ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Εγκλημα εκ προμελέτης
  • Τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση, ανέδειξαν οι καταστροφές της νεροποντής
  • Λίγες μέρες πριν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αρνήθηκε πρόταση της ΝΑΣ για παροχή κονδυλίων για αντιπλημμυρική προστασία

Eurokinissi

Μόνο η φράση «προμελετημένο έγκλημα» μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό που έζησαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας - και κύρια της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής - από την Κυριακή το βράδυ, από τον εφιάλτη της πλημμύρας. Κι αυτό γιατί οι καταστροφές σε περιουσίες, καλλιέργειες και υποδομές, δεν ήταν αποτέλεσμα της βροχής, αλλά, κυρίως, της πολιτικής των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων και των εκπροσώπων τους στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσμα της οποίας είναι η χώρα μας να βρίσκεται «ανοχύρωτη» από κάθε είδους αντιπλημμυρική προστασία. Μια πολιτική που προωθεί την αλόγιστη επέκταση πόλεων, προς όφελος των κερδοσκόπων γης, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής, που νομιμοποιεί την καταπάτηση και κάλυψη των ρεμάτων, που τσιμεντοποιεί τα δάση και παραδίδει τους ελεύθερους χώρους στο μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, ακόμη και τα λίγα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζονται, είναι αποσπασματικά και δεν εκτελούνται με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, αλλά των εργολάβων.

Κι όμως, όλοι αυτοί, αντί να ζητήσουν συγνώμη από το λαό, αναλώθηκαν σε ανούσιες φραστικές κονταρομαχίες, προκειμένου να ρίξουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να απαντήσει στο νομάρχη Θεσσαλονίκης και να πει ότι τα μικρά αντιπλημμυρικά έργα δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου, παραπέμποντάς τον για την αναζήτηση πιστώσεων στο υπουργείο Οικονομικών! Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης έκανε λόγο «για αντιπλημμυρικά έργα ή αιτήματα δημάρχων που δεν είχαν καλυφθεί», ενώ για να επιτεθεί στην κυβέρνηση χρησιμοποίησε δήλωση του Σ. Τσιτουρίδη, για ανάλογα φαινόμενα του 2003, όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση!

Ο τρόμος και η αγωνία για το αύριο ζωγραφισμένα στο πρόσωπο ενός μικρού κοριτσιού

Associated Press

Ο τρόμος και η αγωνία για το αύριο ζωγραφισμένα στο πρόσωπο ενός μικρού κοριτσιού
Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που είχαν προκύψει από νωρίς το πρωί της Κυριακής, αποκαταστάθηκαν χτες, ενώ αντίθετα εξακολουθούσε το πρόβλημα υδροδότησης στις περισσότερες περιοχές. Στο Νομό Θεσσαλονίκης, στους Δήμους Απολλωνίας, Μαδύτου, Ρεντίνας, Αγίου Γεωργίου, Αρέθουσας και Εγνατίας, πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, μαγαζιά, περισσότερα από 5.000 στρέμματα με καλλιέργειες, καταστράφηκαν γεωργικές παραγωγές που είχαν συγκεντρωθεί (καπνά κλπ.), γέφυρες και τμήματα δρόμου. Συγκεκριμένα κατέρρευσε η γέφυρα επί της Παλαιάς εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στη διασταύρωση προς το Μόδι. Υποχώρησε τμήμα του δρόμου στην περιοχή της Βόλβης, που συνδέει τμήματα της Εγνατία Οδού, ενώ υπήρξε και κατολίσθηση σε τμήμα της Εγνατία Οδού που παραδόθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.

Στο Νομό Χαλκιδικής, σπίτια και καταστήματα, αλλά και καλλιέργειες, πλημμύρισαν σε χωριά των Δήμων Σταγίρων - Ακάνθου, Αρναίας, Ορμίλιας, Πολυγύρου, Μουδανιών, Ζερβοχωρίων και Παναγιάς. Εσπασαν οι γέφυρες στο δρόμο Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, στο δρόμο προς τα Στάγιρα, και το δρόμο που συνδέει την Αρναία με τη Μαραθούσα, έξω από το Μελισσουργό Θεσσαλονίκης.

«Ηξεραν, αλλά αδιαφορούσαν»

Σε λίμνη μετατράπηκε η Ορμυλία στη Χαλκιδική

Motion Team

Σε λίμνη μετατράπηκε η Ορμυλία στη Χαλκιδική
Δεκαετίες τώρα είναι γνωστό πως λόγω και της γεωμορφολογικής τους θέσης κινδυνεύουν, περισσότερο από άλλες περιοχές, σε περίπτωση νεροποντής, οι οικισμοί του Στρυμονικού Κόλπου (Σταυρός, Ν. Βρασνά και Ασπροβάλτα) διότι τα νερά από τα τριγύρω υψώματα δεν παροχετεύονται εύκολα προς τη θάλασσα. Αντίστοιχα και οι οικισμοί που βρίσκονται εκατέρωθεν της Λίμνης Βόλβης (Απολλωνία, Βόλβη, Μάδυτος κλπ). Δεκαετίες τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στην Αυτοδιοίκηση, αδιαφορούν εγκληματικά.

Αυτό κατήγγειλε ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, λέγοντας: «Οι καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα σε διάφορες περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης δεν είναι αποτέλεσμα του "κακού του ριζικού μας". Είναι προμελετημένο έγκλημα, είναι συνέπεια της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ώρα που δρομολογούνται έργα δισεκατομμυρίων (π.χ. υποθαλάσσια κλπ.), την ίδια ώρα, με την πρώτη νεροποντή πνίγεται ο νομός, αποδείχνοντας ότι τα όποια αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν είναι ανεπαρκή και σαθρά».

Και αποκάλυψε πως μόλις πριν λίγες μέρες στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου όπου συζητούνταν ο προϋπολογισμός, ο Νομάρχης αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΑΣ για παροχή κονδυλίων σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. «Ο κ. Ψωμιάδης καλά θα κάνει να αναλογιστεί τις ευθύνες του και όχι να παρακαλά για βοήθεια "εξ ουρανού". Του υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται στη διοίκηση της νομαρχίας 4 χρόνια τώρα», σημείωσε ο Γ. Ζιώγας.

Μέτρα κοροϊδίας

Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικής θωράκισης προκάλεσε την καθίζηση δρόμων και την καταστροφή της γέφυρας στην παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας

Motion Team

Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικής θωράκισης προκάλεσε την καθίζηση δρόμων και την καταστροφή της γέφυρας στην παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας
Ο πρωθυπουργός έσπευσε χτες το πρωί στο Σταυρό Θεσσαλονίκης για να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης των πλημμυροπαθών, που δεν είναι άλλα από τα συνήθη και ανεπαρκή που ανακοινώνονται κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ο Κ. Καραμανλής μίλησε για...«έγκαιρη παρέμβαση της πολιτείας» και...«έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης». Νωρίτερα, τα μέτρα είχαν ανακοινώσει επιμέρους οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Θυμίζουμε πως αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει από την κυβέρνηση και για τους πυρόπληκτους της Χαλκιδικής οι οποίοι ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις, αλλά και τα... επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα.

«Τιμωρήστε» τους υπεύθυνους

Τις περιοχές που επλήγησαν επισκέφτηκαν ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ και υποψήφιοι δήμαρχοι των αγωνιστικών συνδυασμών

Ο Γ. Ζιώγας και ο Αγγ. Τζέκης στο κατεστραμμένο σπίτι του Κ. Καράκοτα
Ο Γ. Ζιώγας και ο Αγγ. Τζέκης στο κατεστραμμένο σπίτι του Κ. Καράκοτα
«Εμείς δε θα σας ξεχάσουμε μετά τις εκλογές. Θα παλέψουμε για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Ομως κι εσείς δεν πρέπει να τους αφήσετε σε χλωρό κλαρί. Πρέπει να τους τιμωρήσετε, και αγωνιστικά να διεκδικήσετε ολικές αποζημιώσεις για τις ζημιές που πάθατε και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να μη βρεθείτε και πάλι στην ίδια θέση». Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ και ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου στελεχών του Κόμματος, της ΝΑΣ και υποψήφιων δημάρχων των αγωνιστικών συνδυασμών της περιοχής, μίλησαν ξεκάθαρα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που για δεύτερη μέρα χτες πάλευαν με τα νερά και τις λάσπες. Στην Απολλωνία, στη Μάδυτο, στο Μελισσουργό, όπου περιόδευσαν είδαν την καταστροφή που βρήκε το λαό.

Την ίδια ώρα που τα συνεργεία της Νομαρχίας κατέγραφαν τις ζημιές, που μηχανήματα προχωρούσαν σε διάνοιξη των χειμάρρων, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν μέσα από τα σπίτια τους, οι αγρότες έβλεπαν τα χωράφια και τα θερμοκήπια να πνίγονται κάτω από τόνους νερό, κτηνοτροφικές μονάδες με ζώα να έχουν εξαφανιστεί.

Η Νίκη Αθανασίου, αγανακτά με την υποκρισία των κυβερνώντων. «Μας έχουν ξεσκίσει στη φορολογία και δεν έχουν κάνει ούτε ένα έργο για να προστατευτούμε εμείς και τα σπίτια μας» λέει. Ο Κ. Καρακότας, σε απόγνωση, κι αυτός. «Πριν 6 μήνες μπήκαμε στο σπίτι. Ακόμη το ξεχρεώνουμε στην τράπεζα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε» λέει και ζητάει παρέμβαση για να σταματήσουν να «τρέχουν» οι δόσεις. Από κοντά και η οικογένεια του κ. Σαρηγιαννίδη. Και το δικό τους σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Η οικογένεια Καλογήρου προσπαθεί να καθαρίσει το θερμοκήπιο. Και το «2000 πλημμυρίσαμε και ακόμη δεν πήραμε αποζημίωση. Από υποσχέσεις χορτάσαμε», καταγγέλλουν.

Από παντού φωνές αγανάκτησης, οργής, για έργα που δε γίνονται, ή για έργα που γίνονται πρόχειρα, σχεδόν πάντα προεκλογικά και τελικά καταλήγουν να δημιουργούν επιπλέον προβλήματα. Το μαρτυρούν τα γεφύρια υπό κατασκευή που κατέρρευσαν, τάφροι και χείμαρροι που για χρόνια δεν καθαρίστηκαν, και επιδείνωσαν την κατάσταση, η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στο Σταυρό, κλπ. Καταγγέλλουν και την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ» που ενώ ξεχέρσωσε περιοχές, μπάζωσε ρέματα, παρεμβαίνοντας βίαια στη φύση, δεν έκανε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Ζημιές και στη Σαμοθράκη

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Σαμοθράκη, όπου έσπασε γέφυρα στο οδικό δίκτυο που συνδέει την Καμαριώτισσα με τα Θέρμα, ενώ διακόπηκε η υδροδότηση και η τηλεφωνική σύνδεση της περιοχής.

ΒΟΛΟΣ - ΠΗΛΙΟ
Στο έλεος της πλημμύρας

Πλημμύρισε και το Νοσοκομείο του Βόλου

Στα νερά υπερχειλισμένων ποταμών «πνίγηκε» η πόλη του Βόλου και περιοχές του Νοτίου Πηλίου, ύστερα από τη χτεσινή βροχόπτωση. Η χαοτική κατάσταση και οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε Βόλο, Αγριά, Λεχώνια, Χόρτο, Αργαλαστή κι αλλού ήρθαν ν' αναδείξουν για μια ακόμα φορά τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων και των τοπικών εκφραστών τους, που αφήνουν την περιοχή και τους κατοίκους της στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Το απόγευμα, σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου που έγινε στη Νομαρχία, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Νάκου, αποφασίστηκε ο νομός να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από τη βροχή που άρχισε να πέφτει από χτες, περίπου στις 10 το πρωί, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και κινδύνευσαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες, σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, η κυκλοφορία σε πολλά σημεία του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου διακόπηκε. Επίσης, εγκλωβίστηκαν δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες στα ιδρύματα ΕΛΕΠΑΠ στην Αγριά και «Ασπρες Πεταλούδες» στο Βόλο, καθώς και δύο οικογένειες στην Αργαλαστή.

Λίγες ώρες μετά η κατάσταση άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη από την υπερχείλιση των ποταμών Κραυσίδωνα και Ξηριά, στο Βόλο και από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων που έπεφταν από τον ορεινό όγκο του Πηλίου στην Αγριά. Ειδικότερα στην Αγριά η κυκλοφορία στο μοναδικό δρόμο που συνδέει το Πήλιο με το Βόλο, διακόπηκε, από το μεγάλο όγκο των νερών και τις κατολισθήσεις, προκαλώντας τον πολύωρο εγκλωβισμό πολλών οδηγών, ενώ τα τρένα ακινητοποιήθηκαν ύστερα από την ολική κατάρρευση της μεταλλικής γέφυρας στον Ξηριά. Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και στο δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχουμε διακοπές ρεύματος. Πλημμύρισε και το Νοσοκομείο του Βόλου, που στεγάζεται στο παλιό κτίριο, καθώς το νέο κτίριο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, αν και εδώ και ένα χρόνο έχει ολοκληρωθεί δε λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού!

Μιλώντας στο «Ρ» ο Αποστόλης Νάνος, υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ τονίζει: «Ακουσα τον κ. Νάκο, τον υφυπουργό Εσωτερικών, να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση δεν ήταν προβλέψιμη. Για μας ήταν και εξακολουθούν να είναι προβλέψιμα τέτοιου είδους φαινόμενα, όσο η περιοχή παραμένει ανοχύρωτη από τις πλημμύρες, εξαιτίας της άρνησης των κυβερνώντων να υλοποιήσουν τα αναγκαία έργα, αλλά και της στάσης των τοπικών εκφραστών τους, όπως των νομαρχιακών αρχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ τα τελευταία χρόνια». «Οταν οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για ν' αντιμετωπίσουν πάσης φύσεως καιρικά φαινόμενα, τότε είναι αναμενόμενες και τέτοιες καταστροφές», δηλώνει στον «Ρ» ο Αντώνης Παππάς, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συμπαράταξη». Και συνεχίζει: «Οταν τα ρέματα μπαζώνονται στο όνομα της οικοπεδοποίησης, όταν δε γίνονται αντιπλημμυρικά έργα, οι ευθύνες, είναι πολιτικές. Οταν η πρόταση της παράταξής μας για τη διεκδίκηση και υλοποίηση αυτών των έργων, πετιούνται στον "κάλαθο αχρήστων" από τη δημοτική αρχή, οι υπεύθυνοι πρέπει να το πληρώσουν πολιτικά».

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προκαλούν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή

«Είναι υποκριτική και προκαλεί η συμπεριφορά του πρωθυπουργού, καθώς επίσης και του νομάρχη και των διαφόρων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ που τρέχουν στις πληγείσες περιοχές και εκφράζουν λόγους "καταγγελτικούς" και "συμπάθειας": είναι πάνω τους όλη η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Αντίστοιχες είναι οι ευθύνες και των δημάρχων της περιοχής που στηρίζονται από τα παραπάνω κόμματα. Αποδεικνύεται ότι συντάχτηκαν και συντάσσονται με τις κεντρικές επιλογές των κομμάτων που τους στηρίζουν και αδιαφορούν για έργα στοιχειώδους λαϊκής μέριμνας».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να έχουν στο νου τους ότι στην κουβέντα για τα «μεγάλα έργα» που μονοπωλεί το προεκλογικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη δεν περιλαμβάνονται από τους εκλεκτούς των κομμάτων του δικομματισμού μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, διαχείρισης των απορριμμάτων κλπ.

«Η αιτία είναι προφανής κι έχει να κάνει με το ότι τα έργα αυτά δε θεωρούνται "παραγωγικά" - δηλαδή δεν προσφέρονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ακόμα όμως και τα έργα που εγκαινιάζει με πομπές και παράτες η κυβέρνηση και τα οποία τόσο έχουν κοστίσει στους εργαζόμενους αποδεικνύονται σαθρά: Μόλις πριν 10 μέρες παραδόθηκε η Εγνατία Οδός και χτες κόπηκε στα δυο, αποκλείοντας την πρόσβαση στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη», αναφέρει η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Καλεί τους εργαζόμενους του νομού να καταδικάσουν αποφασιστικά τους υπεύθυνους, τα κόμματα του δικομματισμού και όσους ανέχονται αυτή την πολιτική, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ΝΑΣ και των αγωνιστικών δημοτικών συνδυασμών.

Παρουσιάζοντας την πρότασή της, για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού, ανακοινώνει ότι απαιτεί: Την άμεση και ολική αποζημίωση των πληγέντων για τις ζημιές που έχουν υποστεί στις περιουσίες και στις καλλιέργειες. Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο. Την ολοκλήρωση από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς ενός συνολικού και επικαιροποιημένου σχεδιασμού για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους. Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενας αγνοούμενος

Ακαρπες ήταν μέχρι χτες οι προσπάθειες των αρχών για να βρεθεί 25χρονος οδηγός που η τύχη του αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου. Συγκεκριμένα το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια καταρρακτώδους βροχής στο ρέμα του Αγ. Δημητρίου κοντά στο Ναύπλιο, όταν ο νεαρός οδηγός προσπάθησε να διασχίσει χείμαρρο με το όχημά του. Το τελευταίο βρέθηκε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο που οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν τη σκηνή. Μέχρι χτες βράδυ δεν είχε βρεθεί κάποιο ίχνος του οδηγού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ