ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Το σημείο ταύτισής τους

Πριν λίγο καιρό ήταν ο Ανδριανόπουλος, μετά ο Πρετεντέρης, τη σκυτάλη παρέλαβε ο Κωνσταντόπουλος και πέρασε προχτές στα χέρια του Αλ. Αλαβάνου... Και οι τέσσερις, αφού παραποίησαν τη θέση του ΚΚΕ στο ζήτημα «διαφθορά», ισχυριζόμενοι περίπου ότι το ΚΚΕ σταυρώνει τα χέρια μπροστά στο φαινόμενο και αναμένει την οικοδόμηση του σοσιαλισμού για την πάταξή του, λοιδόρησαν και το ΚΚΕ και το σοσιαλισμό. Μάλιστα, ο Αλ. Αλαβάνος έφτασε στο σημείο να χρεώσει στο σοσιαλισμό τα «φιντάνια» που άνθισαν μετά την ανατροπή του, όταν αυτοί που απεμπόλησαν τις αρχές και τις αξίες του επιδόθηκαν στη λεηλασία όσων μέχρι τότε ανήκαν στο λαό.

Παρά τις διαφορές τους, φαίνεται πως όλοι ενώνονται στο σημείο της υπεράσπισης του καπιταλισμού και της κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού, και του Κόμματος που τον θέτει ως στρατηγικό του στόχο, του ΚΚΕ. Διόλου δε μας ενοχλούν τα αποκαλυπτήρια του σημείου ταύτισής τους. Κρίνουμε όμως σκόπιμο να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Οταν όλοι οι άλλοι συγκεντρώνουν την προσοχή τους στα πρόσωπα και στις διασυνδέσεις τους, ζήτημα υπαρκτό όχι όμως κύριο, το ΚΚΕ επιμένει να δείχνει την αιτία του προβλήματος, το σάπιο μέχρι μυελού των οστών εκμεταλλευτικό σύστημα, το οποίο παράγει και αναπαράγει και την ατομική διαφθορά, αφού θεό του έχει τον ατομικό πλουτισμό, την ατομική ιδιοκτησία. Οταν οι άλλοι μιλάνε για διαφάνεια και θεσμικά πλαίσια, το ΚΚΕ επιμένει πως ο λόγος του νομοθέτη ήταν και θα είναι ανίσχυρος μπροστά στους σιδερένιους νόμους που διέπουν τη λειτουργία και δράση του καπιταλισμού.

Κατηγορούν το ΚΚΕ ότι παραιτείται από την προσπάθεια για κάποια μέτρα και τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό. Λένε συνειδητά ψέματα. Το ΚΚΕ δε συμφιλιώνεται με κανένα σκάνδαλο, πολύ περισσότερο που από τη «μόλυνση» κινδυνεύει και η λαϊκή συνείδηση. Την πάλη κατά της διαφθοράς όμως την εντάσσει στην πάλη κατά των πολιτικών επιλογών που τρέφουν τα κεφάλαια και τα κέρδη, κατά της ταξικής εκμετάλλευσης. Κατά των κομμάτων του μονόδρομου, πριν απ' όλα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την εντάσσει στην πάλη για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και των συνθηκών δουλιάς του. Στην πάλη για το δικαίωμα στην απεργία, για τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Την εντάσσει στην πάλη κατά της λογικής του μονόδρομου και των δήθεν ρεαλιστικών διεκδικήσεων. Την εντάσσει στην πάλη κατά της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας, των «αμορτισέρ» του συστήματος. Την εντάσσει στην πάλη εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, εναντίον της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την εντάσσει, με λίγα λόγια, στην πάλη για τη διαμόρφωση κλίματος αγωνιστικής ανάτασης, ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο. Kλίματος που θα επικρατήσει αυτού της σαπίλας, της καθήλωσης, του τέλματος. Και τέτοιο κλίμα θα διαμορφώνεται στο βαθμό που το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα, οργανώνεται, δυναμώνει, αποκτά ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό. Στο βαθμό που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, τουλάχιστον των πολιτικοποιημένων και αυτών που θέλουν ριζική αλλαγή, υιοθετεί την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, αποδυναμώνοντας τους στυλοβάτες του συστήματος, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι κάθε είδους Ανδριανόπουλοι, Πρετεντέρηδες κ.ά. αυτή την προοπτική θέλουν να χτυπήσουν, χτυπώντας το Κόμμα που την υπηρετεί και την προωθεί.

Δύο στους τρεις ανασφάλιστοι στον τουρισμό

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε τρομακτικά μεγέθη φτάνει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και στον τομέα του τουρισμού. Η ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων δεν περιορίζεται μόνο στα χαμηλά μεροκάματα, στην «ευέλικτη» απασχόληση ακόμα και μιας ώρας, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Σχεδόν δύο εργαζόμενοι στον κλάδο στους τρεις δεν έχουν ασφάλιση, με συνέπεια, εκτός των άλλων, και τεράστιες απώλειες για το ΙΚΑ.

Ετσι το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου - που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού - στη χώρα μας το 2005 λειτουργούσαν 9.036 ξενοδοχεία που διέθεταν 358.721 δωμάτια με 682.050 κλίνες. Αυτήν την τεράστια υποδομή σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, εξυπηρέτησαν μόλις 80.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι! Αφού μόνο αυτοί ασφαλίζονται από τους εργοδότες τους στο ΙΚΑ. Προκύπτει δηλαδή ότι σε κάθε ξενοδοχείο αντιστοιχούν μόλις 9 εργαζόμενοι, που με δεδομένο την ολοήμερη λειτουργία του (τρεις βάρδιες), σημαίνει ότι για κάθε ξενοδοχείο αντιστοιχούν τρεις εργαζόμενοι.

Τα παραπάνω, και επειδή γίνεται φανερό ότι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και μεσαίες, δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ασφαλίζεται.

Και αυτά ένα χρόνο μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, για την προετοιμασία των οποίων οι μεγαλοξενοδόχοι είχαν επιδοτηθεί αδρά. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση λέει ότι διώκει την εισφοροδιαφυγή.

«Ξέρουμε ποιο είναι το συμφέρον μας... »

«Ξέρουμε ποιο είναι το συμφέρον μας». Ηταν η φράση με την οποία οι εργαζόμενοι από τη φαρμακαποθήκη «ΜΕΝΤΙΣΙΛ» έφυγαν χτες το πρωί απ' τα πόστα τους και κατέβηκαν στην απεργιακή προσυγκέντρωση, έξω απ' τα γραφεία της ομοσπονδίας τους, της ΟΕΦΣΕΕ. Και λίγο μετά, κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ, μπήκαν μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στο φαρμακείο του Μαρινόπουλου, καλώντας σε περιφρούρηση της απεργίας, απαντώντας δυναμικά στον εργοδότη που έτρεξε να ...«σπρώξει» τους υπαλλήλους στο υπόγειο.

Οσο κι αν η εργοδοσία προσπαθεί να αποτρέψει την αντίσταση ή να προλάβει την αγανάκτηση, «με το καλό» ή ...απ' την ανάποδη, καλλιεργώντας αντιλήψεις του τύπου «είμαστε όλοι μια οικογένεια», αλλά και με ωμή τρομοκρατία, οι εργάτες μπορούν να καταλάβουν πως το δικό τους συμφέρον δεν έχει σχέση μ' αυτό του κεφαλαίου. Μένει ν' ανακαλύψουν πως η δύναμή τους δεν έχει όρια, μπορεί να αλλάξει τα πάντα προς όφελός τους. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα απ' τον ενωμένο ταξικό αγώνα τους.


Δεν έχουν τσίπα πάνω τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαν άξιο δεκανίκι της κυβέρνησης εμφανίστηκε στη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών απ' τον κλάδο του Φαρμάκου κι άλλους συναφείς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ) και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Γερ. Κονιδάρης, προβάλλοντας σε όλο της το «μεγαλείο» τη σήψη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Υιοθετώντας πλήρως τις προτάσεις των «κοινωνικών εταίρων» (περί «εξορθολογισμού των δαπανών», «αναλογιστικών μελετών» κτλ.), την επιχειρηματολογία, δηλαδή, με την οποία κυβέρνηση, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ μεθοδεύουν την πλήρη «ανατίναξη» της Κοινωνικής Ασφάλισης και προσπερνώντας ως κάτι ...φυσιολογικό την καταλήστευση των Ταμείων (δε φτάνει - λέει - να μιλάμε με το γενικό σύνθημα «δώστε πίσω τα κλεμμένα»), έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως, από το να μένουν τα χρήματα ...«έτσι», είναι προτιμότερο να τζογάρονται στο Χρηματιστήριο!

Δε δίστασε μάλιστα - έχοντας προκαλέσει, ήδη, την οργή των εργαζομένων - ακόμα και να ...περηφανευτεί (!) για το ότι η πλειοψηφία της ΠΟΙΕ πρωτοστατεί στην ίδρυση επαγγελματικού ταμείου (φροντίζουμε, λέει, για ...τις επόμενες γενιές). Καταντάει, δηλαδή, μακρύ χέρι του κεφαλαίου, δυναμιτίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, επιταχύνοντας την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, επεκτείνοντας την αρχή της «ανταποδοτικότητας».

Πώς να μην αναρωτιούνται μετά οι εργαζόμενοι, αν τέτοιοι εκπρόσωποι είναι όντως συνδικαλιστές;.. Αφού κάθε τους φράση είναι ύμνος στο συμφέροντα των εργοδοτών...

Γρηγοριάδης Κώστας

Χρήμα υπάρχει...

Αποτελεί πρόκληση και συνάμα κραυγαλέα διάσταση μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή που έκλεινε κατάμουτρα την «πόρτα» στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς για τις αυξήσεις στους μισθούς και την Παιδεία, την ίδια ώρα στην Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου εγκρινόταν ο νέος επενδυτικός νόμος που προβλέπει τζάμπα ζεστό χρήμα (μέχρι 60% σε κάθε «επένδυση») στις επιχειρήσεις... Υποτίθεται ότι με αυτόν τον τρόπο «θα γίνουν επενδύσεις» και «θα ανοίξουν οι δουλιές», αλλά μόνον αυτό δεν αποδείχτηκε από την εφαρμογή του ισχύοντος «αναπτυξιακού νόμου», μέσω του οποίου μεταφέρθηκαν αρκετά δισ. ευρώ στα «επενδυτικά σχέδια». Στην πραγματικότητα, όμως, οι επιχειρηματίες έβαλαν τα λεφτά στην τσέπη και η κυβέρνηση πληρώνει τις «θέσεις εργασίας»...

Ψηφοθηρία...

Με αφορμή πρόσκληση που έστειλαν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και Γ. Μίχας σε αντιστασιακούς, για να προσέλθουν σε εκδηλώσεις, που οργάνωσαν οι ίδιοι ενόψει εκλογών, προκειμένου να τους δώσουν αντιστασιακά μετάλλια, η ΠΕΑΕΑ σχολιάζει:

«... Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ γύρισε το ημερολόγιο στο 1981 και πιο πριν, ενθυμούμενο παλιές δόξες. Κάνει πως αγνοεί τις ενέργειες σε βάρος των αντιστασιακών και της Εθνικής Αντίστασης και τους θυμήθηκε κατά σύμπτωση(;) τις παραμονές των Δημοτικών - Νομαρχιακών εκλογών.

Χρειάστηκαν είκοσι ολόκληρα χρόνια για να ξαναφρεσκάρετε τη μνήμη σας; Εμείς οι αντιστασιακοί της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης δεν ξεχνάμε τη διάσπαση της Ενιαίας ΕΑ από το μεγάλο αρχηγό σας Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ξεχνάμε τα κριτήρια αναγνώρισης των αντιστασιακών και απονομής σ' αυτούς πενιχρών συντάξεων οι οποίες, στην πορεία, κόπηκαν χωρίς αιτία και αφορμή π.χ. από αγρότες, όπως και το 15%, για δήθεν λόγους αντοχής της οικονομίας και άλλα φαιδρά... Κι αυτό ενώ συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις παχυλές συντάξεις τους οι δήθεν "αντιστασιακοί" - για να μην πούμε συνεργάτες των κατακτητών και μάλιστα με νόμους και διατάγματα της Χούντας. Και ποια η στάση του ΠΑΣΟΚ γι' αυτές τις περιπτώσεις; Σιωπηρή ανοχή και συμφωνία... Δικαιολογημένα, λοιπόν, η ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη της να μην προσέρχονται οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους, σε τέτοιες εκδηλώσεις που γίνονται για ψηφοθηρία και είναι κοροϊδία και τίποτε περισσότερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ