Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Εκθέσεις «λάστιχο»...

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν την έκθεση Ερλινγκς για την πρόοδο της Τουρκίας

Συνεχίζεται το πολιτικό παιχνίδι της ΕΕ με την Τουρκία και την ενταξιακή της πορεία, καθώς οι εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδέχονται το ένα το άλλο, με μοναδικό στόχο το χειρισμό του θέματος ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα των Βρυξελλών.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο κλήθηκε χτες να επικυρώσει με την ψήφο της την έκθεση Ερλινγκς για την πρόοδο της Τουρκίας, στην ευρωπαϊκή της πορεία, αναλαμβάνοντας το ρόλο του «αυστηρού κριτή», απέναντι στην Αγκυρα, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, σημαντικές προόδους της χώρας στις μεταρρυθμίσεις και κρατώντας τις ισορροπίες.

Στη συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη, ο εισηγητής Κ. Ερλινγκς έκανε λόγο για «επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων», ενώ η εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Φινλανδή υπουργός, Πόλα Λεχτομάκι, ζήτησε νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις.

Εκ μέρους της Επιτροπής, που στις 8 Νοέμβρη θα δημοσιοποιήσει τη δική της έκθεση προόδου για την Τουρκία, ο Ολι Ρεν υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να ξεχνούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και αυτή η έκθεση, η οποία επικυρώθηκε, με τις 79 τροπολογίες να καταρρέουν, έχοντας 429 ψήφους υπέρ, 71 κατά και 125 αποχές, σε σύνολο 625 ψηφισάντων, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και θίγει τα προβλήματα της Τουρκίας, από την πλευρά των συμφερόντων των Βρυξελλών και όχι των λαών που επηρεάζουν.

Ο Θανάσης Παφίλης

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Τρίτης, αναφερόμενος στην έκθεση, είπε χαρακτηριστικά:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα καταψηφίσουμε την έκθεση Eρλινγκς για την Τουρκία γιατί:

I. Είμαστε αντίθετοι με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για τους ίδιους λόγους που ταχθήκαμε και κατά της ένταξης της Ελλάδας.

II. Οι εκθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μοιάζουν με "λάστιχο", προσαρμόζονται κάθε φορά ανάλογα με τις αντιθέσεις που υπάρχουν στην ΕΕ, εμφανίζονται άλλοτε πιο αυστηρές και άλλοτε πιο ευνοϊκές.

III. Σε σοβαρά και επίμαχα σημεία που αφορούν τη στάση της Τουρκίας σε θέματα Διεθνούς Δικαίου η έκθεση εξαντλείται σε ευχολόγια χωρίς κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Οπως για παράδειγμα, τα 40.000 τούρκικα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, για το γεγονός ότι η Τουρκία αγνοεί προκλητικά τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με αποκορύφωμα την άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

IV. Διαφωνούμε ριζικά με την έμμεση αναφορά στην παράγραφο 51 για συνοριακές διαφορές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς επίσης και με τα συμπεράσματα του Ελσίνκι που τις παραπέμπουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

V. Δε συμμεριζόμαστε τις αναφορές που γίνονται για πρόοδο στα θέματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Συνολικά, το λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα οι προοδευτικές οργανώσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκονται υπό διωγμό».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «συμπερασματικά, η έκθεση απηχεί τις βλέψεις της ΕΕ για μια Τουρκία πλήρως ενσωματωμένη στις ιμπεριαλιστικές δομές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ