Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ
Πάρτε μέτρα για την προστασία της κτηνοτροφίας

Απαίτησαν τιμή ασφαλείας 1,10 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα και 70 λεπτά για το γίδινο

Με μεγάλη τους συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι του νομού Πιερίας διαμαρτυρήθηκαν για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές που πληρώνουν εταιρείες και μεσάζοντες για το πρόβειο και γίδινο γάλα, ενώ ζήτησαν τη λήψη μέτρων για προστασία της κτηνοτροφίας. Επίσης, κατήγγειλαν την πολιτική που εφαρμόζουν στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας οι ελληνικές κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να ξεκληρίζονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και να μετατρέπονται σε κακοπληρωμένους εργάτες των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, που συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια.

Οι παραγωγοί της Πιερίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων του Νομού συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά στο Εθνικό Στάδιο Κατερίνης και με πορεία έφτασαν στη Νομαρχία.

Απαίτησαν τιμή ασφαλείας 1,10 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα και 70 λεπτά για το γίδινο. Ζήτησαν τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας, που είναι οι μεγάλες και μικρές και διάσπαρτες εκμεταλλεύσεις. Ακόμη τη νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και τον εκσυγχρονισμό τους με την ένταξή τους στα σχέδια βελτίωσης και την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής, προστασία της εγχώριας παραγωγής, στελέχωση κτηνιατρικών υπηρεσιών, ασφάλιση ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου κλπ.

Οι συγκεντρωμένοι, σε μια ένδειξη αγανάκτησης, έριξαν κάδους με γάλα μπροστά στην είσοδο της Νομαρχίας.

Συνειδητή αντιλαϊκή επιλογή

Μιλώντας ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του σωματείου αιγοπροβατοτρόφων του Νομού και υποψήφιος Νομάρχης Πιερίας της ΝΑΣ, τόνισε ότι η υποβάθμιση της κτηνοτροφίας είναι το αποτέλεσμα συνειδητής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε στη χώρα μας με διάφορες κοινοτικές οδηγίες.

«Η στασιμότητα και η συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας, μετατρέπει τη χώρα μας σε μια σίγουρη και διευρυμένη αγορά των πλεονασματικών ζωοκομικών προϊόντων των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων της ΕΕ. Βασικά εργαλεία της πολιτικής αφανισμού της κτηνοτροφίας υπήρξε το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων καθώς και οι ποσοστώσεις», πρόσθεσε.

Οπως σημείωσε, με δεδομένο τον περιορισμένο ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων στην εμπορία και μεταποίηση του αιγοπρόβειου γάλακτος και την κυριαρχία των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, οι μέσες ονομαστικές τιμές στο γίδινο γάλα, υπολογισμένες σε ευρώ, παραμένουν το ίδιο χαμηλές τα τελευταία χρόνια (0,47 ευρώ το κιλό για το γίδινο και 0,90 ευρώ για το πρόβειο οι μέσες τιμές). Τους τελευταίους μήνες σε πολλές περιοχές της χώρας άρχισαν να μειώνουν οι εταιρείες και την τιμή του πρόβειου, όπως γίνεται και με το αγελαδινό.

Ο Γιάννης Σκούφας κάλεσε σε συντονισμό των αγώνων των κτηνοτρόφων με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξάρτητα από το προϊόν που παράγουν, καθώς και με τους άλλους εργαζόμενους, επειδή οι αρνητικές συνέπειες που φέρνει η νέα ΚΑΠ δε θα περιοριστούν στους κτηνοτρόφους και αγρότες. Επίσης, να αμφισβητήσουν στο σύνολό τους τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και να καταψηφίσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΝ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ