Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Με πιέσεις για αυξήσεις των τιμών

Οι πιέσεις εταιρειών που θέλουν την αύξηση των τιμών των εμβολίων, φαίνεται πως κρύβονται πίσω από το θέμα που έχει προκύψει με τις ελλείψεις

Eurokinissi

Οι πιέσεις εταιρειών που θέλουν την αύξηση των τιμών των εμβολίων, φαίνεται πως κρύβονται πίσω από το θέμα που έχει προκύψει με τις ελλείψεις
Ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων παρατηρούνται στην αγορά παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις περί επάρκειας τόσο απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και απ' τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πίσω απ' τις ελλείψεις φαίνεται να κρύβονται οι πιέσεις των εταιρειών για αύξηση της τιμής των εμβολίων και ήδη εν μέρει επιτεύχθηκε, καθώς η εισαγωγή μέρους εμβολίων απ' το Ινστιτούτο Ερευνας και Τεχνολογίας έγινε με 10 ευρώ, όταν οι υπόλοιπες εισαγωγές ήταν με τιμή 5,15 ευρώ.

Ο ΕΟΦ με γραπτή ενημέρωσή του προς το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε «ότι δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα στην ομαλή προμήθεια αντιγριπικών φαρμάκων». Την ίδια διαβεβαίωση έδιναν χτες με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Θ. Γιαννόπουλος.

Ωστόσο, τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια και οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κάνουν λίστες αναμονής για την προμήθεια. Τις λίστες αναγνώρισε και ο Δ. Αβραμόπουλος λέγοντας: «Ορθώς υπάρχουν λίστες αναμονής, διότι τα εμβόλια δε δίνονται σαν ασπιρίνες. Δίνονται με ιατρική συνταγή. Οι πολίτες δεν πρέπει να βιάζονται, αφού όλα μπαίνουν σε μια σειρά».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ έχει γίνει παραγγελία 1.643.000 εμβολίων έναντι 1.730.000 εμβολίων που είχαν παραγγελθεί πέρυσι. Απ' αυτά έχουν εισαχθεί 986.000 ενώ υπολείπονται άλλες 657.000. Τα νούμερα παρουσιάζονται κατά προσέγγιση απ' τον καθένα. Για παράδειγμα ο υπουργός υποστήριξε ότι βρίσκονται 1.623.000 εμβόλια. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, 151.000 απ' τα εισαχθέντα εμβόλια δόθηκαν στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα δόθηκαν στις φαρμακαποθήκες. Από το ΙΦΕΤ έγινε εισαγωγή 10.000 με ψηλότερη τιμή και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 100.000 για να καλυφθούν οι ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ