ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαγωνισμός 12 βαλκανικών σεναρίων

Στο πλαίσιο του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίων, θα γίνει η 4η Διεθνής Συνάντηση για τα 12 σχέδια σεναρίων που επιλέχθηκαν για φέτος. Τα δώδεκα σχέδια σεναρίων θα παρουσιαστούν από τους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς (18-20/11).

Τα Βαλκάνια, η Νοτιοανανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος «βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας, ενισχύοντας το ρόλο του ΦΚΘ. Γι' αυτό έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το Balkan Fund για την ενίσχυση σεναρίων από αυτήν την περιοχή, το οποίο αναπτύσσεται με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Τα Βαλκάνια διαθέτουν κινηματογραφικό δυναμικό με προοπτική», τονίζει η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη.

Τα σχέδια σεναρίων θα παρουσιαστούν στην πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία θα ανακοινώσει τη νικητήρια τετράδα και θα βραβεύσει κάθε βραβευμένο σχέδιο σεναρίου με 10.000 ευρώ. Παράλληλα, οι συντελεστές των σχεδίων θα συναντηθούν με παράγοντες της παραγωγής και διανομής.

Μετά την επιτυχία της ταινίας «Grbavica» της Jasmila Zbanic (κέρδισε βραβείο του Balkan Fund το 2003, και στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου τη Χρυσή Αρκτο) και την ταινία «The Tuning» του Σλοβένου σκηνοθέτη Igor Sterk (συμμετείχε το 2003 στη συνάντηση και κέρδισε το βραβείο του Φεστιβάλ Μανχάιμ και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Νάπολης»), η φετινή διεθνής συνάντηση καθιερώνεται ως σημαντική εκδήλωση στην ανάπτυξη και συνεργασία των νέων Βαλκάνιων κινηματογραφιστών.

Τα 12 σχέδια σεναρίου που θα συναγωνιστούν είναι - με αγγλική αλφαβητική σειρά:

  • «Boy, The» (Το Αγόρι), σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Δημήτρης Αθανίτης, συμπαραγωγός Πάνος Παπαδόπουλος (Ελλάδα).
  • «Cairo» (Κάιρο), σεναριογράφοι Βασίλης Ραΐσης - Στέργιος Νιζήρης, σκηνοθέτης Στέργιος Νιζήρης, παραγωγοί Στέλλα Θεοδωράκη και Τάκης Κυριακουλάκος (Ελλάδα).
  • «Circus Fantasticus», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Janez Burger, παραγωγός Rutar Jozko (Σλοβενία).
  • «Deepest Scar, The», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Stefan Mavrodiev, παραγωγός Pavlina Jeleva, Georgy Cholakov (Βουλγαρία).
  • «Firefly Season», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Miroslav Mandic, παραγωγός Mirsad Herovic (Βοσνία & Ερζεγοβίνη)
  • «Fish Out of Water» (Στη στεριά δε ζει το ψάρι), σεναριογράφος Στάθης Κατσαρός, σκηνοθέτης και παραγωγός Μαρία Ντούζα (Ελλάδα).
  • «Heart Shaped Balloon, A», σεναριογράφοι Bogdan Mustata - Catalin Mitulescu, σκηνοθέτης Catalin Mitulescu, παραγωγός Daniel Mitulescu (Ρουμανία).
  • «Here and There», σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Darko Lungulov, συμπαραγωγοί Miroslav Stanic - Lidija Kurucki (Σερβία).
  • «Lara», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Blaz Kutin, παραγωγός Ida Weis (Σλοβενία).
  • «Lodos», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Didem Erayda, παραγωγός Munire Armstrong (Τουρκία).
  • «Principles of Life», σεναριογράφος Razvan Radulescu, σκηνοθέτης Radu Jude, παραγωγός Ada Solomon (Ρουμανία).
  • «Tilt», σεναριογράφοι Dimitar Kostantinov Kotzev - Borislav Viktorov Chouchkoc - Viktor Viktorov Chouchkov, σκηνοθέτης Viktor Viktorov Chouchkov, παραγωγός Borislav Viktorov Chouchkoc (Βουλγαρία).
Ο «Ομηρος»... της Καραϊβικής

Ο Ντέρεκ Ουόλκοτ
Ο Ντέρεκ Ουόλκοτ
Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας) ανακηρύσσεται σήμερα (7 μ.μ.) ο νομπελίστας (1992) ποιητής, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης από την Καραϊβική, Ντέρεκ Ουόλκοτ, ενώ το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» θα συζητήσει με Ελληνες αναγνώστες του για τις επιρροές στην ποίησή του. Επιρροές από την προφορική ποιητική παράδοση της πατρίδας του, από τον Ομηρο και από τη ρώσικη ποίηση των αρχών του 20ού αιώνα. Η ποίησή του, που χαρακτηρίστηκε από τη Σουηδική Ακαδημία ως «πολυ-πολιτισμική». Ομως, ο ίδιος, αν και μιγάς και μεγαλωμένος σε ένα πολυφυλετικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον, απεχθάνεται την αφηρημένη λέξη - έννοια «πολυ-πολιτισμική», όπως και την έννοια «παγκοσμιοποίηση», ιδιαίτερα στη σημερινή «αντιποιητική» εποχή μας, που «η κουλτούρα της αμερικάνικης αυτοκρατορίας έχει διαποτίσει τη νεολαία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης». Τις απεχθάνεται, ανησυχώντας για την «ομοιομορφία» που απειλεί τη διαφορετικότητα των πολιτισμών και την «ιδιαιτερότητα του ατόμου», καθώς «οι ζωές των ανθρώπων απειλούνται από το μάτι και τις απόψεις του "Μεγάλου Αδελφού" και κατευθύνονται από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες», όπως είπε σε προχτεσινή συνέντευξη - παρουσίαση της συλλογής του «Ποιήματα», σε μετάφραση Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ και Στέφανου Παπαδόπουλου, από τις εκδόσεις «Καστανιώτης». (Σημειώνουμε ότι το πρώτο βιβλίο του που εκδόθηκε στα ελληνικά ήταν το κορυφαίο του, με τίτλο «Ομηρος», εκδόσεις «Α. Λιβάνης»).

Για την ποίησή του μίλησε ο Ουόλκοτ και χτες το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής, με παρουσιάστρια τη μεταφράστρια και ομότεχνή του Κ. Αγγελάκη - Ρουκ, συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη, και παρουσιαστή - «αναγνώστη» ποιημάτων του τον Θανάση Βαλτινό.

Ο «ποιητής της Καραϊβικής», θεωρεί τον Ομηρο «οικουμενικό» δημιουργό. «Μέγιστο μυθιστοριογράφο», έναν «Χεμινγουέι» της ποίησης, ο οποίος «δημιουργεί εμβληματικές εικόνες ενός ναυτικού πολιτισμού, μιας κουλτούρας που είναι όμοια στο Αιγαίο και στην Καραϊβική. Με τον ναυαγό Οδυσσέα να θυμίζει τους ψαράδες της Καραϊβικής. Διαβάζοντας τον Ομηρο νιώθω ότι διαβάζω ένα μυθιστοριογράφο της Καραϊβικής».

Συρρέουν θεατρικές πρεμιέρες

«Ντα» από τη «Διαδρομή»
«Ντα» από τη «Διαδρομή»

Πρεμιέρα στις 19/10 έχει το «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου 14, Πλάκα), με το «Τριαντάφυλλο στο στήθος», του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία της Esther Andre Gonzalez. To έργο πρωτοπαίχθηκε στο Σικάγο (1950) και μετά στη Νέα Υόρκη (1951). Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο «Θέατρο Τέχνης» (1956) σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Μια Ιταλίδα μετανάστρια στον Αμερικάνικο Νότο, στη δεκαετία του '50, η Σεραφίνα ντέλε Ρόζε, μια λαϊκή, τίμια, όμορφη, πληθωρική γυναίκα, που χάνει τον αγαπημένο άντρα της, ορκίζεται να του μείνει πιστή και μετά θάνατον. Ξάφνου, στο μικρόκοσμό της εμφανίζεται ένας άγνωστος άντρας, με ένα τριαντάφυλλο στο στήθος... Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνικά - κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλος. Μουσική επιμέλεια: Αρης Ζάρακας. Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Γιώργος Καραμίχος, Μαρίνα Καλογήρου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Θοδωρής Μπογιατζής κ.ά.

  • Τη γνωστή από τον κινηματογράφο κωμωδία «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» του Αγγλου συγγραφέα και τραγουδοποιού Γουίλι Ράσελ ανεβάζει το «Βρετάνια» (19/10), σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την Ευδοκία Ρουμελιώτη. Το σκηνικό είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, η μουσική του Διονύση Τσακνή, τα κοστούμια της Μαρίας Καραπούλιου, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση. Το έργο μιλά για μια 20χρονη παντρεμένη κομμώτρια, που κόντρα στον άνδρα της, παρακολουθεί μαθήματα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπου συναντά τον καθηγητή που έχει την επίβλεψή της, τον αποτυχημένο, μεσήλικα και αλκοολικό Φρανκ Μπράιαντ. Το έργο είναι μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου του Πυγμαλίωνα: Ο Φρανκ φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Ρίτα σε μορφωμένο άνθρωπο και τελικά την ερωτεύεται.
  • Στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου», στις 27/10, ο θίασος «Διαδρομή», ανεβάζει το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ «Ντα» (μεγάλη επιτυχία του Μάνου Κατράκη), με σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου (ερμηνεύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο), μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη, φωτισμούς Νίκου Καβουκίδη. Παίζουν, επίσης: Ερση Μαλικένζου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιάννης Δεγαΐτης, Ειρήνη Κονίδου, Γιάννης Πολιτάκης, Ηλεάννα Μπάλα, Παναγιώτης Μπενέκος. Πρόκειται για αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα. Ενας άντρας πηγαίνει την ημέρα του θανάτου του πατέρα του στο πατρικό του σπίτι, όπου σαν κινηματογραφική ταινία αναθυμάται τα νεανικά του χρόνια. Οι γονείς του «ζωντανεύουν» και μέσα από τρυφερές και αστείες στιγμές αναβιώνουν τη ζωή τους. Τα μικρά οικογενειακά προβλήματα, ιδωμένα με τρυφερότητα και οξυδέρκεια, γίνονται ανθρώπινα μηνύματα χάρη στη μαεστρία του συγγραφέα.
Τριήμερο στην Κρήτη

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, μετά τη θερμή καλοκαιρινή περιοδεία του, επιστρέφει στις χειμερινές μουσικές σκηνές με αγαπημένα τραγούδια και «παρεΐστικη» διάθεση. Συνοδευόμενος από το συγκρότημα «1550» και τις Μαρλέν Αγγελίδου και Ζακλίν Σταματοπούλου πραγματοποιεί τριήμερο εμφανίσεων (19-21) στο Ηράκλειο Κρήτης, στο «Μύλο».

Μελωδίες, στίχοι και ερμηνείες, που ζητούν συμμετοχή και ευαίσθητα αντανακλαστικά, από τον καλλιτέχνη που στην 33χρονη πορεία του υπηρετεί με το δικό του ιδιαίτερο ύφος την ελληνική ροκ, συνδυάζοντας τον πολιτικο-κοινωνικό προβληματισμό με το συναίσθημα. Δυναμικός, μελωδικός, ακούραστος, ασυμβίβαστος και προπαντός ροκ, θα τραγουδήσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, αλλά και τραγούδια ξεχωριστά, με στίχους των Καββαδία, Λοΐζου, Καρυωτάκη, Αλκαίου, Τριπολίτη, Ιωάννου κ.ά. Αλλωστε, η μοναδική ποιότητα της μουσικής του, που έχει κερδίσει ένα τεράστιο και απαιτητικό κοινό, μετατρέπει την κάθε του εμφάνιση σε γιορτή. Ραντεβού, λοιπόν και αυτό το χειμώνα με την «ενήλικη εφηβεία» μας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ