Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Θα ήταν αδιανόητη

Συνεδρίασε και χτες υπό τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο η Διακομματική Επιτροπή που θα ορίσει τις προδιαγραφές για το Μοριακό Ελεγχο του αίματος, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το «παράθυρο» μόλυνσης στις μεταγγίσεις. Ομως ούτε και χτες πάρθηκε απόφαση καθώς έλειπαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης,

Ενα απ' τα κύρια θέματα των συζητήσεων είναι ο τύπος των ελέγχων που θα προκριθούν. Αν δηλαδή θα είναι ο λεγόμενος έλεγχος με τις μικροδεξαμενές ή με τα μονήρη δείγματα. Ομως η επιλογή του ενός ή του άλλου τρόπου οδηγεί σε φτηνότερη ή ακριβότερη λύση και σε εξάρτηση από ένα και μόνο προμηθευτή (που στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο δύο εταιρίες).

Και οι δύο τρόποι είναι σωστοί και χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα σε χώρες όπου εφαρμόζεται ο μοριακός έλεγχος του αίματος. Στην επιλογή και στο εύρος της εφαρμογής της μιας ή της άλλης μεθόδου σίγουρα έχει βαρύνουσα σημασία ο λόγος των επιστημόνων.

Ομως το θέμα της εναλλακτικής κάλυψης - και με τους δύο τρόπους δηλαδή - είναι ζήτημα πολιτικό και γι' αυτό μπορεί ν' αποφασίσει μόνον ο υπουργός Υγείας. Η μη εφαρμογή και των δύο μεθόδων τουλάχιστον στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες θα ήταν αδιανόητη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ