ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Εκχώρηση νέων εξουσιών σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

ΚΚΕ: Καμία εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Βουλής και άλλων κρατικών οργάνων σε υπερεθνικά όργανα

Στην περαιτέρω διευκόλυνση της προσαρμογής της χώρας στο αντιδραστικό «ευρωπαϊκό δίκαιο» και στην αντιμετώπιση της λαϊκής δυσαρέσκειας που αυτό συνεπάγεται, αποσκοπεί η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στο άρθρο 28 ορίζεται ότι για την εκχώρηση σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα απαιτείται νόμος που ψηφίζεται από την πλειοψηφία των τριών πέμπτων (180) της Βουλής. Ερμηνευτικά δε, τονίζεται ότι το άρθρο 28 «αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης», πρακτικά, δηλαδή, «συνταγματοποιεί» τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Η σημερινή κυβέρνηση για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ενσωμάτωση της χώρας στο αντιδραστικό «στάτους» της ΕΕ προτείνει οι νόμοι αυτοί να ψηφίζονται με απλή πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι).

Ηδη, το ΚΚΕ με τις προτάσεις που κατέθεσε για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναφορικά με το άρθρο 28 ζητάει να μην υπάρχει η δυνατότητα εκχώρησης αρμοδιοτήτων του ελληνικού Κοινοβουλίου και άλλων κρατικών οργάνων σε υπερεθνικά όργανα.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι παρατηρείται σταδιακή μετατόπιση σε βάρος του Συντάγματος πρώτα από το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη αναθεώρηση και σήμερα από την ΝΔ με απόψεις που ισχυρίζονται ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του Συντάγματος. Αυτό γίνεται, είπε, για να διευκολυνθεί η προσαρμογή στο «ευρωπαϊκό δίκαιο» και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις από τη λαϊκή αγανάκτηση που προκαλεί αυτή η προσαρμογή. Επικαλέστηκε την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς και τόνισε: «Φοβάστε ότι η λαϊκή πίεση και η διαμαρτυρία θα είναι σε κατεύθυνση κατά της ΕΕ, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αυτό μπορεί να αντανακλά και στο Κοινοβούλιο και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να μην μπορεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων».

Ο εισηγητής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι η σημερινή ρύθμιση προκαλεί «συγχύσεις» και είπε ότι «το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο υπερέχει του όποιου εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του συνταγματικού χάρτη». Από το ΠΑΣΟΚ ο Σ. Κοσμίδης είπε ότι η υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση καλύπτει τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, ενώ ο Φ. Κουβέλης, δηλώνοντας πιστός στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας, είπε ότι γι' αυτόν χρειάζεται «ευρύτατη συναίνεση» και όχι απλές πλειοψηφίες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Οχημα για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις η Αυτοδιοίκηση

Καλώντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατήσουν στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» και των «αναδιαρθρώσεων» μέσα και από την κατάρτιση του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας χτες στους εκλεγμένους νομάρχες και δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι οι «προσωπικές» αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σταθούν ...εμπόδιο στη στήριξη των κεντρικών πολιτικών επιλογών του κόμματός του.

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν τους τόνους μετά την έντονη κόντρα που υπήρξε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μεταξύ του Ευαγ. Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου, χτες συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν και να επεξεργαστούν προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το «στίγμα» της χτεσινής σύσκεψης με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και νομάρχες ήταν η προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με μοχλό τους δήμους και τις νομαρχίες.

«Αιρετή περιφερειακή διοίκηση, που μαζί με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα αναλάβουν την ευθύνη να παρέχουν αυτοί κοινωνικές υπηρεσίες κοντά στον πολίτη», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε: «Η εκπαίδευση, η υγεία, η πρόνοια να είναι πιο κοντά στον πολίτη, στην τοπική κοινωνία». Δηλαδή, παράδοση ακόμη παραπέρα στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, συμβάλλοντας στη διάσπαση του δημόσιου ενιαίου χαρακτήρα τους και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους.

Το «όραμά» του για το «αποκεντρωμένο κράτος» και για το «νέο μοντέλο ανάπτυξης» - φράσεις που συχνά επικαλέστηκε στην ομιλία του - δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμη διαχειριστική πρόταση της ίδιας πολιτικής. «Είμαστε και είσαστε», είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο, «εν δυνάμει πρωτοπόροι μιας άλλης λογικής και αντίληψης για τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας». Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι θα ιδρύσει «Ακαδημία Πολιτικής Επιμόρφωσης» για τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ.

Για την Παιδεία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να μετατρέψει σε όχημα για την παραπέρα προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Παιδείας τις δυναμικές κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίστηκε ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις «είναι μια δύναμη που πρέπει να μετατραπεί από δύναμη διαμαρτυρίας σε δύναμη αλλαγής».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Απειλές και ευχολόγια

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας).--

Σε δηλώσεις «ήξεις - αφήξεις» κατέφυγε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Φιλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βάνχανεν, προσπαθώντας να αποφύγει μία ευθεία και σαφή απάντηση, για το ποια θα είναι η στάση της ΕΕ στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν δεν εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, ως οφείλει.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν η ΕΕ σκοπεύει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, αν δεν εγκριθεί και εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο σύνδεσης που θα προβλέπει άνοιγμα των λιμένων και των αεροδρομίων της και στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Μ. Βανχάνεν ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει» και ότι «ελπίζουμε η Αγκυρα να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε».

Οταν του ζητήθηκε να απαντήσει σαφώς αν οι Βρυξέλλες θα διακόψουν τις διαπραγματεύσεις, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση του Πρωτοκόλλου, ο Φιλανδός πρωθυπουργός προτίμησε "να εμμείνει στην αρχική του διατύπωση"...

Οσο για τη φιλανδική πρόταση και την επιστροφή της Βαροσίων και το κατά πόσο θα ευδοκιμήσει, δεδομένου ότι και οι Λουξεμβούργιοι προσπάθησαν, ωστόσο η Τουρκία δε μετακινήθηκε από τις θέσεις της, σημείωσε ότι «η πρόταση δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί».

Σχετικά με την έκθεση αμερικανών ερευνητών, που θέλει Κύπριους αγνοούμενους να χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα από την Τουρκία και αν η ΕΕ προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε οι συγγενείς να μάθουν την αλήθεια, υποστήριξε ότι δε γνωρίζει την υπόθεση και δεν μπορεί να πάρει θέση...

Ανεγείρεται τέμενος στον Ελαιώνα

Την ανέγερση στην περιοχή του Ελαιώνα τεμένους για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο εγκρίθηκε χτες από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου είπε ότι το τέμενος θα γίνει με χρήματα του ελληνικού δημοσίου και θα διοικείται από την πολιτεία, το Δήμο Αθηναίων και δύο εκπροσώπους των μεγαλύτερων μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, είπε ότι συμφωνεί επί της αρχής σε γενικές γραμμές με το νομοσχέδιο καθώς ικανοποιείται μια χρόνια ανάγκη που αφορά την άσκηση λατρείας των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα. Υπογράμμισε όμως ότι η ανάγκη αυτή καλύπτεται από ένα αποτυχημένο μοντέλο που κινείται στο πλαίσιο του μη χωρισμού κράτους και εκκλησίας. Τέλος, εξέφρασε τη διαφωνία της με άρθρα του νομοσχεδίου που προβλέπουν το διορισμό της διοικούσας επιτροπής και τον έλεγχο των οικονομικών, ζητώντας να υπάρχει αυτοδιαχείριση.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία. Ο ΣΥΝ είπε ναι.

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου, για μια ακόμη υπόθεση που αφορά το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα», θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η απόφαση πάρθηκε με πέντε θετικές ψήφους αλλά και την επιφύλαξη της βουλευτίνας της ΝΔ Ζέτας Μακρή που θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος.

ΝΑΤΟικό συνέδριο στην Αθήνα

Συνέδριο για τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «METROPOLITAN» (Φάληρο) από 30 Οκτώβρη μέχρι 2 Νοέμβρη.

Το συνέδριο «ATHENS CD&E CONFERENCE 2006», που αφορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στις «Νέες Ιδέες και τον Πειραματισμό», συνδιοργανώνεται από το ΝΑΤΟ, τη Διοίκηση Διακλαδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται να συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών, καθώς και εκπρόσωποι πολεμικών βιομηχανιών. Ο αριθμός των συνέδρων πλησιάζει τους 350, οι δε συμμετέχουσες χώρες υπερβαίνουν τις 30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ