ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Γερό χαστούκι στις αντιλαϊκές πολιτικές

Στους εργαζόμενους του Δήμου Πετρούπολης μίλησε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι τοπικές εκλογές πρέπει να δώσουν ένα γερό χαστούκι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στην πολιτική της λιτότητας, στους μισθούς και στις συντάξεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και πάνω απ' όλα πρέπει να δώσουν ένα χαστούκι σε όλους εκείνους που χρόνια τώρα λένε - και σήμερα - πως δεν αντέχει η οικονομία στη χρηματοδότηση της Παιδείας, ότι η Παιδεία πρέπει να μετατραπεί σε ένα μαγαζί επιχειρηματιών». Τα παραπάνω τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στους εργαζόμενους στο Δήμο Πετρούπολης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε χτες το πρωί.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε «τους εργαζόμενους που είναι αγανακτισμένοι με την πολιτική της ΝΔ, αυτούς που είναι απογοητευμένοι από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, να δοκιμάσουν μια άλλη λύση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να επιστρέψουν σε δοκιμασμένες λύσεις, όπως, π.χ., εδώ στην Πετρούπολη, στην Ηλιούπολη και σε μια σειρά άλλων δήμων». «Η εγγύηση εδώ στην Πετρούπολη είναι η δοκιμασμένη λύση, η πείρα του παρελθόντος με την ιστορική διαδρομή του Ν. Παξιμαδά και της οχταετίας του Γ. Γιώγου», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, και υπενθύμισε: «Την τελευταία δεκαπενταετία το ΚΚΕ και όσοι συνεργάζονται μαζί μας δοκιμαστήκαμε στα πολύ δύσκολα. Ηταν η περίοδος που έπρεπε να έχεις κότσια για να κρατήσεις και ακόμα μεγαλύτερα κότσια για να μη συμβιβαστείς. Πάνω απ' όλα όμως θέλει κότσια για να διεκδικήσεις τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων μέσα σε τόσο δύσκολο τοπίο». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν μια ανακεφαλαίωση για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και να σκεφτούν με το κριτήριο του αύριο, καθώς «σήμερα δε μένει τίποτα όρθιο. Ακτές, βουνά, δάση, Υγεία, Παιδεία εμπορευματοποιούνται».

«Αυτές οι εκλογές έχουν διπλό και ενιαίο μήνυμα: Οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν ότι δεν ανέχονται στην πλάτη τους άλλα μέτρα. Και να το δείξουν έμπρακτα, καταψηφίζοντας το δικομματισμό, βάζοντας φραγμούς στο αντιλαϊκό έργο που περνά μέσα από την ΤΑ», είπε η Αλ. Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι η ΤΑ ήταν ο πρώτος χώρος όπου έγινε η πρόβα των αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα στην κοινωνική πολιτική.

«Αν οι γαλάζιοι και πράσινοι δήμαρχοι και νομάρχες μειωθούν αποφασιστικά, ο δικομματισμός δε θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα χρειάζονται άνθρωποι με κότσια να τα βάλουν με την κεντρική εξουσία», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα.

Ταυτόχρονα, επέκρινε τη στάση του ΣΥΝ στο χώρο της ΤΑ, όπου, συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, απέδειξε πως «συνεργασία με μια δύναμη του δικομματισμού, του δένει τα χέρια. Κι αν θέλεις ο ίδιος να σου τα δέσουν, τότε αλυσοδένεσαι εντελώς. Ο ΣΥΝ έδεσε τα χέρια του και δεν κάνει στην ΤΑ ούτε καν την αντιπολίτευση που κάνει στο Κοινοβούλιο. Κι εκεί βεβαίως δεν είναι ουσιαστική και ολοκληρωμένη». Ενώ ο Γ. Γιώγος, υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ψηφίζουμε για όλα. Για την ακρίβεια, την ανεργία, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».

Απαντώντας σε ερωτήματα εργαζομένων, η Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με την κατάσταση στην Παιδεία, είπε: «Οι αλλαγές που έγιναν όλα τα τελευταία χρόνια απ' τον κάθε υπουργό είναι ενταγμένες σ' ένα σχέδιο. Είναι τόσο δραματικές που τις φέρνουν σιγά σιγά. Για να μην καταλάβει ο κόσμος τι πρόκειται να γίνει και για να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν την τραγωδία. Για παράδειγμα, για να περάσουν τα σχολεία στην ΤΑ, θέλει μια προετοιμασία. Να έχουν δημάρχους πλήρως υποταγμένους σε αυτή την πολιτική, εκπαιδευτικούς αποχαυνωμένους και γονείς αποβλακωμένους. Επομένως θέλουν χρόνο για να πετύχουν την αποβλάκωση. Πώς να βρούμε με τα άλλα κόμματα κοινό πλαίσιο; Αυτοί θέλουν τη μόρφωση της μαστοράντζας για τα παιδιά της εργατικής τάξης. Μπορούμε να συμφωνήσουμε; Εμείς την εργατική τάξη τη θέλουμε μορφωμένη».

Βήμα χειραφέτησης η ψήφος στους αγωνιστικούς συνδυασμούς

Σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ηλιούπολης μίλησε χτες το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα

Το ρόλο που παίζουν οι φορείς της ΤΑ στην ενίσχυση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας, ανέδειξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το απόγευμα στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις της Ηλιούπολης, στο Δημαρχείο της πόλης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η Γεωργία Κιντή, χήρα του αειμνήστου Δήμαρχου Ηλιούπολης Δημήτρη Κιντή.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στις επικείμενες εκλογές να στηρίξουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, ειδικά όταν διεξάγεται μία «νέα μορφή επίθεσης που φέρνει τη γυναίκα σε ακόμη πιο ανισότιμη θέση απ' ό,τι ήταν πριν, μόνο που το περιτύλιγμα είναι πιο επιχρυσωμένο και πιο πλάνο».

«Πρέπει να αποκαλυφθούν και στις μέρες που μένουν», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα που έχουν στη γυναίκα οι πολιτικές που υλοποιούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε πως «η γυναίκα είναι το υποζύγιο σήμερα του καπιταλισμού, για να εδραιωθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση, η υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών».

Αναφερόμενη στο πώς η ΤΑ άνοιξε το δρόμο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για την ένταση της εργασιακής ανασφάλειας των γυναικών, σημείωσε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ πολέμησαν από την πρώτη στιγμή τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, αν και κάποιοι δεν κατανόησαν αρχικά την επιλογή αυτή. «Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν, είχαμε άδικο που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα; Διότι τότε είπαμε: Θα αρχίσουν από την ΤΑ και θα το γενικεύσουν στα υπουργεία και παντού» και εξήγησε ότι η ΤΑ «κάνει τη λάντζα», προετοιμάζει το έδαφος για τη γενίκευση αντιδραστικών αλλαγών.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΝ συμφώνησαν στη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, όπως οι υπηρεσίες πρόνοιας, ώστε να προσλαμβάνονται φτωχές και άνεργες γυναίκες με φτηνά μεροκάματα, αξιοποιώντας τις γυναίκες ως εργαλείο κατεδάφισης της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Λένε για παράδειγμα: πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της μαζικής προσφοράς είτε σε ηλικιωμένους είτε σε οικογένειες με ειδικές ανάγκες; Οι γυναίκες π.χ. στα σπίτια τους, θα μαγειρεύουν, θα τους δίνουμε ένα μισθό συμβολικό το μήνα, 200-300 ευρώ, και θα αναλάβουν να μαγειρεύουν π.χ. για 30-40 περίπου οικογένειες».

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Μαχητικά, πεισματικά, ανοίγοντας δρόμους σ' όλα τα μέτωπα, και το ιδιαίτερο αυτό μέτωπο των γυναικείων προβλημάτων, να συνεχίσουμε, να ζητήσουμε την ψήφο» και ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν ζητάμε την ψήφο για την ψήφο, εμείς ζητάμε ψήφο για τις πολιτικές εξελίξεις για το αύριο, για το κίνημα, για την αντεπίθεση, για το μέτωπο, για την προοπτική. Ψήφος στους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζουμε, σημαίνει βήμα χειραφέτησης, ενώ στους άλλους είναι βήμα υποταγής και εγκλωβισμού». Στην συνέχεια ακολούθησε πλούσιος διάλογος καταγράφοντας την αγανάκτηση αλλά και τον προβληματισμό εργαζόμενων γυναικών.

Δοκιμάστε την άλλη λύση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Εμείς δεν είμαστε ούτε αντινεοδημοκράτες, ούτε αντιΠΑΣΟΚ. Είμαστε σε αντίθεση με την πολιτική που στηρίζει την πλουτοκρατία», με την πολιτική που επιτίθεται στο βιοτικό επίπεδο και στα συμφέροντα των εργαζομένων. Τα παραπάνω σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το απόγευμα σε καφενείο της Ηλιούπολης, στη συνοικία της Αγίας Μαρίνας.

Συνοδευόμενη, μεταξύ άλλων, από τον υποψήφιο δήμαρχο της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηλιούπολης», Λευτέρη Μακρυκώστα, η Αλέκα Παπαρήγα είχε συζητήσει νωρίτερα με καταστηματάρχες και κατοίκους των γύρω δρόμων που την υποδέχτηκαν εγκάρδια. «Η πολιτική των κομμάτων δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό σε τοπικό επίπεδο απ' ό,τι είναι η κεντρική πολιτική», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα και αναφερόμενη στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές υπογράμμισε: «Ακριβώς, λοιπόν, δίνεται η μεγάλη ευκαιρία, αυτή η δυσαρέσκεια που υπάρχει σ' ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού να εκφραστεί στην κάλπη, να μην παραμεριστεί μπροστά στους τοπικούς υποψήφιους και τα τοπικά ψηφοδέλτια. Δεν είναι άλλο η ΝΔ κι άλλο ο εκπρόσωπός της εδώ, άλλο το ΠΑΣΟΚ κι ο εκπρόσωπός του εδώ». Και συνέχισε καλώντας τους εργαζόμενους «να δοκιμάσουν την άλλη λύση, τον άλλο δρόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα. Η άλλη λύση κι ο άλλος δρόμος σήμερα ταυτίζεται με τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών που τοπικά διευρύνονται ανάλογα και με άλλες δυνάμεις».

ΚΥΠΡΟΣ
Ο Ν. Συμεωνίδης νέος υπουργός Αμυνας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διόρισε χτες υπουργό Αμυνας τον Νίκο Συμεωνίδη.

Ο νέος υπουργός, ηλικίας 67 ετών, έχει σπουδάσει νομικά και οικονομικά και διατέλεσε από το 1982 μέχρι το 1999 γενικός διευθυντής στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Συγκοινωνιών. Από το 2004 μέχρι προχτές ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας.

Ο κ. Συμεωνίδης διαδέχεται στο υπουργείο Αμυνας τον παραιτηθέντα για λόγους υγείας υπουργό Φοίβο Κλόκαρη. Ο κ. Κλόκαρης, αντιστράτηγος ε.α. και τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, είχε διοριστεί υπουργός τον περασμένο Ιούνιο.

«Οσο διαρκεί η τουρκική κατοχή και απειλή, έχουμε ευθύνη να ενδυναμώσουμε την αμυντική μας θωράκιση και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας, προσβλέποντας πάντα σε μια ειρηνική, αξιοπρεπή και λειτουργική λύση στο εθνικό μας θέμα», τόνισε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στην τελετή της νενομισμένης διαβεβαίωσης του νέου υπουργού Αμυνας. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι θέματα, που αφορούν την Εθνική Φρουρά, δεν επιτρέπεται να γίνονται αντικείμενο ανεύθυνου λαϊκισμού και αχρείαστων δημόσιων σχολίων και συζητήσεων, που δυνατόν να διασαλεύσουν την αυστηρή πειθαρχία και τη συμπαγή τάξη στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο νέος υπουργός Αμυνας Νίκος Συμεωνίδης δήλωσε ότι στα θέματα της Εθνικής Φρουράς «δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ακρότητες, αλλά μέτρο» και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Αμυνας αποτελεί την ασπίδα που θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την κρατική της οντότητα και ενισχύει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Στις Βρυξέλλες ο Ταλάτ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα για σειρά επαφών με Ευρωπαίους επισήμους ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ταλάτ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιοσέπ Μπορέλ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

Να κατέβουν όλες οι κάμερες

Για τις κάμερες που υπάρχουν στους δρόμους ρωτήθηκε από δημοσιογράφο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή περιοδεία της στην Ηλιούπολη. Και σημείωσε:

«Το ΚΚΕ έχει πραγματοποιήσει πολλές κινητοποιήσεις και θα συνεχίσει, για να κατέβουν όλες οι κάμερες από τους δρόμους της Αθήνας και όλων των πόλεων, αλλά και να κατέβουν τα μέσα παρακολούθησης στους χώρους εργασίας. Ταυτόχρονα, μας ενδιαφέρει, βεβαίως, να μην αντικατασταθούν αυτά με άλλες κάμερες στα χέρια της Αστυνομίας. Οχι ότι φοβόμαστε μη μας βγάλουν φωτογραφία, αλλά είναι ζήτημα δημοκρατίας και είναι απαράδεκτο, τις κάμερες να ισχυρίζονται ότι τις έχουν για την καλή κυκλοφορία και να φακελώνουν ανθρώπους στην Αστυνομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ