Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επικίνδυνοι δρόμοι

Ενα αποκαλυπτικό παράδειγμα για τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, αλλά και η λιτότητα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα δημόσια νοσοκομεία και στην έρευνα, προσφέρει η περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Φέτος, η Α' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική συμπληρώνει 150 χρόνια από την ίδρυσή της. Με πρωτοβουλία του διευθυντή της κλινικής, καθηγητή Γεώργιου Χρούσου, αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων για την επέτειο, με σκοπό την ανάδειξη του έργου της κλινικής, αλλά και για να συγκεντρωθούν χρήματα για το ερευνητικό της έργο. Δηλαδή, η ίδια η κλινική προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για το πολύτιμο έργο της από χορηγούς και εκδηλώσεις, την ώρα που αυτό το έργο θα έπρεπε να στηρίζεται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση.

****

Υπάρχει όμως και συνέχεια: Τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων έχει αναλάβει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Συνεργάτες για την επέτειο 150 χρόνων πανεπιστημιακής παιδιατρικής», η οποία συστάθηκε αποκλειστικά γι' αυτό το σκοπό, κυρίως από γιατρούς της κλινικής! Από τις κεντρικές επετειακές εκδηλώσεις είναι και μια συναυλία στο ΟΑΚΑ, στις 20 Νοέμβρη. Υπεύθυνοι της εν λόγω αστικής εταιρείας έφτασαν μάλιστα στο σημείο να τηλεφωνούν σε πολιτικές οργανώσεις όλων των κομμάτων αναζητώντας «εθελοντές» νέους ηλικίας 18 - 30 ετών, που θα αναλάβουν να πουλήσουν πόρτα πόρτα τα εισιτήρια της συναυλίας, που κοστίζουν 30 ευρώ, κερδίζοντας τρία ευρώ ανά εισιτήριο.

****

Με άλλα λόγια, οι λειτουργοί της Υγείας σπρώχνονται να μιμούνται τις μεθόδους των ιδιωτικών εταιρειών προκειμένου να εξασφαλίζουν έσοδα για τα δημόσια νοσοκομεία, που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα θέλουν μόνο κατ' επίφαση δημόσια, αφού επιδιώκουν να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος. Το κράτος όχι μόνο αποποιείται την ευθύνη του να παρέχει δημόσιες δωρεάν ισότιμες για όλο το λαό υπηρεσίες υγείας, αλλά επιτρέπει και επιδιώκει πολύτιμες υπηρεσίες και έργα στα δημόσια νοσοκομεία να γίνονται από «μεγάλους ευεργέτες», μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Κι όλα αυτά λίγες μόλις μέρες μετά την αποκάλυψη του «μη κερδοσκοπικού σωματείου» που διεκδικεί χώρο από το νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου φτιάξει... αφιλοκερδώς 100 κρεβάτια ΜΕΘ.


Ν. ΠΑΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ