ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Πάρε θέση!

Του Τάσου Αναστασίου, από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου, από τα ΝΕΑ
Ακούς, εσύ, ρυπαρέ μουσάτε που δέρνεις αστυνομικούς!

Πού είναι, βρε άνθρωπέ μου, η «κοινωνική ευθύνη» σου;

Αντί να συνδράμεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει το κράτος, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς, εσύ εκεί - κοινωνικά ανεύθυνε - διαδηλώνεις με σύνθημα «εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά»!

Δεν ξέρεις ότι κάτι τέτοια συνθήματα οδηγούν σε παράξενες κοινωνικές συμμαχίες;

Δε βλέπεις ότι έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται ως και τα περίφημα «ρετιρέ» των εργατών, που νιώθουν πως ακόμα κι αν δουλεύουν ήλιο με ήλιο πάλι δεν τα βγάζουν πέρα; Δεν ντρέπεσαι να υποθάλπεις την αναταραχή;

Δες, τόσοι σοφοί μαζεύτηκαν - ούτε ΟΚΕ να ήτανε - και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Πρέπει με συνταγματική διάταξη να απαγορευτεί η απεργία, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Το υπογράφει και ο της ΝΔ Γ. Μαρίνος και ο του ΠΑΣΟΚ Π. Τήνιος.

Τι; Οταν σφίγγουνε τα πράγματα το κράτος θωρακίζεται; Δε σε άκουσα να το λες και χτες αυτό, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσιζαν όλοι μαζί ότι οι απεργίες συνιστούν μια μορφή τρομοκρατίας...

Πώς; Τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση; Ε, πάρ' τον στο κεφάλι τον Μπαλάσκα, αφού είσαι τόσο αδιόρθωτος.

Τι; Δεν μπορούμε με τα δογματικά γυαλιά του χτες να βλέπουμε το σήμερα; Βέβαια! Εσύ ήσουν πάντα υπέρ της προγραμματικής σύγκλισης των δυνάμεων που είναι ικανές να κάνουν τη μεταρρύθμιση («δημοκρατική αλλαγή» το λέει ο ΓΑΠ). Ε; πάρε κι έναν Τήνιο μπας και συνέλθεις.

Μέρα του δασκάλου που είναι σήμερα!

Ακου, λέει, δε φτάνει να 'σαι φτηνός, πρέπει να 'σαι και πατίνι. Αλλιώς δεν είναι ανταγωνιστικό το αφεντικό σου.

Παλιά λέγανε «βρεγμένη σανίδα που χρειάζεται» και κυριολεκτούσαν. Και σήμερα αυτό χρειάζεται. Οχι με την κυριολεξία της φράσης - αν και για ορισμένους χρειάζεται και κυριολεκτικά - αλλά σίγουρα με εκείνη τη μεταφορική σημασία που οδηγεί τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του...

Εμείς το λέμε «συνεργασία για την αντεπίθεση». Εσύ, πες το όπως θες. Το αποτέλεσμα μετράει. Πάρε θέση!

Ασχετο: Μην ψάχνεις πολύ να βρεις απάντηση στο γιατί δεν εμφανίζονται στο γυαλί οι υποψήφιοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Εχεις πάρει ήδη την απάντηση από την πρώτη σελίδα του «Ρ». Είναι δυνατόν στο κανάλι του εφοπλιστή να δεις τον Μανουσογιαννάκη να θυμίζει στους εργάτες ότι χωρίς αυτούς δεν κτίζονται βαπόρια και χωρίς τους ναυτεργάτες δε γυρίζει προπέλα;

Μόλις χτες έγινε γνωστό ότι ως εδώ ήταν η δημοκρατία στον «Αντένα». Η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα παρουσίαση των υποψηφίων στην Υπερνομαρχία αναβλήθηκε. Ετσι, απλά, ξερά. Σιγά μη βγάλουνε Μαυρίκο να δηλώνει ότι πρέπει να κατεδαφιστούν οι παράνομες εγκαταστάσεις στο καταπατημένο από τον Κυριακού Πεδίο του Αρεως...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η «ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ»

ΔΗΛΑΔΗ, ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; «Με κλειστά τα σχολεία και καθημερινές διαδηλώσεις δε γίνεται διαπραγμάτευση, απλώς δίνεται μια μάχη εντυπώσεων με θύματα τους πολίτες. Για να υπάρξει λύση στην Παιδεία εδώ που έχουν φτάσει σήμερα τα πράγματα, το πρώτο που απαιτείται είναι να επιδείξουν οι πρωταγωνιστές της κρίσης την αυτονόητη κοινωνική ευθύνη που πρέπει να χαρακτηρίζει οιονδήποτε αναλαμβάνει δημόσιο ρόλο» (από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΟΧΙ, ΒΕΒΑΙΩΣ: «Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη στο στόχο της ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, παρά τις όποιες αντιδράσεις, θα αποστείλει ο πρωθυπουργός» (στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ»... «Δεν αρκούν πλέον οι αναλύσεις και οι καταγγελίες. Είναι η ώρα να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της προοδευτικής μεταρρύθμισης στην παιδεία και να επιβάλουμε τους πολιτικούς όρους οι οποίοι θα καταστήσουν δυνατή την προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων οι οποίες μπορούν να την αναλάβουν και να την πραγματοποιήσουν» (ο Ν. Θεοτοκάς στην «ΑΥΓΗ»).

«ΡΥΠΑΡΟΙ ΜΕ ΜΟΥΣΙΑ ΕΔΕΡΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ»: «Στις διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών θα δείτε και άλλα στοιχεία με καδρόνια, σκουλαρίκια και κοτσίδες και στέλνουν αστυνομικούς στο νοσοκομείο... Δείτε τα πλάνα από τις διαδηλώσεις και στην πρώτη σειρά δε θα δείτε εκπαιδευτικούς, αλλά κάποιους κύριους κουρελήδες με καδρόνια στα χέρια, με κοτσίδες, ρυπαροί με μούσια που έδερναν τους αστυνομικούς» (ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής Στ. Μπαλάσκας / «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΡΜΠΟΝ με αντιλαϊκά «οράματα»...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μεταρρυθμίσεις με ανατροπές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στην Παιδεία

ΤΑ ΝΕΑ: Καρφιά Ντόρας για τη διαφθορά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ έξοδος από την κρίση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μαύρη τρύπα» 10 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ συνέχεια...

ΕΘΝΟΣ: ΦΑΛΑΓΓΑ «πραιτοριανών» στην ΕΛ.ΑΣ.

Η ΑΥΓΗ: Η σιδηρογροθιά έγινε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στο Ασφαλιστικό

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3.055 νέες ευκαιρίες στο Δημόσιο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οταν ζορίζονται ως και τα μικρομεσαία εισοδήματα...

«Τσακίζει η ακρίβεια τα μικρομεσαία νοικοκυριά με αυξήσεις έως και 19% στα είδη των σούπερ μάρκετ» (στο «ΕΘΝΟΣ»).

...είναι η ώρα για θωράκιση του συστήματος...

«Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν ευρύ κύκλο αλλαγών στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική οργάνωση της χώρας με σκοπό την προσέγγιση του μοντέλου της αγοράς και την άρση στρεβλώσεων και εμποδίων που δυσχεραίνουν την οικονομική δραστηριότητα (...) την κατάργηση των απεργιακών κινητοποιήσεων στο στενό δημόσιο τομέα (...) το επόμενο εκλογικό δίλημμα δε θα είναι άλλο από το "μεταρρυθμίσεις ή χάος"» (το θέμα στο «ΒΗΜΑ»).

...για να εδραιωθεί η «δημοκρατία»...

«Η δημιουργία της σύγχρονης δημοκρατικής Ελλάδας (...) είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και της βούλησης των ηγετών που πήραν στα χέρια τους το πηδάλιο της χώρας μεταπολιτευτικά να οδηγήσουν την πατρίδα μας οριστικά στο δρόμο της προόδου» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...και να γίνεις παραγωγικός, εσύ τεμπέλη εργάτη

«Μπορεί ο μισθός του μέσου Ελληνα βιομηχανικού εργάτη να είναι το ένα τρίτο του Αμερικανού συναδέλφου του, αλλά και η παραγωγικότητά του είναι επίσης το ένα τρίτο. Ως εκ τούτου, ο Ελληνας εργάτης είναι μεν φθηνός, αλλά όχι και ανταγωνιστικός» (η εκτίμηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ