ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
Κόπηκε η Ελλάδα στη μέση!

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες

Εικόνες καταστροφής χτες και στον Αγιο Κωνσταντίνο

Eurokinissi

Εικόνες καταστροφής χτες και στον Αγιο Κωνσταντίνο
Νέες πλημμύρες και καταστροφές, αυτή τη φορά στη Φθιώτιδα, προκάλεσε η νεροποντή, με αποτέλεσμα να κοπεί η Ελλάδα στη μέση. Η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας παρέμεινε κλειστή στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω κατολισθήσεων από τις 2 τα ξημερώματα έως τις τρεις το μεσημέρι. Οργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν τις σημαντικές ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ, που ενέκρινε σχέδιο ανάπλασης της παραλίας, κλείνοντας όλα τα φρεάτια και επιτρέποντας να κατασκευαστεί κατά μήκος της παραλίας ένα τσιμεντένιο τοιχίο, το οποίο όχι μόνο δεν επέτρεπε τα νερά να πέσουν στη θάλασσα, αλλά τα γύριζε μέσα στα σπίτια!

Ευθύνες αποδίδονται και για το γεγονός ότι δεν είχε γίνει κανένα έργο συντήρησης εδώ και δεκαετίες - λόγω του μεγαλεπήβολου σχεδίου της κατασκευής της ζεύξης του Μαλιακού με το σύστημα της «αυτοχρηματοδότησης» - για τη σταθεροποίηση των πρανών της Εθνικής Οδού, με αποτέλεσμα να προκληθούν κατολισθήσεις.

Κατά τη διάρκεια που παρέμενε κλειστή η Εθνική Οδός, η κίνηση των οχημάτων εκτρεπόταν στην παλιά Εθνική μέσω Αμφίκλειας και Τιθορέας, αλλά και αυτός ο δρόμος έκλεισε λόγω πλημμύρας. Στις 9 π.μ. ένας οδηγός κινδύνεψε, όταν χείμαρρος παρέσυρε το αυτοκίνητό του. Στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κωνσταντίνου πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα. Καταστροφές σημειώθηκαν και στον Αγιο Σεραφείμ, όπου «φούσκωσε» ο χείμαρρος Αγριος.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι για τις καταστροφές δε φταίει η κακοκαιρία, αλλά αυτές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τόνισε στο «Ρ» ο Τάσος Χρονάς, υποψήφιος Νομάρχης με την «Αγωνιστική Νομαρχιακή Συνεργασία». «Ευθύνες, όμως - πρόσθεσε - έχουν και οι εκπρόσωποί τους στην Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νυν νομάρχης, αντί να διεκδικήσει ουσιαστικές λύσεις σήμερα για τις καταστροφές, προσπαθούσε να καθησυχάσει τον κόσμο, προκειμένου να περιφρουρήσει την εικόνα της κυβέρνησης»!

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Υποσχέσεις και παρηγοριά από τους συνένοχους

Περιοδεία κυβερνητικών στελεχών στη Θεσσαλία, ανούσιες κορόνες από το ΠΑΣΟΚ στο Βόλο

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι στο Βόλο βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των μεγάλων καταστροφών από τις πλημμύρες σε σπίτια, καταστήματα και βιοτεχνίες και χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, κυβερνητικά κλιμάκια επισκέφτηκαν χτες την περιοχή για να μοιράσουν λόγια παρηγόριας και φτηνές υποσχέσεις. Την ίδια μέρα, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τους Ευάγ. Βενιζέλο και Μ. Χρυσοχοΐδη, βρέθηκε στο Βόλο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί για προεκλογικούς λόγους την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγ. Μπασιάκος, μίλησε για πλήρεις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες αγρότες, επιχειρώντας, προφανώς να τους κοροϊδέψει, αφού ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, τον οποίο αρνούνται ν' αλλάξουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν επιτρέπει την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, σε σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Μαγνησίας επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές υποσχέσεις για τις μηδαμινές αποζημιώσεις.

Με ανούσιες αντιπολιτευτικές «κορόνες» προσπάθησε να δείξει το δήθεν ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους πληγέντες και το ΠΑΣΟΚ. Οι Ευάγ. Βενιζέλος και Μ. Χρυσοχοΐδης, σε επίσκεψή τους στις πληγείσες περιοχές, επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση, τον νομάρχη και τον δήμαρχο Βόλου, ενώ ο Πρ. Παυλόπουλος αρκέστηκε στο να υπενθυμίσει τι έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση.

«Πνίγηκαν» οι καλλιέργειες!

Οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Λάρισας πάνω από 700.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν πληγεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται στην ευρύτερη ζώνη του Καλαμακίου, όπου σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη πλέον η συγκομιδή των καλλιεργειών. Από τις βροχοπτώσεις χτυπήθηκαν καλλιέργειες με βαμβάκι, σταφύλια, ζαχαρότευτλα, τομάτα, καλαμπόκι και οπωροκηπευτικά.

Στην επαρχία Τυρνάβου, χιλιάδες τόνοι σταφυλιών έχουν σαπίσει. Οι αμπελοκαλλιεργητές ανησυχούν για σοβαρές ασθένειες στα αμπέλια την επόμενη χρονιά. Εντονη είναι η ανησυχία και των βαμβακοπαραγωγών για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι ζημιές στην ποιότητα του προϊόντος, καθώς και για ενδεχόμενο να μην έχουν καθόλου σοδειά. Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις σε 30.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στο Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο Μαγνησίας και σε χιλιάδες άλλα στον Παλαμά Καρδίτσας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να ξεκινήσει, άμεσα, τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και να δοθούν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, γεγονός που επισήμανε σε ομιλία του στα Φάρσαλα και ο Μπάμπης Μπακούλας, υποψήφιος νομάρχης με τη «Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Λάρισας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να τιμωρηθούν στην κάλπη οι υπεύθυνοι

Να τιμωρήσουν στην κάλπη όλους όσοι ευθύνονται για τα βάσανά τους, να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, που, στην ουσία, στηρίζει τις αντιλαϊκές επιλογές, και να υπερψηφίσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας, καλεί με ανακοίνωσή της τους πλημμυροπαθείς, όλα τα λαϊκά στρώματα η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

«Οι χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που είδαν πλημμυρισμένα τα σπίτια τους, τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες, τα χωράφια και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αντιλαμβάνονται ότι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου δεν πρόκειται να δώσει λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Οι υποσχέσεις που ακούστηκαν είναι χωρίς αντίκρισμα και οι αποζημιώσεις που θα πάρουν θα είναι ψίχουλα», τονίζει το ΚΚΕ σχετικά με την περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου. Αντίστοιχα, για το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι επισκέφτηκε τη Μαγνησία σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να μετατρέψει την αγανάκτηση των πλημμυρόπληκτων για τις κυβερνητικές ευθύνες σε ψήφο υπέρ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι οι πλημμυροπαθείς πρέπει ν' αναζητήσουν τη βαθιά αιτία του προβλήματος, που βρίσκεται στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία αφήνει την περιοχή, όπως και ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς αντιπλημμυρική θωράκιση, δε δίνει τα απαραίτητα κονδύλια και δε λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες και επιτρέπει, αν δεν προωθεί κιόλας, την κερδοσκοπική ασυδοσία των εργολάβων.

Το ΚΚΕ επισημαίνει και τις τεράστιες ευθύνες των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Αυτές οι "τοπικές αρχές" - τονίζεται στην ανακοίνωση - ποτέ δεν ύψωσαν φωνή απαίτησης για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ποτέ δε "χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι" να καταγγείλουν την εγκληματική καθυστέρηση των κυβερνήσεων. Ποτέ δε στάθηκαν απέναντι στους εργολάβους της κερδοσκοπίας και της αρπαχτής, που "ροκανίζουν" τα διάφορα "πακέτα" για έργα που καταρρέουν στην πρώτη καιρική αντιξοότητα. Αντίθετα, λειτουργώντας ως "τοπικοί διαχειριστές" των εκάστοτε κυβερνώντων, ενεργούν κατά πώς θέλει το "κουβέρνο" και κατά πώς συμφέρει τους εργολάβους».

Και καταλήγοντας τονίζει: «Το ΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών, καλώντας τους ν' αγωνιστούν για:

  • Να κατασκευαστούν όλα τα αναγκαία έργα υποδομής στις πόλεις και στην ύπαιθρο, που θα θωρακίζουν την περιοχή από τις πλημμύρες, αλλά και από τους σεισμούς και, γενικότερα, από τα φυσικά φαινόμενα
  • Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές και να δοθούν γρήγορα ουσιαστικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές στα σπίτια, στα καταστήματα, στις βιοτεχνίες, καθώς και άτοκα δάνεια για να ορθοποδήσουν οι πληγέντες
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε ν' αποζημιώνονται οι αγρότες για το 100% των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο».
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο κόσμος πνίγεται και αυτοί παίζουν θέατρο

Σε σχόλιό της για την αντιπαράθεση στα τηλεοπτικά παράθυρα γύρω από το ποιος ευθύνεται για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε χτες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στον Βύρωνα: «Κοροϊδεύουν. Ενιαία είναι η ευθύνη κυβερνήσεων και εκπροσώπων τους στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαράδεκτο να παίζουν αυτό το θέατρο στις τηλεοράσεις όταν ο κόσμος πνίγεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ