ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ

«Κοινό μέτωπο» με τους συμμάχους της Ιαπωνία, Νότια Κορέα, προωθεί η Κ. Ράις που περιοδεύει στην περιοχή

Αμερικανο-νοτιο κορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια γίνονται αυτές τις μέρες στην πυραυλική βάση Τσουλβόν, βόρεια της Σεούλ

Associated Press

Αμερικανο-νοτιο κορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια γίνονται αυτές τις μέρες στην πυραυλική βάση Τσουλβόν, βόρεια της Σεούλ
ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ-ΣΕΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- «Δεν έχουμε πρόθεση να ταπεινώσουμε ή να γονατίσουμε τη Βόρειο Κορέα... αλλά να της προτείνουμε μία καλύτερη αγορά» ισχυρίστηκε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου. Προσπάθησε, έτσι, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' τις νέες απειλές του προέδρου Τζ. Ου. Μπους πως θα «σταματήσει» με κάθε μέσο τη ΛΔ Κορέας θεωρώντας την «υπεύθυνη» εάν οι μυστικές υπηρεσίες αντιληφθούν πως διαθέτει όπλα σε Ιράν και Αλ Κάιντα...

Στο μεταξύ, η περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών Κ. Ράις στη Σεούλ δεν εκπλήρωσε στο έπακρο τις προσδοκίες των ΗΠΑ για σκληρότερη κοινή «γλώσσα» ή νέα δρακόντεια νοτιοκορεατικά μέτρα σες βάρος της γείτονος με αιχμή δόρατος την πρόσφατη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή. Ωστόσο, η κοινή δήλωση της Ράις και του Νοτιοκορεάτη ομολόγου της (και επόμενου ΓΓ του ΟΗΕ) Μπαν Κι Μουν περί «των σοβαρών συνεπειών» που θα έχει μία ενδεχόμενη δεύτερη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή» ικανοποίησε τους Αμερικανούς που μίλησαν για «κοινό μέτωπο Ιαπωνίας, Ν. Κορέας και ΗΠΑ» κατά του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε προχτές ο Τανγκ Τζιανχουάν ως απεσταλμένος του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο με τον ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ και τις «εκτενείς και σοβαρές» συζητήσεις που είχαν μεταξύ άλλων και για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας. Ο εκπρόσωπος δε θέλησε να αποκαλύψει ποιο ήταν το «προσωπικό μήνυμα» του Κινέζου προέδρου στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του.

Συνομιλίες και σεβασμός ο δρόμος για την ειρήνη

Δήλωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

Ο Ορλάντο Φουντόρα
Ο Ορλάντο Φουντόρα
Σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στη Λαϊκή Δημοκρατίας της Κορέας, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Κουβανός Ορλάντο Φουντόρα, δήλωσε: «Οι φιλειρηνικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούν την πρόσφατη δοκιμή πυρηνικού όπλου μικρών διαστάσεων από τη ΛΔ Κορέας ένα δυσάρεστο γεγονός, γιατί η μη διάδοση πυρηνικών όπλων από τις χώρες - παραγωγούς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιδιώξεις της ανθρωπότητας σε αυτό τον τομέα για τη συνολική και καθολική αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη.

Αλλά αυτή η στάση αποτελεί έναν ελάχιστο κίνδυνο στην ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή σε σύγκριση με τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στη ΛΔ Κορέας τα τελευταία 50 χρόνια, συμπεριλαμβανόμενου ενός πολέμου, στη διάρκεια του οποίου οι ΗΠΑ σκοτώσανε 4 εκατομμύρια Κορεάτες και ο οποίος έληξε με την υπογραφή μόλις μιας παύσης πυρός το 1953, γιατί η Ουάσινγκτον επανειλημμένα αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία ειρήνης και να θέσει τέλος επίσημα στον πόλεμο της Κορέας, ομαλοποιώντας έτσι τις σχέσεις της.

Ενώ η ΛΔ Κορέας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εργαστεί για την ειρήνη στην περιοχή και για την ειρηνική επανένωση της κορεατικής χερσονήσου, οι ΗΠΑ έδρασαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη. Η ΛΔ Κορέας καλούσε μόνιμα για αποπυρηνικοποίηση της περιοχής και για την υπογραφή σύμφωνου μη-επίθεσης. Πρότεινε την εγκατάλειψη του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της, εγγυήσεων για μη επίθεση και ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επραξε τα πάντα για να αποφύγει να βρεθεί στην ανάγκη κατασκευής πυρηνικού οπλισμού, για τις ανάγκες της άμυνάς της και τη διατήρηση της εθνικής της υπόστασης.

Η παρούσα κρίση προκύπτει όχι από τις πράξεις της ΛΔ Κορέας, αλλά από τις εχθρικές πράξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στο λαό της ΛΔ Κορέας. Γεγονός ειρωνείας και παραπλάνησης αποτελούν οι κατηγορίες των ΗΠΑ, της μόνης χώρας που χρησιμοποίησε ποτέ πυρηνικά ενάντια σε αμάχους, για τις ευθύνες της ΛΔ Κορέας σε αυτή την κρίση, την ίδια στιγμή που περικυκλώνουν τη χερσόνησο με αεροπλάνα, πυραύλους, υποβρύχια, αεροπλανοφόρα, σμήνη μαχητικών, πυρηνικά όπλα και πάνω από 30.000 αμερικάνικα στρατεύματα στη Νότια Κορέα.

Απειλές, επιθέσεις και κυρώσεις δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης. Μόνο πολιτισμένες διπλωματικές συνομιλίες ανάμεσα σε όλα τα μέρη μπορούν να φέρουν ειρήνη.

Συνομιλίες και σεβασμός, όχι στρατεύματα και κυρώσεις, αποτελούν το δρόμο προς την ειρήνη».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ενάντια στις απειλές και τους εκβιασμούς

Τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς με χτεσινό μήνυμά του προς την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και τον Γιώργο Μαυρίκο, Γενικό Γραμματέα της, εκφράζει ο Ριόμ Σαν Γκιλ πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Ανταπαντώντας σε μήνυμα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους της χώρας του που απέστειλε η ΠΣΟ, ο πρόεδρος των Συνδικάτων της ΛΔ Κορέας χαιρετίζει τη διεθνιστική δράση της ΠΣΟ και τον αγώνα της ενάντια στον πόλεμο και την υπεράσπιση της ειρήνης.

«Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι - σημειώνει ανάμεσα σε άλλα - είτε να γίνουμε δούλοι και αποικία των ΗΠΑ, είτε να παλέψουμε για μια ανεξάρτητη και δημιουργική ζωή, όπως πάντα» και προσθέτει «ο λαός μας και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να δημιουργήσουν μια δυναμική αποτροπής, θεωρώντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να παρεμποδίσουν την πολεμική επίθεση, τις απειλές και τους εκβιασμούς».

Επίσης καταγγέλλει ότι είναι μια παράλογη και ανυπόφορη στάση «η απειλή της προληπτικής πυρηνικής επίθεσης των ΗΠΑ, να παρουσιάζεται ως "προσφορά στην ειρήνη και την ασφάλεια" και την ίδια ώρα να θεωρούνται τα αντίμετρα της χώρας μας ως "απειλή" για τη διεθνή ειρήνη».

ΗΠΑ
Προετοιμασία και για τον «πόλεμο των άστρων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμα εξαρτώμενη από τις διαστημικές δυνατότητες και η εξάρτηση αυτή θα αυξάνεται», αναφέρει το έγγραφο για τη νέα διαστημική πολιτική που θέτει εαυτόν στην υπηρεσία της εθνικής ασφάλειας και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ΗΠΑ «μπορούν» να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Διάστημα αντιπάλων της που θεωρούν ότι απειλούν την ασφάλεια ή τα εθνικά τους συμφέροντα, που αποκλείει συνάμα οποιαδήποτε απαγόρευση των διαστημικών όπλων και ζητά, επίσης, την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο Διάστημα με τη διευκόλυνση της αδειοδότησης εμπορικών διαστημικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τζορτζ Μπους ενέκρινε το έγγραφο στις 31 Αυγούστου ως αντικατάσταση της προηγούμενης διαστημικής πολιτικής που είχε διαμορφωθεί πριν από μια δεκαετία, ενώ ο Λευκός Οίκος κοινοποίησε το έγγραφο τον Οκτώβριο χωρίς να δώσει δημοσιότητα. Το υπουργείο Αμυνας θα πρέπει να «αναπτύξει δυνατότητες, σχέδια και επιλογές για να διασφαλίσει την ελευθερία δράσης στο Διάστημα και, αν απαιτηθεί, να αποστερήσει αυτή την ελευθερία δράσης σε αντιπάλους» αναφέρεται στο έγγραφο που συμπληρώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν στην ανάπτυξη νέων νόμιμων καθεστώτων ή άλλων περιορισμών που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση στο Διάστημα ή τη χρήση του. Προτεινόμενες συμφωνίες ή περιορισμοί για τη μη διασπορά των όπλων δεν πρέπει να παρεμποδίσουν τα δικαιώματα των ΗΠΑ να πραγματοποιούν έρευνα, ανάπτυξη, δομικές επιχειρήσεις ή άλλες δραστηριότητες στο Διάστημα για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

  • Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών έχουν πέσει τα ποσοστά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal μόλις τρεις βδομάδες έως τις ενδιάμεσες εκλογές, που θα κρίνουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Στην πρόθεση ψήφου, το 37% απάντησε ότι θα ψηφίσει τους Ρεπουμπλικανούς και το 52% τους Δημοκρατικούς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ