Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με οδηγό το αντιλαϊκό παρελθόν

Λίγες μέρες μετά το τέλος και του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και έχουν ήδη ξεκινήσει διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου για τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Ποιος «κυριαρχεί», ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, τι «συμμαχίες» διαμορφώνονται στην Ενωση, είναι μερικά από τα ζητήματα που τίθενται.

Το κύριο όμως είναι τι στάση κράτησαν και τι στάση αναμένεται να κρατήσουν απέναντι στα λαϊκά προβλήματα. Πολύ περισσότερο που με το εκλογικό αποτέλεσμα κανένας... συσχετισμός δεν αλλάζει. Μαζί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε μια σειρά αντιδραστικές ρυθμίσεις, μαζί και τώρα θα συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο. Ο «Ρ», σήμερα, παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό αντιλαϊκό ρόλο που έπαιξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Ρόλο που αναμένεται να συνεχίζουν να παίζουν και υπό διαφορετική σύνθεση.

  • Στις 9 Νοέμβρη 1996, σε συνέδριο, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ αποφασίζει - μετά, ουσιαστικά, από εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - να ...«συνεισφέρει» από τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δηλαδή των εργαζομένων), που παρακρατά παράνομα η εκάστοτε κυβέρνηση, το ποσό των 614 εκατομμυρίων ευρώ, στο όνομα της «σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας».
  • Στις 16 Φλεβάρη 2006 (κυβέρνηση ΝΔ), η ΚΕΔΚΕ εκδίδει ανακοίνωση, με την οποία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της μερικής απασχόλησης ως «κατεύθυνση και επιταγή της ΕΕ». Περίπου ένα χρόνο πριν, στις 18 Γενάρη 2005, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ είχε ζητήσει περισσότερα χρήματα για την εφαρμογή του προγράμματος της μερικής απασχόλησης. Ο ΣΥΝ όχι μόνο συμμετέχει στην απόφαση, αλλά εισηγητής είναι ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ!
  • Συμφώνησαν από κοινού, προπαγάνδισαν και προώθησαν διατάξεις για τη γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας στους δήμους σε ευρύτερο πεδίο, όπως για τους Σχολικούς Φύλακες, τα Τοπικά Σύμφωνα και τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης. Πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 3250/2004 για την επέκταση στο Δημόσιο και τους δήμους της μερικής απασχόλησης, είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας με απόφαση της ΚΕΔΚΕ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συμφώνησαν σε αυτό.
  • Στις 22 Μάρτη 2006 (κυβέρνηση ΝΔ) το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ εγκρίνει ομόφωνα τις θέσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις οποίες περιλαμβάνεται και η φορολογική εξουσία των δήμων. Δηλαδή, την επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους με παράλληλη μείωση ή κατάργηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Στις 14-15 Απρίλη 2006, σε Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Σύρο, αποφασίζεται πως μπορούν οι δήμοι να συστήνουν ανώνυμες εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στη διεξαγωγή των θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών. Επιπλέον, το συνέδριο εξουσιοδότησε την ΚΕΔΚΕ να προωθήσει μελέτη, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα για χρηματοδότηση μέσω συμπράξεων με ιδιώτες.

Ετσι, η νέα διοίκηση που θα συγκροτηθεί αναμένεται να προωθήσει όσες ...εκκρεμότητες άφησε η προηγούμενη. Ούτως ή άλλως, οι αιρετοί που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έχουν δώσει εξετάσεις όλα αυτά τα χρόνια για το πώς αντιλαμβάνονται το θεσμό, δηλαδή ένα μοχλό υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω των δήμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το... διαφορετικό ψήφισμα (2008-12-02 00:00:00.0)
Διαφωνεί... επί της διαδικασίας (2008-09-18 00:00:00.0)
«Ομηροι» πολιτικών επιλογών (2006-08-05 00:00:00.0)
Σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων (2006-08-03 00:00:00.0)
Η αιχμή του δόρατος (2006-07-16 00:00:00.0)
Κατασκευάζουν «ευέλικτους» εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης (2006-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ