Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Επικίνδυνες προτάσεις για τα οικονομικά των κομμάτων

Επικίνδυνες προβλέψεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απαγόρευση σε ένα κόμμα να κάνει οικονομική εξόρμηση, ζητώντας ενίσχυση από τους φίλους του, περιέχονται στην πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος στο άρθρο 29 για τα οικονομικά των κομμάτων και των βουλευτών.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν στο Σύνταγμα, τα οικονομικά των κομμάτων και των βουλευτών ελέγχονται από επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Βουλής και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Η ΝΔ προτείνει ο έλεγχος να περάσει στο υπό ίδρυση Συνταγματικό Δικαστήριο και να περιοριστεί η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από «ιδιωτικές πηγές».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε χθες τις προωθούμενες αλλαγές και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ μαζεύει δεκάρα - δεκάρα την οικονομική ενίσχυση από τους φίλους και τους οπαδούς του. Εμείς, είπε, δε στηριζόμαστε στην κρατική ενίσχυση, αλλά την αναζητούμε από το λαό με οικονομικές εξορμήσεις τις οποίες και διαφημίζουμε από τον «Ριζοσπάστη». Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ιστορική πείρα αρνητική με τις διώξεις οπαδών του που ενίσχυαν το κόμμα και είπε ότι με την προτεινόμενη αλλαγή χτυπιέται το δικαίωμα του ΚΚΕ να απευθύνεται στο λαό. «Χτυπιέται ο πυρήνας λειτουργίας ενός κόμματος», είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι και εάν ακόμα ψηφιστεί η διάταξη το ΚΚΕ δε θα την εφαρμόσει. Για την πρόταση να ελέγχονται τα οικονομικά από δικαστικούς του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπε ότι είναι επικίνδυνη, αφού οι δικαστικοί αλλιώς θα αντιμετωπίζουν ένα μη αρεστό στο σύστημα κόμμα και αλλιώς όσα το εξυπηρετούν.

Διαφοροποιήσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα άρθρα που αφορούν στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (πρόταση ΠΑΣΟΚ για άμεση εκλογή ή από εκλεκτορικό σώμα, με την οποία διαφώνησαν οι Ε. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος και Σ. Κοσμίδης), την αρμοδιότητα των ΟΤΑ και τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Την πρόταση για άμεση εκλογή και απεμπλοκή από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, τη στήριξε χαλαρά μόνο ο Θ. Πάγκαλος και είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τον εισηγητή το ΠΑΣΟΚ Ν. Ρόβλια κανένας άλλος βουλευτής του δεν υπερασπίστηκε την προτεινόμενη ρύθμιση.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι η ισχύουσα διάταξη δεν απέτρεψε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να εκλέξουν συναινετικά Προέδρους της Δημοκρατίας.

Για τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόβλεψη ότι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν φόρους και να οργανώνουν την Παιδεία, τονίζοντας ότι θα οδηγηθούμε σε σχολεία πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τα οικονομικούς πόρους του κάθε δήμου. Οσον αφορά στα δημοψηφίσματα, πρότεινε αυτά να γίνονται για κάθε θέμα και να μην εξαιρούνται σοβαρότατα θέματα, όπως τα εθνικά, τα ασφαλιστικά και τα δημοσιονομικά. Επίσης, είπε ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά όταν υπάρξει λαϊκή πρωτοβουλία και το ζητήσουν με υπογραφές τους 100.000 πολίτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θωρακίζουν το αστικό σύστημα με «προβιά» λαϊκής συμμετοχής (2019-10-17 00:00:00.0)
Παραγωγή μπόλικου «κουρνιαχτού» με συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο (2016-06-10 00:00:00.0)
Αντιδραστικότερο Σύνταγμα θέλει το ΠΑΣΟΚ (2006-06-08 00:00:00.0)
Ανησυχητικές διατάξεις για τα οικονομικά των κομμάτων (2000-10-06 00:00:00.0)
Αποδοκιμάστε τον ανούσιο δικομματικό καυγά (2000-03-30 00:00:00.0)
Παράταση των εργασιών μέχρι το Φλεβάρη (1997-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ