ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αίτημα - αιχμή η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Τετάρτη 25 Οκτώβρη

Στον αγώνα για την Παιδεία, που διεξάγεται εδώ και βδομάδες, μαθητές, γονείς, καθηγητές, φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους και διεκδικούν πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Κομβικό ζήτημα αποτελεί η κατηγορηματική αντίθεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην επιχειρούμενη κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, όπως και στο άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση.

Με αίτημα - αιχμή τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, νέα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται την Τετάρτη 25 Οκτώβρη.

Και ενώ φουντώνουν οι κινητοποιήσεις στην Παιδεία, με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να μπαίνουν δυναμικά, με συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Σχετικό γραπτό αίτημα κατέθεσε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Αν. Λοβέρδος, αρμόδιος εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «ήδη από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχε συμφωνηθεί ότι επίμαχα άρθρα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση, τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας κ.ά., επρόκειτο να συζητηθούν ξεχωριστά στο τέλος της σχετικής διαδικασίας, τον Ιανουάριο». Το αίτημα έγινε πρόθυμα δεκτό από την κυβέρνηση που, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δε θα ήθελε αυτή την περίοδο μία συζήτηση για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Αλλωστε, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωναν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θέλει σε καμία περίπτωση να ξεκινήσει εν μέσω κινητοποιήσεων τη σχετική συζήτηση, χωρίς βέβαια να κρύβει τη συμφωνία του με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Στους δρόμους απαντούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Στην έκτη βδομάδα απεργίας μπαίνουν από τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που αποφάσισαν χτες νέα πενθήμερη απεργία, ενώ σε τριήμερη απεργία στις 24, 25 και 26 Οκτώβρη προχωρούν και οι καθηγητές των γυμνασίων και λυκείων. Για την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζονται νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας στο Δημόσιο, την Τετάρτη, και στη προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων την ίδια μέρα, στις 11.30 το πρωί στα Χαυτεία, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ). Η στάση εργασίας θα γίνει από τις 11.30 το πρωί έως και τη λήξη του ωραρίου. Σε ανακοίνωσή της, η ΤΑΔΗΣΥ αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης συγκρότησης του λαϊκού μετώπου Παιδείας από εργάτες, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές για να καθοδηγήσει νικηφόρα τους αγώνες στην προοπτική του σχολείου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δυναμικά οι μαθητές

«Κλείνουμε τα σχολεία. Κανένας μαθητής στην τάξη», είναι το μήνυμα που στέλνει στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και ήδη τουλάχιστον 855 σχολεία - με αποφάσεις που παίρνονται με συντριπτική πλειοψηφία μέσα από μαζικότατες συνελεύσεις όπου μετέχει το σύνολο των μαθητών κάθε σχολείου - βρίσκονται σε κατάληψη σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουν... Το Συντονιστικό, το οποίο συνεδρίασε προχθές, σε πανελλαδικό επίπεδο, αποφάσισε:

  • Καταλήψεις και την επόμενη βδομάδα.
  • Κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις την Τετάρτη 25 Οκτώβρη. Οι μαθητές της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια.
  • Συναυλίες, μπλόκα, κλεισίματα δρόμων σε όλες τις πόλεις.
  • Αγωνιστικές παρελάσεις με πικέτες, αυτοκόλλητα και συνθήματα του Συντονιστικού στις 28 Οκτώβρη.
  • Μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στις 3 Νοέμβρη.
  • Στις 4 Νοέμβρη γίνεται το επόμενο Πανελλαδικό Συντονιστικό, προκειμένου οι μαθητές να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Ενα ξεχωριστό, μουσικό τόνο έδωσαν στον αγώνα τους οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου και Γυμνασίου της Λάρισας, πραγματοποιώντας χθες συναυλία έξω από το σχολείο τους, που τελεί υπό κατάληψη. Μαζί τους ήταν και οι γονείς, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του κοινού αγώνα για την Παιδεία. Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες μαθητές και δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Κατερίνης.

Φοιτητές και σπουδαστές

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν τις προηγούμενες μέρες φοιτητές και σπουδαστές. Ηδη, σε πολλές σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, οι Γενικές Συνελεύσεις φοιτητών και σπουδαστών καθορίζουν τις κινητοποιήσεις τους και καλούν στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

Σε κατάληψη έχουν ήδη προχωρήσει 5 φοιτητικοί και 5 σπουδαστικοί σύλλογοι, ενώ για την Τρίτη είναι προγραμματισμένες συνελεύσεις στις περισσότερες σχολές της Αθήνας.

Χτες, ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η απόφαση της γενικής συνέλευσης και τα αιτήματα των φοιτητών για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, χωρίς κανενός είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, στην υπηρεσία των εργαζομένων και του λαού.

Στο μεταξύ, το ρόλο της ΔΑΠ ως σθεναρού υπερασπιστή της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης επιβεβαιώνει το παράδειγμα της Νομικής, όπου η κυβερνητική παράταξη στους φοιτητές επιμένει να μην αναγνωρίζει τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε και φυσικά την απόφασή της. Μάλιστα, στελέχη της δήλωναν ότι η ΔΑΠ θα δώσει τον ...καλύτερό της εαυτό για να καταστείλει την αντίδραση των φοιτητών.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 έκαναν χτες στη Θεσσαλονίκη φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο της Μονής Λαζαριστών, όπου πραγματοποιούνταν η Σύνοδος προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ με παρούσα την υπουργό Παιδείας. Τη «μετεξέλιξη» των ΤΕΙ, μέσω των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, υποσχέθηκε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στη Σύνοδο. Στην ουσία έθεσε ως όρο της ψευδεπίγραφης «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων μέσω του νέου νόμου - πλαισίου και την αναθεώρηση του Συντάγματος στην κατεύθυνση της Λισαβόνας. Υπογράμμισε, τέλος, ότι το Δ' ΚΠΣ θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.


Για τη στήριξη του αγώνα στην Παιδεία

Σύσκεψη για τη στήριξη και την ενίσχυση του αγώνα που διεξάγει το κίνημα στο χώρο της Εκπαίδευσης, διοργανώνει το ΠΑΜΕ,με στόχο τον ακόμα καλύτερο συντονισμό και την ακόμα πιο ενεργητική δράση για την επιτυχή έκβαση αυτού του αγώνα. Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος).

Εκδηλώσεις για την Παιδεία πραγματοποιούν, επίσης, μια σειρά συνδικάτα. Στις 26 Οκτώβρη, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων -Γάλακτος - Ποτών και Φαρμάκου πραγματοποιούν συσκέψεις, στα γραφεία τους στις 6 μ.μ. Στις 27 Οκτώβρη, στα γραφεία τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού στις 11 π.μ. και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης στις 6 μ.μ.

Περιοδείες θα κάνουν συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 23 Οκτώβρη στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επόμενης βδομάδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας με ομιλίες προς τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «Καζής», «Καούσης», «Μεβάκο» και «Γκράντεξ». Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Περιστέρι (από το Συνδικάτο Μετάλλου, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, τα παραρτήματα των Συνδικάτων Οικοδόμων και Κλωστοϋφαντουργών), την Καλλιθέα (από τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων) και την Κυψέλη (από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων).

Εκδηλώσεις της ΚΟΑ

Συγκεντρώσεις και συζητήσεις για την Παιδεία διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ αυτή την βδομάδα. Αύριο Κυριακή, σε εκδήλωση στα γραφεία του ΚΚΕ στο Ν. Κόσμο, πραγματοποιείται εκδήλωση με ομιλητή τον Π. Αλέπη, Γραμματέα της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ. Την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Μαρούσι, στην αίθουσα του Δημαρχείου θα μιλήσει ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής Βορείων Συνοικιών της ΚΟΑ.

Συζητήσεις για την Παιδεία διοργανώνονται επίσης από την ΚΟΑ σε αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ: Την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., στο Μπραχάμι. Την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., στην Πέτρου Ράλλη. Την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., στο Ελληνικό.

Στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα οι γονείς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας καλούν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και οι Ομοσπονδίες Γονέων της Αθήνας, του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα της Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ