ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σέρνουν στο σκαμνί τη συνεπή ταξική δράση

Στις 2 Νοέμβρη η δίκη του Δημήτρη Αγκαβανάκη για τη συμμετοχή του στην ανάρτηση αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από το ΠΑΜΕ το Φλεβάρη του 2003

Ενα από τα τρία πανό που οι ταξικές δυνάμεις είχαν κρεμάσει στις 15 Φλεβάρη 2003 στην Ακρόπολη
Ενα από τα τρία πανό που οι ταξικές δυνάμεις είχαν κρεμάσει στις 15 Φλεβάρη 2003 στην Ακρόπολη
Στο σκαμνί του δικαστηρίου σέρνεται για μια ακόμη φορά η πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση του ΠΑΜΕ, καθώς στις 2 Νοέμβρη ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής έχει κληθεί από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών να εμφανιστεί στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την κατηγορία ότι συμμετείχε στις 15 Φλεβάρη 2003 - μέρα αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα ενάντια στη δολοφονική επέμβαση κατά του Ιράκ - στο κρέμασμα αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από το ΠΑΜΕ.

Το πρόσχημα της δίωξης είναι η καταστροφή δύο λουκέτων και η «παράνομη» είσοδος στο χώρο της Ακρόπολης. Ομως ο πραγματικός λόγος είναι ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, με συνέπεια και συνέχεια προπαγάνδισαν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του λαού του Ιράκ, που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη. Το κρέμασμα των πανό συντέλεσε στην αγωνιστική αφύπνιση των εργαζομένων και του λαού. Η δίωξη έχει στο στόχαστρο όχι μόνο τη συγκεκριμένη αγωνιστική ταξική ενέργεια των στελεχών του ΠΑΜΕ, αλλά και την καλλιέργεια κλίματος αυταρχισμού και τρομοκρατίας και εντάσσεται στα πλαίσια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Η κλήση του Δ. Αγκαβανάκη, προήλθε από την κατάθεση μάρτυρα ότι συμμετείχε στη συγκεκριμένη δράση του ΠΑΜΕ. Αυτός που κατέδωσε τον Δ. Αγκαβανάκη είναι ο αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ Ι. Δημακάκος, ο οποίος σε ερώτηση του αστυνομικού «αν αναγνώρισε μεταξύ της ομάδας των συνδικαλιστών κάποιο άτομο;», απάντησε χωρίς καμιά αναστολή: «Αναγνώρισα τον συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος ονομάζεται Αγκαβανάκης Δημήτριος».

Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής
Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής
Ο ίδιος συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ συμμετείχε μαζί με ομάδα των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών στην επιχείρηση φίμωσης του Δ. Αγκαβανάκη, όταν παρέστη ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην έναρξη του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού, το Δεκέμβρη του 2004. Ακόμα χειρότερα, ο Ι. Δημακάκος και μερικοί άλλοι επιχείρησαν στη συνέχεια να χειροδικήσουν κατά του Δ. Αγκαβανάκη στήνοντάς του καρτέρι (!) την ώρα που έφευγε από το χώρο του συνεδρίου.

65 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ
Τα ιδανικά του ΕΑΜ παραμένουν επίκαιρα

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σπ. Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», και ο Γ. Μαυρίκος, υποψήφιος της ΝΑΣ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά

Πιστοί στο ραντεβού τους με την Ιστορία, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας για να τιμήσουν την 65η επέτειο από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Σε μια χρονική συγκυρία, όπου στο εσωτερικό της χώρας τα λαϊκά δικαιώματα κατακρεουργούνται και οι ιμπεριαλιστικές χώρες επεμβαίνουν κατά ολόκληρων λαών και χωρών, παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, οι μπαρουτοκαπνισμένοι αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης ύψωσαν ξανά τα τιμημένα λάβαρα του ΕΑΜ, δηλώνοντας ότι παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν έναν ολόκληρο λαό ενάντια στη χιτλεροφασιστική κατοχή.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του Χρ. Τσιντζιλώνη, εκ μέρους της ΠΟΑΟ. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας, Π. Κοντού, ο οποίος χαρακτήρισε τιμή για το Πανεπιστήμιο τη φιλοξενία της χτεσινής εκδήλωσης. Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, αξιωματικός του ΕΛΑΣ, επίτιμος πρόεδρος του ΔΣΑ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στην ομιλία του, χαρακτήρισε τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ως μία πρώτης τάξης ευκαιρία στον ελληνικό λαό, να καταδικάσει τις δουλοπρεπείς και υποταγμένες στη διεθνή και ντόπια οικονομική ολιγαρχία πολιτικές δυνάμεις και ν' ανοίξει το δρόμο για την πραγμάτωση των ιδανικών του ΕΑΜ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Σπ. Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», τονίζοντας: «Σήμερα πραγματική τιμή στην Εθνική Αντίσταση, τιμή στο ΕΑΜ, είναι η συνεχής προσπάθεια για ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, η ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" και της ΝΑΣ σε όλη τη χώρα, που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Τιμή στους ΕΑΜίτες, στους ΕΛΑΣίτες, στους ΕΠΟΝίτες είναι η καταδίκη της πολιτικής των υποψηφίων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, η ακόμα πιο αποφασιστική στήριξη των αγωνιστικών ψηφοδελτίων».

Στη συνέχεια, στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο Γ. Μαυρίκος, υποψήφιος της ΝΑΣ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, ο οποίος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να πρωτοστατήσουν με την πείρα τους στην προβολή και ενημέρωση για τα αιτήματα και τα προγράμματα των αγωνιστικών συνδυασμών σε κάθε δήμο και νομαρχία. «Δίνουμε έναν άνισο αγώνα, τόνισε, αφού ο δικομματισμός μέσα από τα κρατικά και τα ιδιωτικά κανάλια προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας. Εχουμε συνηθίσει στα δύσκολα, και ιδιαίτερα εσείς έχετε θεωρήσει την αγωνιστική σας ταυτότητα σε φουρτούνες και σε τρικυμίες. Και πιστεύουμε ότι σήμερα μπορείτε να μπείτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, σε κάθε μέρος που ζει και εργάζεται ο λαός για την προβολή των θέσεων των αγωνιστικών ψηφοδελτίων».

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο της ΚΝΕ, με τα τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης.

Συγκέντρωση στην Κοπεγχάγη

Με θέμα «οι μετανάστες μπροστά στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών» και σκοπό την όσο πιο μαζική κάθοδο των μεταναστών στην Ελλάδα, για να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας του ΚΚΕ, η ΚΟ Δανίας διοργανώνει συγκέντρωση στο κέντρο της Κοπεγχάγης την Κυριακή, 1 Οκτώβρη και ώρα 15.00. Τη συγκέντρωση θα χαιρετίσει και μέλος της ΚΕ του ΚΚ στη Δανία.

Σε Πάτρα και Γιάννενα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την Πάτρα, αύριο, Παρασκευή, 29 του Σεπτέμβρη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης:

-- Στις 10.30 το πρωί θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στην «Ιντρακόμ».

-- Στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ.

-- Στις 7.30 το βράδυ στο «EUROPA CENTER» θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Νέα ποιότητα στην εκπαίδευση ή αντιλαϊκές αλλαγές στην Παιδεία», που διοργανώνει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τα Γιάννενα τη Δευτέρα 2 του Οκτώβρη.

-- Στις 6 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Du Lac».

-- Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για τις τοπικές εκλογές στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ