ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκτακτη γενική συνέλευση των γιατρών του Ασκληπιείου Βούλας έχει συγκαλέσει για σήμερα η Τριμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου μετά τη δημοσιοποίηση της επαίσχυντης συμφωνίας για το ξεπούλημα του Ασκληπιείου σε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο.

Ομως η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Σ' αυτή γίνεται λόγος γενικά για τα οξυμένα προβλήματα του Ασκληπιείου και... την εγκατάλειψη «των έργων» που είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Και σε δεύτερο επίπεδο σημειώνεται ότι είναι πρόκληση το γεγονός πως τα τρωκτικά της Υγείας θα αγοράσουν το οικόπεδο - φιλέτο του Ασκληπιείου έναντι επτά δισ. ενώ αξίζει 200!

Είναι πράγματι πρόκληση ενώ ξεπουλιέται το νοσοκομείο κάποιοι να ερίζουν για το ύψος της τιμής του. Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την κατάσταση του Ασκληπιείου και συνολικά της Υγείας. Αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία, αλλά και το ρόλο των κρατικοδίαιτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που λειτουργούν σαν ιμάντας για το πέρασμα των αντιλαϊκών ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί δεν έχουν παρά να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και να αγωνιστούν για να μην περάσει η επαίσχυντη συμφωνία, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Τελείωσαν...

Νικήσαμε, υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη. Οχι, εμείς νικήσαμε απαντούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Ρελάνς ΠΑΣΟΚ στο β' γύρο» γράφει το «Εθνος». «Ανατροπές, στο ΠΑΣΟΚ 5 από τις 7 νομαρχίες» βλέπει η «Ελευθεροτυπία», ενώ «Τα Νέα» υποστηρίζουν ότι «Κόντυναν τη ΝΔ σε δύο δόσεις». Από την άλλη, η «Απογευματινή» θεωρεί πως «πατάει γερά στα πόδια της η ΝΔ», «Επιβεβαίωση υπεροχής της ΝΔ» γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», ενώ ο «Αδέσμευτος Τύπος» πιστεύει ότι «Γαλάζια παραμένει η Ελλάδα», «και δεύτερο χαστούκι στο ΠΑΣΟΚ». Οπως καταλαβαίνετε, όλα όσα ακούγατε και διαβάζατε τόσους μήνες τώρα, περί «τοπικών κοινωνιών» και «αυτοδιοικητικών κριτηρίων» τελείωσαν με το κλείσιμο των καλπών...

Κάλεσαν τον Μιλόσεβιτς να... ψηφίσει!

Μπορεί οι τελευταίες φιλοδυτικές κυβερνήσεις να έκαναν ό,τι μπορούσαν για να «απαλλαχτούν» από την κυβέρνηση, τον πολιτικό λόγο και την απήχηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο σερβικό λαό. Ωστόσο, η σημερινή γραφειοκρατική μηχανή στο Βελιγράδι (προφανώς από γκάφα) τον θεωρεί «ζωντανό» και ικανό τουλάχιστον να ψηφίσει στο δημοψήφισμα του ερχόμενου Σαββατοκύριακου για το νέο σερβικό Σύνταγμα.

Χτεσινό ρεπορτάζ της σερβικής «Press» δημοσιεύει την επίσημη πρόσκληση που εστάλη στον Μιλόσεβιτς με την ακριβή ημερομηνία, ώρα και το εκλογικό τμήμα που θα πρέπει... να προσέλθει για να ψηφίσει, εφόσον φυσικά γίνει το θαύμα της ανάστασης... Μιας που απεβίωσε τον περσινό Μάρτη φυλακισμένος από το ιμπεριαλιστικό δικαστήριο της Χάγης επειδή υπερασπίστηκε την πατρίδα του που δέχτηκε βάρβαρη ιμπεριαλιστική επίθεση.

Φαίνεται πως η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία, με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου επί ξύλου κρεμάμενο, αντικατοπτρίζεται και στην περίπτωση της συγκεκριμένης γκάφας...

Θα ήταν αδιανόητη

Συνεδρίασε και χτες υπό τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο η Διακομματική Επιτροπή που θα ορίσει τις προδιαγραφές για το Μοριακό Ελεγχο του αίματος, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το «παράθυρο» μόλυνσης στις μεταγγίσεις. Ομως ούτε και χτες πάρθηκε απόφαση καθώς έλειπαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης,

Ενα απ' τα κύρια θέματα των συζητήσεων είναι ο τύπος των ελέγχων που θα προκριθούν. Αν δηλαδή θα είναι ο λεγόμενος έλεγχος με τις μικροδεξαμενές ή με τα μονήρη δείγματα. Ομως η επιλογή του ενός ή του άλλου τρόπου οδηγεί σε φτηνότερη ή ακριβότερη λύση και σε εξάρτηση από ένα και μόνο προμηθευτή (που στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο δύο εταιρίες).

Και οι δύο τρόποι είναι σωστοί και χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα σε χώρες όπου εφαρμόζεται ο μοριακός έλεγχος του αίματος. Στην επιλογή και στο εύρος της εφαρμογής της μιας ή της άλλης μεθόδου σίγουρα έχει βαρύνουσα σημασία ο λόγος των επιστημόνων.

Ομως το θέμα της εναλλακτικής κάλυψης - και με τους δύο τρόπους δηλαδή - είναι ζήτημα πολιτικό και γι' αυτό μπορεί ν' αποφασίσει μόνον ο υπουργός Υγείας. Η μη εφαρμογή και των δύο μεθόδων τουλάχιστον στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες θα ήταν αδιανόητη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες

Ο χρωματισμός του αυτοδιοικητικού χάρτη ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Η επόμενη μέρα βρίσκει ξανά τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην ίδια αν όχι σε χειρότερη θέση. Στην ουρά της ανεργίας, σε μια κακοπληρωμένη και αβέβαιη θέση εργασίας, με τη θηλιά των χρεών στο λαιμό τους, με ένα καθηλωμένο και ανίκανο να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες εισόδημα, με την Παιδεία, την Υγεία - Πρόνοια, να έχουν παραδοθεί έρμαια στις ορέξεις της ελεύθερης αγοράς και ο κατάλογος των παθών της εργατικής λαϊκής οικογένειας ουκ έστιν τέλος.

Δυστυχώς για τη λαϊκή οικογένεια, η κάλπη δεν έβγαλε αποτέλεσμα σε όφελός της. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα που μπορεί και πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της θέσης της. Και απαιτούν τη θέληση για δράση και αγώνα. Σαφώς και ο αυτοδιοικητικός χάρτης θα παραμείνει όπως διαμορφώθηκε το βράδυ της Κυριακής για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Οι νέοι δήμαρχοι και νομάρχες, οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, θα πράξουν τα δέοντα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ώστε να αποκεντρώνεται η αντιλαϊκή πολιτική, να μετακυλίεται στις πλάτες του λαού, να επιτυγχάνονται οι στόχοι της προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

Η υπόθεση της υπεράσπισης των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων πρέπει να περάσει στα ίδια τα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού. Μαζί με τα συμπεράσματα που πρέπει να εξαχθούν από τη μεγάλη πολιτική μάχη των τοπικών εκλογών, πρέπει να υπάρξει και απόφαση για δράση. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Επικαλέστηκε τη λαϊκή εξουσιοδότηση. Την επομένη η υπουργός Παιδείας σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στους απεργούς δασκάλους. Και τη μεθεπόμενη το ΠΑΣΟΚ προσέφερε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, προτείνοντας αναβολή της συζήτησης για το άρθρο 16 του Συντάγματος, πρόταση που η ΝΔ απεδέχθη ασμένως. Τα συγκοινωνούντα δοχεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδρασαν ως τέτοια στο δεύτερο γύρο των εκλογών, θα συνεχίσουν να δρουν ως τέτοια σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που ανοίγουν το επόμενο διάστημα: των ανατροπών στην Παιδεία και την Υγεία, στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, παντού και πάντα.

Ο λαός οφείλει να πάρει θέση. Για το δικό του συμφέρον. Να πάρει θέση τώρα στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών. Να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών του στη μόρφωση, τη δημόσια, τη δωρεάν, την ενιαία. Να πάρει θέση απέναντι σε όλα τα προβλήματα της ζωής του και να απαιτήσει με την πάλη του ικανοποίηση των αναγκών του. Να πάρει απόφαση αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων. Να καταστήσει ανενεργή την εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα ηγετικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό που ο λαός δεν έπραξε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σ' αυτές τις εκλογές, ας αρχίσει να το πράττει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στους μαζικούς φορείς, εκδιώχνοντας το συμβιβασμό που κατοικοεδρεύει στις κορυφές τους. Χρειάζεται απόφαση για δράση. Δράση για αποτελέσματα υπέρ των συμφερόντων του. Που πρέπει να είναι σε ρότα σύγκρουσης με την ακολουθούμενη πολιτική και τους φορείς της, σε ρότα ανατροπής της. Ωστε να φέρνει ολοένα και πιο κοντά την προοπτική που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ