ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με οδηγό το αντιλαϊκό παρελθόν

Λίγες μέρες μετά το τέλος και του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και έχουν ήδη ξεκινήσει διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου για τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Ποιος «κυριαρχεί», ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, τι «συμμαχίες» διαμορφώνονται στην Ενωση, είναι μερικά από τα ζητήματα που τίθενται.

Το κύριο όμως είναι τι στάση κράτησαν και τι στάση αναμένεται να κρατήσουν απέναντι στα λαϊκά προβλήματα. Πολύ περισσότερο που με το εκλογικό αποτέλεσμα κανένας... συσχετισμός δεν αλλάζει. Μαζί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε μια σειρά αντιδραστικές ρυθμίσεις, μαζί και τώρα θα συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο. Ο «Ρ», σήμερα, παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό αντιλαϊκό ρόλο που έπαιξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Ρόλο που αναμένεται να συνεχίζουν να παίζουν και υπό διαφορετική σύνθεση.

  • Στις 9 Νοέμβρη 1996, σε συνέδριο, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ αποφασίζει - μετά, ουσιαστικά, από εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - να ...«συνεισφέρει» από τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δηλαδή των εργαζομένων), που παρακρατά παράνομα η εκάστοτε κυβέρνηση, το ποσό των 614 εκατομμυρίων ευρώ, στο όνομα της «σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας».
  • Στις 16 Φλεβάρη 2006 (κυβέρνηση ΝΔ), η ΚΕΔΚΕ εκδίδει ανακοίνωση, με την οποία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της μερικής απασχόλησης ως «κατεύθυνση και επιταγή της ΕΕ». Περίπου ένα χρόνο πριν, στις 18 Γενάρη 2005, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ είχε ζητήσει περισσότερα χρήματα για την εφαρμογή του προγράμματος της μερικής απασχόλησης. Ο ΣΥΝ όχι μόνο συμμετέχει στην απόφαση, αλλά εισηγητής είναι ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ!
  • Συμφώνησαν από κοινού, προπαγάνδισαν και προώθησαν διατάξεις για τη γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας στους δήμους σε ευρύτερο πεδίο, όπως για τους Σχολικούς Φύλακες, τα Τοπικά Σύμφωνα και τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης. Πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 3250/2004 για την επέκταση στο Δημόσιο και τους δήμους της μερικής απασχόλησης, είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας με απόφαση της ΚΕΔΚΕ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συμφώνησαν σε αυτό.
  • Στις 22 Μάρτη 2006 (κυβέρνηση ΝΔ) το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ εγκρίνει ομόφωνα τις θέσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις οποίες περιλαμβάνεται και η φορολογική εξουσία των δήμων. Δηλαδή, την επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους με παράλληλη μείωση ή κατάργηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Στις 14-15 Απρίλη 2006, σε Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Σύρο, αποφασίζεται πως μπορούν οι δήμοι να συστήνουν ανώνυμες εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στη διεξαγωγή των θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών. Επιπλέον, το συνέδριο εξουσιοδότησε την ΚΕΔΚΕ να προωθήσει μελέτη, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα για χρηματοδότηση μέσω συμπράξεων με ιδιώτες.

Ετσι, η νέα διοίκηση που θα συγκροτηθεί αναμένεται να προωθήσει όσες ...εκκρεμότητες άφησε η προηγούμενη. Ούτως ή άλλως, οι αιρετοί που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έχουν δώσει εξετάσεις όλα αυτά τα χρόνια για το πώς αντιλαμβάνονται το θεσμό, δηλαδή ένα μοχλό υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω των δήμων.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Με πιέσεις για αυξήσεις των τιμών

Οι πιέσεις εταιρειών που θέλουν την αύξηση των τιμών των εμβολίων, φαίνεται πως κρύβονται πίσω από το θέμα που έχει προκύψει με τις ελλείψεις

Eurokinissi

Οι πιέσεις εταιρειών που θέλουν την αύξηση των τιμών των εμβολίων, φαίνεται πως κρύβονται πίσω από το θέμα που έχει προκύψει με τις ελλείψεις
Ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων παρατηρούνται στην αγορά παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις περί επάρκειας τόσο απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και απ' τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πίσω απ' τις ελλείψεις φαίνεται να κρύβονται οι πιέσεις των εταιρειών για αύξηση της τιμής των εμβολίων και ήδη εν μέρει επιτεύχθηκε, καθώς η εισαγωγή μέρους εμβολίων απ' το Ινστιτούτο Ερευνας και Τεχνολογίας έγινε με 10 ευρώ, όταν οι υπόλοιπες εισαγωγές ήταν με τιμή 5,15 ευρώ.

Ο ΕΟΦ με γραπτή ενημέρωσή του προς το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε «ότι δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα στην ομαλή προμήθεια αντιγριπικών φαρμάκων». Την ίδια διαβεβαίωση έδιναν χτες με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Θ. Γιαννόπουλος.

Ωστόσο, τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια και οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κάνουν λίστες αναμονής για την προμήθεια. Τις λίστες αναγνώρισε και ο Δ. Αβραμόπουλος λέγοντας: «Ορθώς υπάρχουν λίστες αναμονής, διότι τα εμβόλια δε δίνονται σαν ασπιρίνες. Δίνονται με ιατρική συνταγή. Οι πολίτες δεν πρέπει να βιάζονται, αφού όλα μπαίνουν σε μια σειρά».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ έχει γίνει παραγγελία 1.643.000 εμβολίων έναντι 1.730.000 εμβολίων που είχαν παραγγελθεί πέρυσι. Απ' αυτά έχουν εισαχθεί 986.000 ενώ υπολείπονται άλλες 657.000. Τα νούμερα παρουσιάζονται κατά προσέγγιση απ' τον καθένα. Για παράδειγμα ο υπουργός υποστήριξε ότι βρίσκονται 1.623.000 εμβόλια. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, 151.000 απ' τα εισαχθέντα εμβόλια δόθηκαν στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα δόθηκαν στις φαρμακαποθήκες. Από το ΙΦΕΤ έγινε εισαγωγή 10.000 με ψηλότερη τιμή και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 100.000 για να καλυφθούν οι ανάγκες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
«Μαϊμού» απαλλοτρίωση;

Προς διερεύνηση είναι το εάν έγιναν απαλλοτριώσεις - μαϊμού για εκτάσεις του κωπηλατοδρομίου
Προς διερεύνηση είναι το εάν έγιναν απαλλοτριώσεις - μαϊμού για εκτάσεις του κωπηλατοδρομίου
Το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ ενδέχεται να απέσπασε από το ελληνικό δημόσιο σπείρα επιτήδειων από την απαλλοτρίωση έκτασης 147 στρεμμάτων, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Μαραθώνα. Για το θέμα αυτό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς παρήγγειλε χτες στην Εισαγγελία Εφετών τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να ερευνηθεί, αν διαπράχτηκαν κακουργηματικά αδικήματα (κατηγορία απάτης σε βάρος του Δημοσίου) κατά την απαλλοτρίωση της επίμαχης έκτασης των 147 στρεμμάτων στο Μαραθώνα.

Σχετικά με την επίμαχη έκταση, εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης υπερήλικας, με αποτέλεσμα να επιδικαστεί υπέρ του αποζημίωση - μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης - ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για έκταση 147 στρεμμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει πλέον να ερευνηθεί αν ο φερόμενος ιδιοκτήτης της εν λόγω έκτασης κατάφερε να εξαπατήσει το Δημόσιο, καθώς φέρεται να εμφάνισε τίτλους ιδιοκτησίας άλλης έκτασης και όχι για τα 147 στρέμματα στα οποία λειτούργησε το κωπηλατοδρόμιο. Η Εισαγγελία Εφετών θα διερευνήσει αν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις απαλλοτριώσεων με Ολυμπιακά ακίνητα.

  • Στο μεταξύ, άλλη μια προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε στην Εισαγγελία Εφετών ο Γ. Σανιδάς, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και εκβίαση ή απόπειρα εκβίασης σε βάρος πολιτών των Δυτικών Προαστίων, σχετικά με οικόπεδα της ευρύτερης περιοχής του Ποικίλου Ορους.

Συγκεκριμένα, αρκετοί πολίτες αγόρασαν οικόπεδα σε έκταση του Ποικίλου όρους, την οποία διεκδικεί και ο ναός «Ευαγγελισμός Θεοτόκου Λαμίας». Το 1870 υπήρχε κτήμα στην περιοχή ιδιοκτησίας του κ. Βέρδη που κληρονόμησε στα παιδιά του, αλλά στη συνέχεια κάποιοι από τους απογόνους δώρισαν μέρος της ιδιοκτησίας στο ναό «Ευαγγελισμός Θεοτόκου Λαμίας», ο οποίος σήμερα διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις στο Ποικίλο Ορος, καθώς δεν υπήρχαν συγκεκριμένα όρια της επίμαχης έκτασης.

Διαιώνιση της εξάρτησης των δικαστικών

Διαιώνιση της εξάρτησης των δικαστικών λειτουργών από τη διορισμένη ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις διορισμένες επιτροπές επιθεώρησής τους, προβλέπουν οι διατάξεις νομοσχεδίου για την επιθεώρηση των δικαστηρίων που από χθες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, η κυβέρνηση, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες, θέλει οι δικαστικοί λειτουργοί να αισθάνονται εξαρτημένοι από διορισμένες ηγεσίες και επιτροπές και γι' αυτόν το λόγο δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει ο τρόπος ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Επιδίωξή τους, τόνισε, είναι να αισθάνονται εξαρτημένοι οι δικαστές και να σκέφτονται πολύ το εάν θα χαρακτηρίσουν, για παράδειγμα, μια απεργία νόμιμη ή εάν θα χορηγήσουν κάποιο επίδομα που θα έρχεται κόντρα με την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική.

Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε μετά τις αποκαλύψεις για το περίφημο «παραδικαστικό κύκλωμα», αλλά δε διασφαλίζει την καλυτέρευση της κατάστασης, αφού με τις διάφορες διορισμένες επιτροπές δεν παρέχονται οι εγγυήσεις για την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ