ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζί στους δρόμους

Πολλές μέρες βρέθηκαν - και συνεχίζουν... - στους δρόμους φοιτητές, σπουδαστές ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Για συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους συμμετείχαν και εργάτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, γιατί αυτός ο αγώνας της νεολαίας είναι και αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης, για τη σωστή μόρφωση των παιδιών της και των εγγονιών μας.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει, και «με τη βούλα», κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Εχεις λεφτά, σπουδάζεις. Δεν έχεις γίνεσαι απλός εργάτης στη διάθεση των καπιταλιστών, βιομηχάνων, εφοπλιστών και των κάθε λογής εκμεταλλευτών, χωρίς δικαιώματα. Η γνώση γίνεται εμπόρευμα και θα πουλιέται ανάλογα με το πορτοφόλι του κάθε γονιού και της οικογένειας του νέου.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εκφράζουν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εξυπηρετεί τα μονοπώλια σε βάρος της εργατικής τάξης όλων των χωρών μελών της, φροντίζουν να είναι και η Παιδεία μια πηγή για να πλουτίζουν οι διάφοροι αετονύχηδες (νταβατζήδες) σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της. Γι' αυτό κάνουν και την Ανώτατη Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και γενικότερα τη γνώση, εμπόρευμα, με σκοπό το κέρδος χωρίς να τους ενδιαφέρει για το μέλλον της νεολαίας και του τόπου μας, που για την ανάπτυξή του, χρειάζονται πολλές και σωστές γνώσεις. Το ίδιο γίνεται και στον τομέα της Υγείας όπου, σκόπιμα, απαξιώνουν τη Δημόσια Υγεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας. Οι ελλείψεις προσωπικού, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι νοσηλευτές και γιατροί, σπρώχνουν τους αρρώστους στον ιδιωτικό τομέα όπου, κάθε χρόνο, όλο και πιο πολλά ξοδεύονται για την Υγεία, τα τσεπώνουν ιδιώτες και τα στερούνται λαϊκές οικογένειες.

Νεολαία, φοιτητές, σπουδαστές, που πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή στους αγώνες, μαζί με την εργατική τάξη, έτσι και τώρα με τον ενωμένο αγώνα τους δε θα αφήσουν να περάσουν και νομοθετικά την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων κλπ. Εμείς οι συνταξιούχοι, που σαν εργαζόμενοι βρεθήκαμε πολλές φορές στους αγώνες της νεολαίας για τα προβλήματά τους, έτσι και τώρα θα συμπαρασταθούμε στα εγγόνια μας, στον αγώνα τους για σωστή μόρφωση με Δημόσια Πανεπιστήμια, για όλους τους νέους της χώρας μας. Με αντίσταση, ανυπακοή, μαζί στους δρόμους.

ΥΓ: Απ' αυτά που μας έκλεβαν με τη μέθοδο του ΛΑΦΚΑ επί 12 χρόνια, μας επιστρέφουν τα μισά σε 6 εξαμηνιαίες δόσεις. Είναι μια μικρή «επιβεβαίωση» της ανάγκης για τους αγώνες μας.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΜΙΑΤΖΗΣ

Γκρέμισαν το μισητό σύμβολο

Στις 25 Ιούλη αγωνιστές του ΠΑΜΕ γκρέμισαν το άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, σύμβολο υποτέλειας που στήθηκε εδώ και πολλά χρόνια στην καρδιά της χώρας μας, την Αθήνα, που γέννησε τη δημοκρατία. Ηταν μια κίνηση συμβολική, καθώς κείνη την ώρα οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έσπρωξαν το στρατό του Ισραήλ να χτυπήσει το λαό του Λιβάνου. Ο Τρούμαν, καθώς και οι απόγονοί του, συμβολίζει, όχι μόνο για το λαό μας αλλά και για άλλους λαούς, το μίσος, την έχθρα τους πολέμους, τις επεμβάσεις στα εσωτερικά των λαών. Η πράξη αυτή των συμπατριωτών μας του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ δείχνει την αντίθεση στην πολιτική και ταχτική των ιμπεριαλιστών της Νέας Τάξης Πραγμάτων, καθώς και την Αλληλεγγύη στους λαούς που αντιστέκονται στα απάνθρωπα σχέδιά τους.

Είναι πολύ φυσικό ο κάθε Ελληνας πατριώτης που αγαπά και σέβεται την εθνική του υπόσταση, να νιώθει ντροπή και αγανάκτηση βλέποντας το μισητό άγαλμα του πατέρα του ατομικού όπλου, Τρούμαν, στο κέντρο της πρωτεύουσάς του. Η επανατοποθέτηση, μέσα στο σκοτάδι της καλοκαιρινής νύχτας, στις 6/8/1987, από τους υποτακτικούς, ακριβώς στην 42η επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα, ήταν πρόκληση για το λαό μας, που με το ομώνυμο «δόγμα Τρούμαν» πλήρωσε ακριβά με αίμα και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές κατά τον εμφύλιο πόλεμο και μεταπολεμικά. Η αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική Ελλάδα ποτέ δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το μόρφωμα αυτό της υποτέλειας. Γι' αυτό το γκρέμισμά του, για άλλη μια φορά και ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που δίκαια εναντιώνονται στα σχέδια των ΗΠΑ για μια «νέα Μέση Ανατολή», εκφράζει τα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Οι λαοί δεν ξεχνούν πως ο Χ. Τρούμαν - όργανο της διεθνούς αντίδρασης - χρησιμοποίησε δύο ατομικές βόμβες, τον Αύγουστο του 1945 κατά των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι, με τα τόσο καταστροφικά αποτελέσματα. Στις 19 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 61 χρόνια από τη μαύρη εκείνη επέτειο της ρίψης των βομβών και ενώ ο Β' παγκόσμιος πόλεμος είχε λήξει, ουσιαστικά. 61 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με το Ισραήλ δείχνουν το ίδιο και χειρότερο δολοφονικό πρόσωπο. Καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας με χιλιάδες θύματα, κατοχή του Αφγανιστάν και Ιράκ, σφαγή των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, τρομοκρατία και δολοφονίες σε βάρος κρατών και λαών, καθώς και κινημάτων με πρόσχημα την «τρομοκρατία», προκειμένου να προωθήσουν τα γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι Ελληνες, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Και η κυβέρνηση Καραμανλή δε θα πρέπει να συνεχίσει την υποτακτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων...

Με σ. εκτίμηση

ΜΑΙΡΗ ΖΙΩΓΑ, αντιστασιακή

Φυλάνε τους εμπρηστές της ειρήνης

Επιτέλους, «αφυπνίστηκε» η Ευρώπη μας! Τώρα έχει εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Επίσης, χάραξε και τα ευρωπαϊκά της σύνορα που ξεκινάνε απ' το ...Αφγανιστάν, το Ιράκ και καταλήγουν στον Λίβανο με την απαίτηση και τις ευλογίες του πλανητάρχη. Ολοι σχεδόν οι καπιταλιστές της Ευρώπης παρ' όλο που δεν ανέφεραν ποτέ το όνομα του φονιά (Ισραήλ) ανταποκρίθηκαν (δειλά - δειλά) στο κάλεσμα του ΟΗΕ κι έκαναν το «χρέος» τους, συμμετέχοντας στο στρατό κατοχής σας. Μαζί τους και η χώρα μας με πολεμικά πλοία και με την ασταμάτητη κινητικότητά της εν παντί τόπω και χρόνω η χαμογελαστή μας ΥΠΕΞ.

Εσείς, όμως, όλοι οι σοφοί εγκέφαλοι του ΟΗΕ γιατί πήρατε τέτοια απόφαση; Αν, κύριε Ανάν, έρθουν οι εμπρηστές και κάψουν το σπίτι σας, η αστυνομία θα θρονιαστεί μέσα σ' αυτό ή θα ψάξει να βρει τους εμπρηστές απ' έξω; Γιατί, λοιπόν, χωθήκατε μέσα στον καμένο Λίβανο και δεν πήγατε στο Βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, για να μην ξανατολμήσουν οι εν ψυχρώ φονιάδες αμάχων να ξαναπαραβιάσουν για τέταρτη φορά τα σύνορα; Τι σόι ειρηνοποιοί είστε εσείς, όταν στέλνετε τη μισή Ευρώπη να πάει στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ (εκεί που δεν έμεινε σπίτι να μη μαυροφορεί) και τώρα στο Λίβανο;

Είδατε, κύριε Ανάν, την υποδοχή που έκανε ο λαός του Λιβάνου σ' εσάς και το στρατό σας; Μου θυμίσατε την είσοδο των Γερμανών κατακτητών σε μια έρημη Αθήνα. Στην εποχή μας άραγε ως πότε οι κατακτητές θα βαφτίζονται ειρηνιστές; Πάντως, ένα είναι γεγονός: Οπου πατήσετε το πόδι σας χορτάρι δε φυτρώνει.

... Οι λαοί οσφραίνονται πλέον πού αποβλέπει το ξεκίνημά σας. Προτεραιότητα, ασφαλώς, έχει ο αφοπλισμός της «Χεζμπολάχ». Δηλαδή, ο οπλισμένος Λαός του Λιβάνου που υπερασπίστηκε την πατρίδα του κι απέσπασε το θαυμασμό όλης της οικουμένης. Νομίζω όμως πως πέρασε η εποχή που (σαν καλά παιδιά) παραδώσαμε στη χώρα μας τα τιμημένα όπλα του ΕΛΑΣ στον εγκληματία Σκόμπι και στον άκαπνο Γεώργιο Παπανδρέου τον Α' (παρήλθαν οι χρόνοι εκείνοι). Η ιστορία πάντοτε δεν επαναλαμβάνεται. Τώρα, οι Λαοί γίνονται Κάστρο κι απόρθητα κάστρα...

ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΙΛΙΑΚΙΔΗΣ

Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης

Προς τους επιστολογράφους μας

Η εφημερίδα μας, εξαιτίας της πληθώρας της ύλης ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, επί αρκετές βδομάδες δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει αρκετές επιστολές που έφθασαν αυτό το διάστημα. Πολλές απ' αυτές αναφέρονταν και στη μάχη των εκλογών και, βεβαίως, πολλές ακόμη επιστολές σήμερα είναι επίκαιρες για να δημοσιευτούν. Ζητούμε συγνώμη γιατί δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τις επιστολές αυτές. Βεβαίως, στο εξής επανερχόμαστε με τη στήλη της «Επικοινωνίας», τακτικά, και περιμένουμε τις νέες επιστολές σας.

Αναγκαία διόρθωση

Σύντροφο Παύλο Μαυρομμάτη, Καβάλα. Σχετικά με τις παρατηρήσεις σας για το δημοσίευμα του «Ρ» στη στήλη «Νέες Εκδόσεις» για τη στυγερή δολοφονία της πρωταγωνίστριας του Εθνικού Θεάτρου, της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, έχετε δίκιο. Δολοφονήθηκε στις 21 Δεκέμβρη του 1944 και όχι «μετά το Δεκέμβρη του 1944», όπως, κατά λάθος, γράφτηκε από τον συντάκτη της εφημερίδας. Ευχαριστούμε.

«Οι λαοί θα νικήσουν»!

Ελάχιστη προσφορά στον αγώνα του Λιβανέζικου λαού, των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ αφιερώνω, μέσω του αγαπημένου «Ριζοσπάστη», το παρακάτω ποίημά μου:

«Δε θα πεθάνουμε σας το φωνάζουμε/ Φονιάδες των λαών και της ζωής μας./ Θα πολεμήσουμε, δε θα λυγίσουμε/ κι η νίκη η τελική θάναι δική μας.

***

Βόμβες κι αν ρίχνετε, στο αίμα αν πνίξετε/ γυναίκες και παιδιά, λαούς και έθνη/ το μαύρο χέρι σας/ θε να το κόψουμε, τη μάθαμε την τέχνη.

***

Βιετνάμ και Λίβανος, ο ίδιος τύραννος/ ισοπεδώνει τα χωριά, τις πολιτείες/ και τα γεράκια τους απ' τα παλάτια τους/ να ευλογούν τους στυγνούς εγκληματίες.

***

Για γη παλεύουμε, το δίκιο θέλουμε/ και μας αποκαλείτε τρομοκράτες/ παιδιών χασάπηδες, λαών σατράπηδες/ με καμουφλάζ τον τίτλο δημοκράτες!

***

Καρφί στο μάτι σας, για το γινάτι σας/ της λευτεριάς αντίκρυ σας το Κάστρο/ ό,τι κι αν κάνετε, δεν θα την πάρετε/ την Κούβα του συντρόφου Φιντέλ Κάστρο.

***

Το μαύρο τέλος σας, θάναι το μέλλον σας./ O,τι κι αν κάνετε Χιροσίμες, Ναγκασάκια/ κάποιαν Αυγή, πάνω στη γη/ θε ν' ανεμίσουν σφυροδρέπανα μ' αστράκια».

ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Λευκάδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ