ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Ακόμα πιο αντιδραστική συμφωνία

Εγκρίθηκε χτες στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, η συμφωνία διαβίβασης προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν από κράτη - μέλη της ΕΕ προς τις ΗΠΑ στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σημειώνουμε πως από τον περασμένο Μάη η ΕΕ «αναζητούσε την κατάλληλη νομική βάση»...

Με το μανδύα της «ανάγκης συμβολής στην πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και του σοβαρού διατλαντικού εγκλήματος», οι «25» μετά από εκτενή συζήτηση μεταξύ τους, αλλά και τηλεδιάσκεψη με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι η νέα συμφωνία δε διαφέρει από την παλιά και ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεών τους, κατέληξαν χτες το πρωί σε ένα κείμενο εξίσου καταδικαστέο με το προηγούμενο, δίνοντας και νομιμοφανή επίφαση.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν καταδίκασαν την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που συντελείται μέσω της εν λόγω συμφωνίας, αλλά περιορίστηκαν στη νομική βάση που χρησιμοποίησε η Κομισιόν για να την περάσει...

Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση σημείωνε ότι η «Επιτροπή κακώς ενεπλάκη στο ζήτημα αυτό, αφού η επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων δεν αφορούσε την εσωτερική αγορά της ΕΕ, αλλά τη δημόσια ασφάλεια, την άμυνα και γενικώς τομείς που άπτονται του Ποινικού Δικαίου», συμπληρώνοντας ότι «η απόφαση αυτή δεν αφορά καμία επεξεργασία δεδομένων αναγκαία για την πραγματοποίηση της παροχής υπηρεσιών, αλλά επεξεργασία δεδομένων που κρίνεται αναγκαία για την προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας και για κατασταλτικούς σκοπούς», αφήνοντας την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων στο περιθώριο...

Η νέα συμφωνία, όπως και η προηγούμενη, επιτρέπει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πρόσβαση σε δεδομένα των επιβατών, από τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας, τη διεύθυνσή τους, το τηλέφωνό τους, τις διευκολύνσεις που ζήτησαν στο ταξίδι τους, έως και τη θέση τους στο αεροπλάνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρεύουσας του Συμβουλίου, Φινλανδής, υπουργού Δικαιοσύνης, Λίνα Λάουτεν, «θα ισχύσει ως τον Ιούλιο 2007 και θα μας επιτρέψει στο διάστημα αυτό να ξανασυζητήσουμε για ένα σύστημα το οποίο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια».

Επισήμως, η συμφωνία εγκρίνεται από τους «25» την ερχόμενη βδομάδα και άμα τη υπογραφή της από τις ΗΠΑ τίθεται σε ισχύ, με υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών από το νέο έτος να διαβιβάζουν οι ίδιες τα στοιχεία στις μυστικές υπηρεσίες της Ουάσιγκτον.

Τα δεδομένα θα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται από το αμερικανικό Γραφείο Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), με τη διαφορά ότι το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, που ελέγχει την υπηρεσία, θα νομιμοποιείται να «τα διανέμει ευκολότερα» στις αμερικανικές υπηρεσίες, αρμόδιες για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα (FBI, CIA), όπως εξήγησε και ο επίτροπος Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι, ικανοποιώντας έτσι καίρια απαίτηση της Ουάσιγκτον...

Η τελική συμφωνία, που θα συναφθεί τον Ιούλη του 2007, αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερη, καθώς το Νοέμβρη ΕΕ και ΗΠΑ θα συζητήσουν τη... διεύρυνσή της.

Αντιδράσεις ευρωβουλευτών...

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας έσπευσε να την καταδικάσει και να αναφερθεί στον... αγώνα του Ευρωκοινοβουλίου για την ακύρωσή της, χρησιμοποιώντας το σαθρό επιχείρημα ότι «την είχε καταγγείλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί θεωρούσε - και θεωρεί - ότι μια σειρά από μέτρα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων δε διασφαλίζονταν».

Μιλώντας στο «Ρ», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, καταδίκασε τόσο τη συμφωνία, όσο και τη στάση του Κοινοβουλίου, που ενώ προσέφυγε στο δικαστήριο κρίνοντας ότι απειλούνται δικαιώματα και ελευθερίες, στη συνέχεια ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αποδέχεται τη σύναψη συμφωνίας με πανομοιότυπο με την προηγούμενη περιεχόμενο, ψελλίζοντας μόνο ότι πρέπει να είναι «προσωρινή» και να επανεξεταστεί το 2007. Ετσι, όπως δήλωσε ο Θ. Παφίλης, «επιβεβαιώνει το ρόλο του ως πλυντήριου δημοκρατικής νομιμότητας αντιδραστικών αποφάσεων, που θίγουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των λαών, διαδραματίζοντας έναν παραπλανητικό και αποπροσανατολιστικό ρόλο».


ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συναίνεση από ΠΑΣΟΚ θέλει η κυβέρνηση

Η εξασφάλιση συναίνεσης από το ΠΑΣΟΚ στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος σε αντιδραστική κατεύθυνση, ειδικά για το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ, αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης στις εργασίες της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, η ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής στα τέλη Γενάρη πυροδοτεί σενάρια πρόωρων εκλογών για την ερχόμενη άνοιξη.

Η τακτική της κυβέρνησης συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε χτες στο Μ. Μαξίμου υπό τον Κ. Καραμανλή. Εξερχόμενος ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος ήταν σαφής: «Εκείνο που συζητήσαμε σήμερα είναι το πώς θα διαμορφωθεί το συναινετικό κλίμα ακόμη περισσότερο, ώστε, όταν φτάσουμε στις ψηφοφορίες, να δοθεί η δυνατότητα να καταλήξουμε σε λύσεις για προβλήματα, τα οποία όλοι συνομολογούν, ακόμα και η Αξιωματική Αντιπολίτευση». Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε ότι διαπίστωσε πως υπήρξε ένα τέτοιο κλίμα συναίνεσης στην προχτεσινή συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι «θα αποτυπωθεί και στην τελική ψηφοφορία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εισηγητής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα συζητηθεί το άρθρο 16 που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και η κυβέρνηση, όπως είπε, στοχεύει στη συναίνεση.

Τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη προσπάθησαν να αποσυνδέσουν το τέλος των εργασιών της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αμέσως μετά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Ι. Τραγάκης ανέφερε ότι οι εργασίες της Επιτροπής για την αναθεώρηση θα ολοκληρωθούν στις 31 Γενάρη και θα ακολουθήσουν δυο ψηφοφορίες με διαφορά ενός μηνός. Απαντώντας σε ερώτηση εάν μετά τις ψηφοφορίες ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, ο κ. Τραγάκης περιορίστηκε να δηλώσει ότι «κανένας δε λέει κάτι τέτοιο». Από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε να μη συνδέεται το θέμα της αναθεώρησης με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης.


ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα

Η Τουρκία και η Γερμανία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των τελωνειακών υποχρεώσεων της Αγκυρας απέναντι στην Κύπρο, δήλωσε χτες στην Κωνσταντινούπολη η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

«Το πρωτόκολλο της Αγκυρας πρέπει να εφαρμοστεί (...) Πρέπει να συνεχίσουμε τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό», τόνισε η Α. Μέρκελ σε ομιλία της κατά την έναρξη ενός τουρκο-γερμανικού οικονομικού φόρουμ. «Εμείς (Γερμανία και Τουρκία) πιστεύουμε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να επιλυθεί», τόνισε, αναφερόμενη σε μια συμβιβαστική πρόταση την οποία επεξεργάζονται τώρα οι Τούρκοι και η φινλανδική προεδρία. «Στην πολιτική υπάρχουν πάντα λύσεις εάν δε μιλάει κανείς δημοσίως για κάθε λεπτομέρεια», πρόσθεσε.

«Ως πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης είμαι υπέρ μιας προνομιούχου σύμπραξης με την Τουρκία, αλλά ως πρωθυπουργός σέβομαι την αρχή ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», τόνισε η Μέρκελ.

Με τους εκπροσώπους των θρησκειών

«Δώσαμε το μήνυμα διαλόγου διαφορετικών θρησκειών», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα από τα ανάκτορα του Νολμάμπαχτσε.

Η συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο Πατριάρχης των Αρμενίων, ο αρχιραβίνος, εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων της Τουρκίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, εξέθεσε τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου που έχει ξεκινήσει με την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Αυτή η συνάντηση δίνει την καλύτερη απάντηση στα σενάρια καταστροφής, όπως η σύγκρουση των πολιτισμών», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση. Ο Τ. Ερντογάν πρόσθεσε: «Ολοι οι θρησκευτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις και συμπεριφορές που οδηγούν σε μια παιδεία βίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ