ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ - ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για το επίδομα

Συμβολική κατάληψη χτες του ΟΑΕΔ Πειραιά, όπου βρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την περιοδεία της στα μηχανουργεία της περιοχής

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους και άνεργους της Ζώνης που έχουν καταλάβει τον ΟΑΕΔ
Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους και άνεργους της Ζώνης που έχουν καταλάβει τον ΟΑΕΔ
Πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χτες οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για να υπερασπίσουν την κατάκτησή τους, την καταβολή του εποχικού επιδόματος με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τους ίδιους και εφαρμόζονται εδώ και 9 τουλάχιστον χρόνια, τις οποίες προσπαθεί τώρα να άρει η κυβέρνηση της ΝΔ. Χτες το πρωί άνεργοι, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία της Ζώνης, έκαναν αιφνιδιαστική «έφοδο» στο κατάστημα του ΟΑΕΔ στον Πειραιά, το οποίο και κατέλαβαν συμβολικά για δύο ώρες.

Στο κατειλημμένο από τους εργαζόμενους κατάστημα του ΟΑΕΔ βρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την περιοδεία της στα μηχανουργεία του Πειραιά και συζήτησε μαζί τους για τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματά τους. «Το αίτημά σας όχι απλώς είναι δίκαιο, θα έλεγα ότι πρέπει να ζητήσετε και αυτά και άλλα τόσα» σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους και συνέχισε: «Εμείς ζητάμε και έχουμε καταθέσει ήδη στη Βουλή με σχέδιο νόμου που απορρίφθηκε, ότι πρέπει οι άνεργοι να έχουν υψηλή επιδότηση και σταθερή γιατί δεν ευθύνονται αυτοί που είναι άνεργοι. Πολύ περισσότερο για τους εργαζόμενους που για διάφορους λόγους και για την ανεργία που υπάρχει σήμερα, δεν μπορούν να συμπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις».

«Απαιτούμε την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων σας με όλο το σθένος γιατί δε δεχόμαστε αυτό που λέει η κυβέρνηση, αυτό που χρόνια ακούμε, ότι δεν αντέχει η οικονομία. Η οικονομία δηλαδή αντέχει τα κέρδη των τραπεζών και των τραπεζιτών, αντέχει τα κέρδη των βιομηχάνων και των εφοπλιστών και δεν αντέχει με συγχωρείται που θα πω, ένα ψωροεπίδομα για τους εργαζόμενους. Είναι απαράδεκτο και πραγματικά χρειάζεται και τον δικό σας αγώνα, αλλά και τη συμπαράσταση τη δική μας και όλων των εργαζομένων γιατί δεν μπορεί να πάει άλλο. Οποιους ακούτε να λένε ότι δεν αντέχει η οικονομία, αυτούς με κάθε τρόπο πρέπει να τους μαυρίζετε πολιτικά, ιδεολογικά και με την ψήφο. Και το λέω αυτό γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτή η οργή και αγανάκτηση να τιμωρήσει τους υπεύθυνους» κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κλιμακώνουν μέσα στη βδομάδα

Το πρόγραμμα που έχουν αποφασίσει από κοινού οι διοικήσεις των Σωματείων της Ζώνης προβλέπει πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν όλη τη βδομάδα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περικόψει - και μάλιστα δραστικά - το εποχικό επίδομα των ανέργων της Ζώνης έχει ξεκινήσει από τα μέσα του Σεπτέμβρη όταν ανακοινώθηκε ότι θα είναι και λιγότερο κατά 100 ευρώ σε σχέση με πέρσι και με χειρότερες προϋποθέσεις. Μετά από την άμεση παρέμβαση των εργατοτεχνιτών αποφασίστηκε να είναι το ποσό το ίδιο με το περσινό δηλαδή 746 ευρώ όμως οι προϋποθέσεις παραμένουν απαγορευτικές για την πλειοψηφία των ανέργων. Για παράδειγμα αποκλείουν από την καταβολή του επιδόματος τους ανέργους που το 2005 δε συμπλήρωσαν 50, όμως έχουν κατ' ελάχιστο τα 30 ένσημα τη διετία 2005 - 2006 που απαιτούνται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν όλα τα χρόνια.

Κηδεύτηκε ο Μανώλης Γουρνιεζάκης

Παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστών απ' όλες τις παρατάξεις και συναδέλφων του

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ Μανώλης Γουρνιεζάκης, που πέθανε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Ο 56χρονος συνδικαλιστής εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε από μέλη της ΔΑΚΕ, κατά τη διάρκεια των εκλογών στο Σύλλογο Πτυχιούχων ΕΛΤΑ. Στην κηδεία, στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου, παραβρέθηκαν εκατοντάδες πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη, κυρίως απ' το χώρο του ΠΑΣΟΚ, και εργαζόμενοι. Μεταξύ αυτών η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στον ιδιωτικό τομέα, ο Σ. Παπασπύρου, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Κ. Πουπάκης, γγ της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ στον ιδιωτικό τομέα, ο Α. Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», και από το ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαυρίκος. Στεφάνι έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ απ' τη ΝΔ στεφάνι έστειλε ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Λιάπης. Στον επικήδειό του ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως «δε θα αφήσουμε να ριζώσει στη χώρα μας η λογική των τραμπούκων και των παρακρατικών μηχανισμών», ενώ ο Φ. Θωμάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, σημείωσε ότι «θα αναζητήσουμε τις πολιτικές και νομικές ευθύνες».

Στο τριήμερο που μεσολάβησε από το περασμένο Σάββατο, συνεχίστηκαν οι αντεγκλήσεις για το τραγικό περιστατικό. Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κρήτη επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτή «καλλιεργεί τις παρακρατικές αντιλήψεις» και συνέδεσε το επεισόδιο με τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα. Παράλληλα, δηλώσεις στελεχών της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ έφερναν στην επιφάνεια όλο το κλίμα μιας άνευ ορίων αντιπαράθεσης χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο, που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ΕΛΤΑ, μεταξύ συνδικαλιστών διαφόρων ομάδων. Στο μεταξύ, και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του εκλιπόντος, Δ. Μπούκης, επιβεβαίωσε τα ευρήματα της πρώτης νεκροψίας, που απέδιδε το θάνατο σε πνευμονικό οίδημα, αλλά δεν απέκλειε το ενδεχόμενο το θύμα να δέχτηκε χτυπήματα που όμως δεν αφήνουν ίχνη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: «Σούπερ -μάρκετ...», «Εκμετάλλευση...», «Παζάρι ελπίδας...». Με φράσεις απλές, αλλά αιχμηρές, οι νέοι τους οποίους συνάντησε το περασμένο Σάββατο η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ στο Ολυμπιακό Στάδιο απέδωσαν μόνοι τους αυτό που αληθινά είναι οι «Μέρες Καριέρας»: ένα σκλαβοπάζαρο! Δεκάδες πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις αραδιάζουν ιλουστρασιόν φυλλάδια, για να «ψαρέψουν» νέους άνεργους, φοιτητές ή ήδη εργαζόμενους που αναζητούν κάτι καλύτερο. Ζητάνε 8 ευρώ (και 6 ως ...προσφορά για τους φοιτητές), είσοδο για να τάξουν και να ξεγελάσουν. Κάτω από τις βαρύγδουπες υποσχέσεις για «καριέρα», κρύβεται η πραγματικότητα: μισθοί -ψίχουλα, ελαστικά ωράρια, δουλιά χωρίς Ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα. Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ κατήγγειλε το άθλιο παζάρι, καλώντας τους νέους να παλέψουν μέσα από τα συνδικάτα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Ν' αγωνιστούν γι' αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, προς όφελός τους, ν' αντιπαλέψουν την πολιτική που εκμεταλλεύεται την ανάγκη τους για δουλιά, προκειμένου να τους αλυσοδέσει σε άθλιες εργασιακές σχέσεις.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Λάρισα, οι οποίοι ανησυχούν για το εργασιακό μέλλον τους και τα δικαιώματά τους, ύστερα και από τις αρνητικές εξελίξεις στην τευτλοκαλλιέργεια, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Την ανησυχία τους ήρθε να εντείνει ένα έγγραφο που στάλθηκε στα εργοστάσια από τη διοίκηση της ΕΒΖ, ζητώντας την καταγραφή του μηχανολογικού και κτιριακού εξοπλισμού. Η τευτλοκαλλιέργεια είναι πια ασύμφορη, καθώς οι τιμές μειώθηκαν κατά μέσον όρο κατά 36,5% και από τα 418.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι, φέτος καλλιεργήθηκαν γύρω στα 240.000 στρέμματα.

ΤΡΟΛΕΪ: Νέα Γενική Συνέλευση με ταυτόχρονη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) συγκαλούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, οι οποίοι απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης για την υπογραφή ΣΣΕ. Θέμα της Συνέλευσης είναι η ανάδειξη Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών στο συνδικάτο τους στο τέλος του μήνα. Τις ώρες της στάσης εργασίας τα τρόλεϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα.

ΕΚΑΒ: Ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ κήρυξε τετράωρη στάση (9 π.μ. - 1 μ.μ.) για σήμερα για να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση. Το ΕΚΑΒ παρακαλεί να καλείται το 166 μόνο για καταστάσεις άμεσης και έκτακτης ανάγκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ