Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Καταργείται το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή!

Εγκρίθηκε σχετική έκθεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υιοθετήθηκε χτες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση αναφορικά με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «προστασία των προσωπικών δεδομένων», που, παρά τις βελτιώσεις, τις οποίες διατείνεται ότι επιφέρει, ουσιαστικά κινείται στο ίδιο αντιδραστικό πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν. Μία πρόταση που καταργεί το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η πρόταση της Οδηγίας, την οποία αποδέχεται η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεσμοθετεί την απεριόριστη και ανεξέλεγκτη δυνατότητα των διωκτικών μηχανισμών των κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, αλλά και ιδιωτών, να συλλέγουν, επεξεργάζονται και ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα προσωπικά δεδομένα κάθε πολίτη της ΕΕ, ακόμη και αυτά που αφορούν στις ιδεολογικές, πολιτικές και θρησκευτικές του απόψεις, στη συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητά του.

Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στην αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου των ευρωβουλευτών του Κόμματος, «το ΚΚΕ καταψηφίζει την έκθεση γιατί, παρά τις επιμέρους βελτιώσεις που προτείνει στην πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ουσιαστικά αποδέχεται στο σύνολό της τη βασική της φιλοσοφία, που δεν είναι άλλη από την απεριόριστη και πρακτικά ανεξέλεγκτη δυνατότητα των διωκτικών αρχών και των κατασταλτικών μηχανισμών όχι μόνο των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και τρίτων χωρών (βλ. ΗΠΑ), ακόμη και ιδιωτών (!) να συλλέγουν, επεξεργάζονται και ανταλλάσσουν μεταξύ τους όλα τα προσωπικά δεδομένα κάθε πολίτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων που αφορούν στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση του, στις ιδεολογικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του!».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «στο στόχαστρο του γιγαντιαίου μηχανισμού "φακελώματος" που προωθεί η ΕΕ μπαίνει πλέον κάθε πολίτης της ΕΕ, αφού επιτρέπεται η συλλογή και μεταφορά προσωπικών δεδομένων κάθε προσώπου χωρίς καν να είναι ύποπτος για οποιαδήποτε πράξη, απλά και μόνο για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας!».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ουσιαστικά καταργείται, αφού με την προτεινόμενη Οδηγία για τη δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι εξαιρέσεις απ' αυτή την προστασία θεσμοθετούνται ως ο κανόνας, με την απλή και ανεξέλεγκτη επίκληση λόγων δημόσιας ασφάλειας, ενώ η προστασία των δεδομένων αποτελεί την εξαίρεση, την οποία μάλιστα είναι σχεδόν αδύνατο να επιβάλει κανείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ