ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ ΑΕ - ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νέο φονικό στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας

Νεκρός ένας 45χρονος εργάτης σε εργολαβικό συνεργείο. Προκλητική η ανακοίνωση της επιχείρησης, που προσπαθεί να συγκαλύψει τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, που προώθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Μάρτης του 2006. Το απαρχαιωμένο «Ούνιμαγκ» της φωτογραφίας, με σπασμένο χειρόφρενο, παρέσυρε και σκότωσε έναν ακόμα εργάτη στα Ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Μάρτης του 2006. Το απαρχαιωμένο «Ούνιμαγκ» της φωτογραφίας, με σπασμένο χειρόφρενο, παρέσυρε και σκότωσε έναν ακόμα εργάτη στα Ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Σε πραγματικό κάτεργο όπου καθημερινά σακατεύονται και σκοτώνονται εργάτες, έχει μετατραπεί το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ AE. Χτες στις 9 το πρωί άλλος ένας εργάτης έπεσε νεκρός στο μεροκάματο, όταν το φορτηγό που οδηγούσε ανατράπηκε στο ορυχείο του Κυρίου Πεδίου της ΔΕΗ, στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης. Ο 45χρονος Γιώργος Νίτσος, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, σκοτώθηκε εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, στο χώρο απόθεσης του λιγνίτη. Δούλευε στη ΔΕΗ μέσω εργολάβου που είχε αναλάβει τη μεταφορά του λιγνίτη. Είναι ο 98ος νεκρός εργάτης από τις αρχές του 2006, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ».

Εγκληματικές περικοπές προσωπικού

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Γ. Νίτσος προσέγγισε με το φορτηγό που οδηγούσε την άκρη του πρανούς για την απόθεση του λιγνίτη, με αποτέλεσμα οι δύο πίσω τροχοί να βρεθούν στο κενό. Ο ίδιος, στην προσπάθειά του να βγει από το αυτοκίνητο, έπεσε και τελικά καταπλακώθηκε από το όχημα. Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, στο χώρο θα έπρεπε να υπάρχει «τουμπαδόρος», δηλαδή εργαζόμενος που θα καθοδηγεί τους οδηγούς των φορτηγών που προσεγγίζουν κάνοντας όπισθεν, για να αδειάσουν το λιγνίτη. Στο πλαίσιο όμως των περικοπών που κάνει η ΔΕΗ σε προσωπικό, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, και αυτή η ειδικότητα τείνει να καταργηθεί.

Το γεγονός καταγγέλλει και το σωματείο, σημειώνοντας πως συμβαίνουν πολλά τέτοια ατυχήματα «εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, της μη πιστής τήρησης των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, της λογικής της μείωσης του κόστους». Και προσθέτει: «Οι οδηγοί μας κινδυνεύουν καθημερινά, γιατί στις αποθέσεις δεν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφάλειας».

Θρασύτατη και προκλητική η ΔΕΗ

Παρά τις καταγγελίες, η ΔΕΗ ΑΕ «κάνει την πάπια» και αναζητά δήθεν να ανακαλύψει τα αίτια του δυστυχήματος. Χωρίς καμία ντροπή, με ανακοίνωσή της, χτες προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για το έγκλημα, δηλώνοντας πως ο άτυχος εργαζόμενος «ουδεμία σχέση εργασίας είχε με αυτή και διαψεύδει ότι ο νεκρός είναι υπάλληλος, της ΔΕΗ». Λες κι αυτή η δήλωση θα μπορέσει να κρύψει τα καθημερινά εγκλήματα που οφείλονται και στη ραγδαία εργολαβοποίηση υπηρεσιών και στην υπερεντατικοποίηση της δουλιάς στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ, με στόχο την αύξηση των κερδών της επιχείρησης.

Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Ιούνη από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, όταν σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Ο κατάλογος των νεκρών, αυξάνεται σταθερά χρόνο με το χρόνο. Ο Γ. Νίτσος σκοτώθηκε στα ορυχεία της ΔΕΗ, όμως το όνομά του δε θα υπάρχει στον πίνακα ατυχημάτων της επιχείρησης, γιατί δε δούλευε απευθείας για τη ΔΕΗ, αλλά μέσω εργολάβου. Ετσι αλλοιώνει τα στοιχεία η ΔΕΗ. Και έφτασε πριν ένα χρόνο ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης να υπερηφανεύεται πως από το 1959 μέχρι και το 2004, έγιναν μόνο 45 θανατηφόρα ατυχήματα στη ΔΕΗ!

Το φονικό δεν κρύβεται

Τα στοιχεία των εργαζομένων όμως αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος του εγκλήματος. Συνολικά ενενήντα δυο (92) θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα έγιναν από το 1991 έως το 2003 σε όλους τους χώρους εργασίας της ΔΕΗ. Την ίδια περίοδο περισσότεροι από 4.600 ήταν οι βαριά και ελαφρά τραυματίες. Κάθε μέρα και ένα εργατικό ατύχημα, με ακρωτηριασμούς, σπασμένα άκρα και τραυματισμούς. Σύμφωνα με τα ελλιπή στοιχεία της ΔΕΗ, το 2003 και μόνο στα ορυχεία δηλώθηκαν 51 ατυχήματα. Σ' αυτή τη λίστα θανάτου προστέθηκαν τουλάχιστον 5 ακόμη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που έγιναν γνωστά μέσα στο 2004 και το 2005.

  • Χτες το μεσημέρι εργαζόμενος εγκλωβίστηκε σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια που έσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών από συνεργείο της επιχείρησης. Για τον -αίσιο- απεγκλωβισμό του κινητοποιήθηκαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής και 12 πυροσβέστες.
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Μοίρασε «πτυχία» στους «απόφοιτους» εργατοπατέρες

Υμνοι στην ταξική συνεργασία και συναίνεση από κυβερνητικά στελέχη και συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ

Λίγες ώρες μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο όπου μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδιναν μάχη για το δικαίωμα στη μόρφωση, τα στελέχη της ΓΣΕΕ μοίραζαν με θράσος «πτυχία» στους πρώτους απόφοιτους της «Ακαδημίας Εργασίας», που εκπαιδεύτηκαν στον κοινωνικό εταιρισμό, στην υποταγή και στην ταξική συνεργασία.

Το ρόλο που καλείται να παίξει η «Ακαδημία» στην εμπέδωση της ταξικής συνεργασίας με όσους κλέβουν τον ιδρώτα των εργατών, επιβεβαίωσε η ίδια η συμβιβασμένη πλειοψηφία από το βήμα της εκδήλωσης. Στόχος της εκπαίδευσης είναι να κατανοούν οι συνδικαλιστές την αναγκαιότητα των «μεταρρυθμίσεων», είπε ο ΓΓ της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ). Τη διασύνδεση της εκπαίδευσης των συνδικαλιστών με τη «Διά βίου Μάθηση», δηλαδή με έναν από τους βασικούς στόχους της Λισαβόνας, ζήτησε ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), αιτούμενος από τους υπουργούς της κυβέρνησης, να υπάρξει και το απαραίτητο χρήμα.

Αίτημα που έγινε αποδεκτό από την υπουργό Παιδείας, η οποία και αυτή βλέπει την Ακαδημία ως ένα από τα συστήματα της διά βίου μάθησης, η οποία, όπως είπε, θα ενισχύσει τη συνεργασία των συνδικαλιστών με τους εργοδότες και συνολικά τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα παίρνοντας την πάσα του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για την εκπαίδευση χωρίς να πει ούτε λέξη για τον αγώνα των εκπαιδευτικών, η Μ. Γιαννάκου είπε ότι δεν υπάρχει κουλτούρα...«δημόσιας διαβούλευσης» και άφησε τις γνωστές αιχμές της για υποκινητές στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία.

Από κοντά και ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, δεν έκρυψε λόγια για το έργο της Ακαδημίας στην «εμπέδωση κλίματος διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Ενώ επισήμανε και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στο στόχο της «προσαρμοστικότητας» των εργαζομένων. Οχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς το χρήμα που διατίθεται μέσω της Ακαδημίας γι' αυτό το σκοπό.

Επικίνδυνοι δρόμοι

Ενα αποκαλυπτικό παράδειγμα για τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, αλλά και η λιτότητα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα δημόσια νοσοκομεία και στην έρευνα, προσφέρει η περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Φέτος, η Α' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική συμπληρώνει 150 χρόνια από την ίδρυσή της. Με πρωτοβουλία του διευθυντή της κλινικής, καθηγητή Γεώργιου Χρούσου, αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων για την επέτειο, με σκοπό την ανάδειξη του έργου της κλινικής, αλλά και για να συγκεντρωθούν χρήματα για το ερευνητικό της έργο. Δηλαδή, η ίδια η κλινική προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για το πολύτιμο έργο της από χορηγούς και εκδηλώσεις, την ώρα που αυτό το έργο θα έπρεπε να στηρίζεται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση.

****

Υπάρχει όμως και συνέχεια: Τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων έχει αναλάβει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Συνεργάτες για την επέτειο 150 χρόνων πανεπιστημιακής παιδιατρικής», η οποία συστάθηκε αποκλειστικά γι' αυτό το σκοπό, κυρίως από γιατρούς της κλινικής! Από τις κεντρικές επετειακές εκδηλώσεις είναι και μια συναυλία στο ΟΑΚΑ, στις 20 Νοέμβρη. Υπεύθυνοι της εν λόγω αστικής εταιρείας έφτασαν μάλιστα στο σημείο να τηλεφωνούν σε πολιτικές οργανώσεις όλων των κομμάτων αναζητώντας «εθελοντές» νέους ηλικίας 18 - 30 ετών, που θα αναλάβουν να πουλήσουν πόρτα πόρτα τα εισιτήρια της συναυλίας, που κοστίζουν 30 ευρώ, κερδίζοντας τρία ευρώ ανά εισιτήριο.

****

Με άλλα λόγια, οι λειτουργοί της Υγείας σπρώχνονται να μιμούνται τις μεθόδους των ιδιωτικών εταιρειών προκειμένου να εξασφαλίζουν έσοδα για τα δημόσια νοσοκομεία, που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα θέλουν μόνο κατ' επίφαση δημόσια, αφού επιδιώκουν να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος. Το κράτος όχι μόνο αποποιείται την ευθύνη του να παρέχει δημόσιες δωρεάν ισότιμες για όλο το λαό υπηρεσίες υγείας, αλλά επιτρέπει και επιδιώκει πολύτιμες υπηρεσίες και έργα στα δημόσια νοσοκομεία να γίνονται από «μεγάλους ευεργέτες», μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Κι όλα αυτά λίγες μόλις μέρες μετά την αποκάλυψη του «μη κερδοσκοπικού σωματείου» που διεκδικεί χώρο από το νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου φτιάξει... αφιλοκερδώς 100 κρεβάτια ΜΕΘ.


Ν. ΠΑΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ