Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Ακόμα πιο αντιδραστική συμφωνία

Εγκρίθηκε χτες στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, η συμφωνία διαβίβασης προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν από κράτη - μέλη της ΕΕ προς τις ΗΠΑ στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σημειώνουμε πως από τον περασμένο Μάη η ΕΕ «αναζητούσε την κατάλληλη νομική βάση»...

Με το μανδύα της «ανάγκης συμβολής στην πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και του σοβαρού διατλαντικού εγκλήματος», οι «25» μετά από εκτενή συζήτηση μεταξύ τους, αλλά και τηλεδιάσκεψη με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι η νέα συμφωνία δε διαφέρει από την παλιά και ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεών τους, κατέληξαν χτες το πρωί σε ένα κείμενο εξίσου καταδικαστέο με το προηγούμενο, δίνοντας και νομιμοφανή επίφαση.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν καταδίκασαν την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που συντελείται μέσω της εν λόγω συμφωνίας, αλλά περιορίστηκαν στη νομική βάση που χρησιμοποίησε η Κομισιόν για να την περάσει...

Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση σημείωνε ότι η «Επιτροπή κακώς ενεπλάκη στο ζήτημα αυτό, αφού η επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων δεν αφορούσε την εσωτερική αγορά της ΕΕ, αλλά τη δημόσια ασφάλεια, την άμυνα και γενικώς τομείς που άπτονται του Ποινικού Δικαίου», συμπληρώνοντας ότι «η απόφαση αυτή δεν αφορά καμία επεξεργασία δεδομένων αναγκαία για την πραγματοποίηση της παροχής υπηρεσιών, αλλά επεξεργασία δεδομένων που κρίνεται αναγκαία για την προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας και για κατασταλτικούς σκοπούς», αφήνοντας την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων στο περιθώριο...

Η νέα συμφωνία, όπως και η προηγούμενη, επιτρέπει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πρόσβαση σε δεδομένα των επιβατών, από τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας, τη διεύθυνσή τους, το τηλέφωνό τους, τις διευκολύνσεις που ζήτησαν στο ταξίδι τους, έως και τη θέση τους στο αεροπλάνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρεύουσας του Συμβουλίου, Φινλανδής, υπουργού Δικαιοσύνης, Λίνα Λάουτεν, «θα ισχύσει ως τον Ιούλιο 2007 και θα μας επιτρέψει στο διάστημα αυτό να ξανασυζητήσουμε για ένα σύστημα το οποίο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια».

Επισήμως, η συμφωνία εγκρίνεται από τους «25» την ερχόμενη βδομάδα και άμα τη υπογραφή της από τις ΗΠΑ τίθεται σε ισχύ, με υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών από το νέο έτος να διαβιβάζουν οι ίδιες τα στοιχεία στις μυστικές υπηρεσίες της Ουάσιγκτον.

Τα δεδομένα θα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται από το αμερικανικό Γραφείο Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), με τη διαφορά ότι το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, που ελέγχει την υπηρεσία, θα νομιμοποιείται να «τα διανέμει ευκολότερα» στις αμερικανικές υπηρεσίες, αρμόδιες για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα (FBI, CIA), όπως εξήγησε και ο επίτροπος Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι, ικανοποιώντας έτσι καίρια απαίτηση της Ουάσιγκτον...

Η τελική συμφωνία, που θα συναφθεί τον Ιούλη του 2007, αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερη, καθώς το Νοέμβρη ΕΕ και ΗΠΑ θα συζητήσουν τη... διεύρυνσή της.

Αντιδράσεις ευρωβουλευτών...

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας έσπευσε να την καταδικάσει και να αναφερθεί στον... αγώνα του Ευρωκοινοβουλίου για την ακύρωσή της, χρησιμοποιώντας το σαθρό επιχείρημα ότι «την είχε καταγγείλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί θεωρούσε - και θεωρεί - ότι μια σειρά από μέτρα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων δε διασφαλίζονταν».

Μιλώντας στο «Ρ», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, καταδίκασε τόσο τη συμφωνία, όσο και τη στάση του Κοινοβουλίου, που ενώ προσέφυγε στο δικαστήριο κρίνοντας ότι απειλούνται δικαιώματα και ελευθερίες, στη συνέχεια ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αποδέχεται τη σύναψη συμφωνίας με πανομοιότυπο με την προηγούμενη περιεχόμενο, ψελλίζοντας μόνο ότι πρέπει να είναι «προσωρινή» και να επανεξεταστεί το 2007. Ετσι, όπως δήλωσε ο Θ. Παφίλης, «επιβεβαιώνει το ρόλο του ως πλυντήριου δημοκρατικής νομιμότητας αντιδραστικών αποφάσεων, που θίγουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των λαών, διαδραματίζοντας έναν παραπλανητικό και αποπροσανατολιστικό ρόλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ