Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φυγή» με αντιλαϊκή επίθεση
  • Επιχειρεί να ξεφύγει από το «νοσηρό κλίμα», αλλά βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με τα σκάνδαλα που παράγει η πολιτική της
  • Αποπροσανατολιστικός καυγάς για τη διάλυση της ΔΕΗ, ενόψει απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

Η εντατικοποίηση των ρυθμών υλοποίησης των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» και η επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής στους αγώνες και στις ανάγκες των εργαζομένων, είναι η απάντηση της κυβέρνησης στο «νοσηρό κλίμα» των τελευταίων εβδομάδων.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στους απεργούς δασκάλους μέχρι να τους γονατίσει και να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικές πηγές απέκλειαν μια συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τους απεργούς, αφού ο πρωθυπουργός, όπως λένε, δεν έχει να πει κάτι διαφορετικό από αυτά που λέει η υπουργός Παιδείας.

Από την άλλη η κυβέρνηση επιχειρεί «να φύγει μπροστά» επαναφέροντας στην «ατζέντα», την προώθηση «μεταρρυθμίσεων», όπως το στρατηγικό ξεπούλημα του ΟΤΕ, την υλοποίηση του νόμου για τις ΔΕΚΟ, τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, τις ανατροπές στο ασφαλιστικό κ.ά.

Την ίδια στιγμή, όμως, ακριβώς επειδή εφαρμόζει αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη διαρκώς με σκάνδαλα και κρούσματα διαφθοράς. Το τελευταίο αφορά το μεγάλο φαγοπότι στις προμήθειες και τα έργα της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τη συστηματική απαξίωσή της ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Η σκανδαλώδης πολιτική στη ΔΕΗ, ήρθε στην επιφάνεια με την αιφνίδια παραίτηση του γενικού οικονομικού διευθυντή Γ. Αναστασιάδη. Ο δικομματικός καυγάς που ξέσπασε αμέσως μετά, αφήνει στο απυρόβλητο τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα, όμως, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και εργάζονται από κοινού στο γονάτισμα της ΔΕΗ, ώστε να ενισχυθεί, με κρατική παρέμβαση, η θέση των μεγάλων επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην παραγωγή και εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα ο Κ. Καραμανλής έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι στην επόμενη τετραετία η ΔΕΗ θα έχει την τύχη του ΟΤΕ, δηλαδή θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και θα ξεπουληθεί σε «στρατηγικό επενδυτή». Προς το παρόν λυμαίνονται τα έργα της και τις προμήθειές της οι εταιρείες - ανταγωνιστές της, όπως είχε καταγγείλει και ο αποπεμφθείς πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μάχη που ξεκίνησε για το λιγνιτωρυχείο στη Βεύη Φλώρινας, όπου η ΔΕΗ θα έχει απέναντί της εταιρείες των ομίλων Μυτιληναίου, Μπόμπολα, του Κοπελούζου κ.ά., εταιρείες που έχουν γιγαντωθεί από τα έργα και τις προμήθειες της ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια.

Η παραίτηση του Γ. Αναστασιάδη συνδέεται από πολλούς με τη σύγκρουση των επιχειρησιακών συμφερόντων για τη μοιρασιά της ΔΕΗ. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να πείσει ότι πρόκειται για μια επιλογή «για προσωπικούς λόγους», αναφέροντας μάλιστα ότι σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, ο παραιτηθείς οικονομικός διευθυντής «πηγαίνει σε μια εταιρεία του ιδιωτικού τομέα». Ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει οσμή σκανδάλου» στην παραίτηση, ενώ δεν αποδέχτηκε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην απαξίωση της ΔΕΗ ώστε να ξεπουληθεί αργότερα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «υποτιμητικό για μια κυβέρνηση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ