ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Ερχόμαστε ξανά»!

«Δε θα περάσει το σχολείο που μας ετοιμάζουν η ΕΕ, οι βιομήχανοι, τα κόμματα που τους στηρίζουν και οι "σοφοί" με το πόρισμά τους», τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας

Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις των μαθητών
Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις των μαθητών
«Ερχόμαστε ξανά! Μαζί με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό θα τους σταματήσουμε»! Η αποφασιστικότητα των μαθητών, που μπήκαν δυναμικά στον αγώνα με μαζικές συνελεύσεις και καταλήψεις των σχολείων τους, δίνει νέα δυναμική και ζωντάνια στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία.

Και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τα Συντονιστικά Αγώνα των Μαθητών συγκροτούνταν το ένα μετά το άλλο σε κάθε πόλη με μαζική συμμετοχή μαθητών που ήταν εκλεγμένοι πέρσι σε 15μελή και 5μελή συμβούλια, εκπροσωπώντας τα σχολεία τους. Συζητούσαν για το σχολείο που τους κοιμίζει αντί να τους εξοπλίζει, τους εξοντώνει αντί να τους μορφώνει, τους κοστίζει σε χρήμα αντί να τους πλουτίζει σε γνώσεις... κι είπαν: Δεν πάει άλλο!

Τα Μαθητικά Συντονιστικά συνεδρίασαν προχτές Κυριακή σε 19 πόλεις σε όλη τη χώρα: Αθήνα (με τη συμμετοχή 130 σχολείων), Θεσσαλονίκη (με συμμετοχή 39 σχολείων), Πειραιά (με 22 σχολεία), Πάτρα (με 18 σχολεία), Ρέθυμνο (με 8 σχολεία), Λάρισα (με 6 σχολεία), Βόλο (με 6 σχολεία), Χαλκίδα (με 6 σχολεία), Ηράκλειο, Χανιά, Δράμα, Κομοτηνή, Σέρρες, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Πτολεμαΐδα, Γιάννενα, Αρτα, Κέρκυρα. Παράλληλα, είναι προγραμματισμένα μέσα στη βδομάδα να συνεδριάσουν τα συντονιστικά μαθητών σε Λαμία, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

«Δε θα περάσει το σχολείο που μας ετοιμάζουν η ΕΕ, οι βιομήχανοι, τα κόμματα που τους στηρίζουν και οι "σοφοί" με το πόρισμά τους», δηλώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και στο πλαίσιο πάλης που μαζικά υιοθετείται από όλα τα σχολεία που μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων προτάσσει το «ΟΧΙ» των μαθητών:

-- Στο σχολείο φροντιστήριο, αλλά και στο σχολείο πρόωρης ψευτοκατάρτισης.

-- Στο νέο νόμο για τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

-- Στα διαφοροποιημένα προγράμματα και βιβλία για τα σχολεία.

-- Στην αποκέντρωση και στην αξιολόγηση σχολείων, καθηγητών και μαθητών, που θα κατηγοριοποιεί τα σχολεία μας.

-- Στις πολλαπλές εξετάσεις και στη βάση του 10.

-- Στο φάκελο του μαθητή.

-- Στους σχολικούς κανονισμούς, στους νόμους που έστειλαν χιλιάδες συμμαθητές μας στα δικαστήρια γιατί αγωνίστηκαν.

-- Στο νέο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

«Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε» δηλώνουν οι μαθητές και διεκδικούν δημόσιο και δωρεάν σχολείο, χωρίς φροντιστήρια, ένα σχολείο κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18 που θα μορφώνει και θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Με 24ωρη απεργία στην πάλη για την Παιδεία

Απεργιακό μέτωπο με εκπαιδευτικούς και μαθητές από τις ταξικές δυνάμεις. Αύριο, στις 11 π.μ., στα Χαυτεία η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

ΛΕΠΙΔΗΣ

Παίρνοντας στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα και με στόχο να αναδειχτεί ο πρωτοπόρος ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει η εργατική τάξη ώστε να γίνει παλλαϊκή υπόθεση η μάχη για μια Παιδεία στην υπηρεσία του λαού, το ένα μετά το άλλο τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας αποφασίζουν 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 11 του Οκτώβρη. Ηδη, τα παρακάτω 13 σωματεία συνεδρίασαν και κήρυξαν απεργία για αύριο Τετάρτη:

  • Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
  • Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
  • Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης
  • Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων
  • Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων
  • Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων
  • Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας - Χαρτονοποιίας - Κυτιοποιίας - Χαρταποθήκης και Επεξεργασίας Χάρτου
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «Ο Προμηθέας»
  • Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στα Τρόφιμα και Ποτά
  • Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές και Γηροκομεία
  • Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Χαυτεία. Κάλεσμα στην απεργία και στην απεργιακή κινητοποίηση απευθύνουν με χτεσινές τους ανακοινώσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και το Σωματείο Εργαζομένων «Καρφούρ - Ντία - Μαρινόπουλος». Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για την Τετάρτη και συμμετοχή στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων στη «Σόφτεξ».

Υπόθεση της εργατικής τάξης

Το στίγμα της απεργιακής κινητοποίησης δίνει με την ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Το ζήτημα της Παιδείας και της επίθεσης από την πλευρά του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του δεν μπορεί να είναι απλά υπόθεση των δασκάλων - καθηγητών - μαθητών - φοιτητών και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι πρώτα απ' όλα υπόθεση της εργατικής τάξης, γενικότερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Μόνο ο αγώνας της εργατικής τάξης σε συντονισμό με τον αγώνα των δασκάλων - καθηγητών, σε συντονισμό με τον αγώνα των παιδιών μας μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση που δέχεται η Παιδεία με παράλληλη διεκδίκηση της Παιδείας των αναγκών μας».

Τα ταξικά συνδικάτα αναδεικνύουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και την υποταγή της στα συμφέροντα του κεφαλαίου σαν βασικό στοιχείο της αντιλαϊκής επίθεσης στα δικαιώματα της εργατικής οικογένειας. Μια επίθεση στην οποία η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να δώσει ηχηρή αγωνιστική απάντηση. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργιακή του ανακοίνωση, «βασικός μοχλός της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, η ιδιωτικοποίηση και η ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, ώστε να μείνει το παιδί του εργάτη μακριά από την ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση και να επεμβαίνουν οι ιδιώτες στο περιεχόμενο των μαθημάτων, χρηματοδοτώντας σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα, διαμορφώνοντας τελικά οι ίδιοι τους αυριανούς πειθήνιους εργάτες που θα ξεζουμίζουν».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση αύριο

Σε 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για την Παιδεία κατεβαίνουν αύριο Τετάρτη όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Η απόφαση πάρθηκε μετά από πρόταση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ) στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΑΔΗΣΥ καλεί όλους τους δημόσιους υπάλληλους στην 24ωρη απεργία και στην Αθήνα, στην προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, στις 11 π.μ., στα Χαυτεία. Τους καλεί να παλέψουν για να συγκροτηθεί το αναγκαίο Μέτωπο για τη λαϊκή Παιδεία. Να βροντοφωνάξουν «Οχι» στο αγοραίο σχολείο της βάρβαρης ανταγωνιστικότητας, να πουν «Ναι» στο λαϊκό σχολείο των σύγχρονων αναγκών.

Σημειώνεται ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τόσο η παράταξη της ΔΑΚΕ, με την πρότασή της για τρίωρη στάση εργασίας μόνο στις πόλεις που γίνονται συλλαλητήρια, όσο και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου, από κοινού με την «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΝ, προωθούσαν προτάσεις αποκλιμάκωσης και απονεύρωσης του αγώνα. Και μόνο κάτω από την επιμονή της ΤΑΔΗΣΥ, στην τελική ψηφοφορία έγινε δυνατή η προκήρυξη της 24ωρης απεργίας, καθώς πλειοψήφησε η πρόταση της παράταξης, αποσπώντας και ψήφους από την ΠΑΣΚ.

Με 4ωρη η ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ και χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέδειξε την αντίθεσή της στη διεύρυνση και ενίσχυση του αγώνα για την Παιδεία. Με απόφασή της, ύστερα από συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή αύριο στον ιδιωτικό τομέα και μόνο για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης προκηρύχτηκε 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Αντίθετα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν και επέμειναν στην προκήρυξη πανεργατικής πανελλαδικής 24ωρης απεργίας, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι ταξικές δυνάμεις στη ΓΣΕΕ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία που έχουν ήδη αποφασίσει τα ταξικά συνδικάτα για την Τετάρτη. Τους καλούν να δώσουν βροντερό «παρών» στις κινητοποιήσεις, στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια και να δώσουν τη μάχη για δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) αποφάσισε και το ΕΚΑ στη συνεδρίαση της διοίκησης την περασμένη Παρασκευή, παρά την επιμονή της ΔΑΣ ΕΚΑ να κηρυχτεί 24ωρη παναττική πανεργατική απεργία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προληπτική καταστολή των καταλήψεων!
  • Χοντροκομμένη απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου για εκφοβισμό και τρομοκράτηση των μαθητών που αποφασίζουν καταλήψεις στα σχολεία!
  • «Οι καταλήψεις στήνουν στα έξι μέτρα το μέλλον 15χρονων παιδιών»(!), δηλώνει ανερυθρίαστα ο Θ. Ρουσόπουλος

Τακτική προληπτικής καταστολής και τρομοκρατίας απέναντι στις κινητοποιήσεις των μαθητών και τις καταλήψεις στα σχολεία εφαρμόζει η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την αυταρχική αντιμετώπιση των αγώνων για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Επιχειρώντας να «προλάβει» την επέκταση των κινητοποιήσεων στα σχολεία και να υπονομεύσει τη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου Παιδείας, η κυβέρνηση αποκήρυξε τις καταλήψεις στα σχολεία και κάλεσε τα κόμματα (διάβαζε ΠΑΣΟΚ) να πάρουν θέση.

Στιγματίζοντας τη μορφή των καταλήψεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε υπαινιγμούς ότι κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, ενώ δε δίστασε να τις προβοκάρει παραλληλίζοντάς τες με την εν εξελίξει κατάληψη στα Προπύλαια για τη «17Ν»!

Επικαλούμενος κάποια... «φημολογία περί καταλήψεων σε γυμνάσια και λύκεια», ο Θ. Ρουσόπουλος αφού αποφάνθηκε ότι «οι καταλήψεις σχολείων έχουν πλειστάκις καταδικαστεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης», κάλεσε τα κόμματα της Βουλής να πάρουν θέση «απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που φαίνεται ότι κάποιοι υποδαυλίζουν». Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα κάλεσε τα κόμματα, αν συμφωνούν, με την κυβέρνηση, στην εκτίμηση ότι «οι καταλήψεις δημιουργούν πρόβλημα στο μέλλον των παιδιών μας», τότε «να δηλώσουν ευθαρσώς ότι δε συναινούν σε τέτοιες διαδικασίες οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι ότι στήνουν στα έξι μέτρα το μέλλον 15χρονων παιδιών»!

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, άφησε απαράδεκτους υπαινιγμούς για το αν οι καταλήψεις κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος: «Εφόσον μια απόφαση κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος, η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί», είπε ο εκπρόσωπος, συνδέοντας ευθύς αμέσως τις καταλήψεις στα σχολεία με «την κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου» με αίτημα «να κλείσουν οι φυλακές και να αποφυλακιστεί ένας από τα στελέχη της 17Ν». Στη συνέχεια κήρυξε εκτός Συντάγματος τέτοιες απόψεις(!): «Εντός του πλαισίου του Συντάγματος δεν υπάρχει καμία λογική που να λέει "κλείστε τις φυλακές ή βγάλτε έξω τους πρωτεργάτες της 17Ν"», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει την επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στους δασκάλους, με τον εκπρόσωπο να τους καλεί και χτες να «επιστρέψουν στα σχολεία, αναλογιζόμενοι ότι το ποσό της αύξησης το οποίο δίδεται στους δασκάλους, είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό αύξησης κάθε άλλου εργαζόμενου σε αυτό τον τόπο»! Σε ερώτηση αν μελετά ενδεχόμενο επιστράτευσης ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη»...

ΚΚΕ
Δίκαιος ο αγώνας τους, να στηριχτεί από κάθε εργαζόμενο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των δασκάλων, των καθηγητών. Υποστηρίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Καταγγέλλει την κυβερνητική στάση και την κατασταλτική πολιτική της. Ο αγώνας είναι δίκαιος και ως προς τα μισθολογικά αιτήματα που προβάλλει και ως προς τα αιτήματα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, κατά των ταξικών φραγμών και των αντιδραστικών αναπροσαρμογών, με περιεχόμενο σπουδών που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν και δικό τους αγώνα τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των μαθητών και των μαθητριών. Να στηρίξουν αποφασιστικά κάθε μορφή πάλης που οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες επιλέγουν. Να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του ΠΑΣΟΚ, που στήνει μαθητοδικεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ