρα συγκεντρώσουν στην παρούσα Βουλή 180 ψήφους στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή θα αναθεωρηθούν μόνο με 151 ψήφους, ενώ, αντίθετα, όσα στην παρούσα συγκεντρώσουν 151 θα χρειαστούν στην επόμενη 180 ψήφους.

Ο Αντ. Σκυλλάκος χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τους μετανάστες, αφού με την πολιτική τους πρακτική κάθε άλλα παρά εγγυώνται τα δικαιώματά τους και είπε ότι οι όποιες προστατευτικές ρυθμίσεις πρέπει να αφορούν το σύνολο των μεταναστών, είτε έχουν νόμιμη παρουσία, είτε δεν έχουν νομιμοποιηθεί.

Στο συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική κατοχύρωση της δράσης των διάφορων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», την οποία ο Αντ. Σκυλλάκος απέρριψε, υπενθυμίζοντας το ρόλο των πολυποίκιλων «ΜΚΟ». «Υπάρχει η τάση, είπε, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, συγκρότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων που δεν κοιτάνε μόνο να αδειάσουν τα κρατικά ταμεία, αλλά να αποδυναμώνουν τα πραγματικά κινήματα και τα σωματεία και να γίνουν το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης».

Ζήτησε την κατοχύρωση του δικαιώματος να ψηφίζουν οι μετανάστες στις δημοτικές εκλογές, να δικαιούνται άσυλο και να μην εκδίδονται όταν διώκονται για την πολιτική και κοινωνική τους δράση.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι πρέπει να αφεθούν στον κοινό νομοθέτη τα θέματα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, της πολεοδομικής νομοθεσίας και της δικαστικής προστασίας, ενώ επέκρινε έντονα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (με την οποία συμφωνεί και ο ΣΥΝ) για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Επικαλούμενος δηλώσεις του πρώην υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, είπε ότι εάν θεσπιστεί το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα καταργηθεί το κατώτερο μεροκάματο και θα έχουμε κατώτερο μεροκάματο - ελεημοσύνη που θα φθάνει απλώς για ένα κομμάτι ψωμί. «Είναι επικίνδυνα αυτά τα πράγματα και εμείς δεν ανοίγουμε τέτοιο δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Με το ίδιο σκεπτικό απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για την «κατοχύρωση της κοινωνικής συνοχής», τονίζοντας ότι τέτοιες λογικές στην πράξη σημαίνουν «όχι διεκδικήσεις, όχι απεργίες, να τα βρούμε με διάλογο και τον κοινωνικό εταιρισμό».

Τι προτείνει το ΚΚΕ

Αναπτύσσοντας, στη συνέχεια, τις προτάσεις του ΚΚΕ, είπε ότι πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη για την προστασία του απορρήτου της προσωπικής ζωής και να υπάρξει απόλυτη απαγόρευση της συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων που αφορούν τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και στους μετανάστες και να μην υπάρχει για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. δημόσια ασφάλεια) απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και κομμάτων. Επίσης να διευρυνθεί το δικαίωμα της απεργίας, να επιτρέπεται η απεργία αλληλεγγύης, να απαγορεύεται η ανταπεργία των αφεντικών, καθώς και η πολιτική επιστράτευση και η δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Ο Αντ. Σκυλλάκος πρότεινε να επιτρέπεται η απεργία στα Σώματα Ασφαλείας και τους Δικαστικούς και να καταργηθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν στη συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα πρέπει να κατοχυρώσουν και το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Να επιτραπεί το δικαίωμα συνδικαλισμού στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να καταργηθεί εντελώς η θανατική ποινή ακόμα και σε περίοδο πολέμου. Ζήτησε, τέλος, στο σχετικό με την Υγεία άρθρο να υπάρξει άλλη διατύπωση, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της.

Ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας βουλευτής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι παρατηρούνται σημεία σύγκλισης με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κάλεσε να ψηφίσει τις προτεινόμενες αλλαγές, προκειμένου αυτές να επικυρωθούν από την ερχόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία των 150 ψήφων. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος εκτίμησε πως «είναι πασιφανές ότι υπάρχουν ανάγκες αλλαγών στο Σύνταγμα» και υπερασπίστηκε τις αντιδραστικές αλλαγές που έγιναν με την προηγούμενη αναθεώρηση επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ο Φ. Κουβέλης του ΣΥΝ είπε μεν ότι δε χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά υπερασπίστηκε το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που ανοίγει το δρόμο για τη θέσπιση επιδομάτων που θα είναι ψίχουλα στη θέση των κατώτερων μισθών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες προτάσεις για τα οικονομικά των κομμάτων (2006-11-02 00:00:00.0)
Για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων (2006-08-20 00:00:00.0)
Αναθεώρηση σε πιο συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση (2006-06-30 00:00:00.0)
Ατακτη κυβερνητική υποχώρηση για το ασυμβίβαστο (2001-02-08 00:00:00.0)
Προτάσεις για τη δίωξη των υπουργών (2000-09-22 00:00:00.0)
Αποδοκιμάστε τον ανούσιο δικομματικό καυγά (2000-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ