ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ Νο 2
«Μεγάλος αδερφός» 2ης γενιάς...

«Κοινοτικό κεκτημένο» ένας γιγαντιαίος μηχανισμός παρακολούθησης και φακελώματος

Eurokinissi

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος Σένγκεν, ανοίγοντας το δρόμο για ένα αντιδραστικότερο σύστημα, τη Σένγκεν δεύτερης γενιάς, όπως ονομάζεται, που θεσμοθετεί πλέον ως κοινοτικό κεκτημένο ένα γιγαντιαίο μηχανισμό παρακολούθησης και φακελώματος, τόσο των Ευρωπαίων πολιτών, όσο και των πολιτών τρίτων χωρών, που κινούνται στην ΕΕ, στο όνομα πάντα της ασφάλειας και της «καταπολέμησης της τρομοκρατικής απειλής».

Η Σένγκεν ΙΙ (SIS II) έρχεται να καταργήσει κάθε εναπομείνασα εγγύηση προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δίνοντας δικαίωμα καταχώρισής τους - ακόμη και των βιομετρικών στοιχείων (φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα, άλλα χαρακτηριστικά) - ενώ επιτρέπει την παρακολούθηση προσώπων, τα οποία κατά αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κρίση των κατασταλτικών μηχανισμών, ονομάζονται ύποπτα για να διαπράξουν αξιόποινες πράξεις ή που κατόπιν πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών κρίνεται ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Συμβούλιο ζήτησε να εισαχθεί στη νομοθεσία διάταξη, βάσει της οποίας οι εθνικές μυστικές υπηρεσίες πληροφόρησης θα αποκτούσαν πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχει το SIS. Η τροπολογία απορρίφθηκε επί του παρόντος, ωστόσο δεν αποκλείεται να επανέλθει στη δεύτερη ανάγνωση του κειμένου, το οποίο -όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου- έφερε την ΕΕ πολύ κοντά στην τελική συμφωνία...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στην αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου των ευρωβουλευτών του Κόμματος, αναφορικά με την εν λόγω έκθεση, είπε χαρακτηριστικά: «Η έκθεση, όπως διαμορφώθηκε με τη συμφωνία των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου (Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων), θεσμοθετεί ως "κοινοτικό κεκτημένο" τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου μηχανισμού παρακολούθησης και φακελώματος κάθε Ευρωπαίου ή αλλοδαπού πολίτη, εντός ή εκτός συνόρων της ΕΕ. Το Σύστημα SIS II καταργεί κάθε εγγύηση προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αφού δίνει το δικαίωμα να καταχωρούνται τα προσωπικά δεδομένα, ακόμη και τα βιομετρικά (φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα, σωματικά χαρακτηριστικά) και να τίθεται σε διακριτική παρακολούθηση κάθε πρόσωπο, το οποίο κατά την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κρίση των κατασταλτικών μηχανισμών, θεωρείται ύποπτο να διαπράξει αξιόποινες πράξεις ή κατόπιν πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών απειλεί την εθνική ασφάλεια»!!

Παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός ότι «τα προσωπικά αυτά δεδομένα μπορούν να φυλάσσονται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα κατά την κρίση των διωκτικών αρχών, ενώ πρόσβαση σ' αυτά εκτός από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές έχουν οι μυστικές υπηρεσίες, η Ευρωπόλ και η Eurojust, που μάλιστα έχουν δικαίωμα να διαβιβάζουν τα δεδομένα σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς (όπως η CIA κλπ)».

Κλείνοντας ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι «ο περιβόητος χώρος ελευθερίας και ασφάλειας της ΕΕ αποκαλύπτει πλέον την αποκρουστική και εφιαλτική μορφή του σαν χώρος στραγγαλισμού βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, ανεξέλεγκτης δράσης των μηχανισμών καταστολής για την προστασία της εξουσίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων από τις αντιστάσεις των λαών, το εργατικό και λαϊκό κίνημα».

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Παρακολουθήσεις ασύλληπτων διαστάσεων

Δεν είναι μόνον η «Βόνταφον» κι η «Ερικσον». Κάθε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει πλέον τη δυνατότητα εγκατάστασης κρυφού λογισμικού σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η υποκλοπή κάθε συνομιλίας, ακόμα και αν ο κάτοχος του τηλεφώνου βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Αυτό τονίστηκε χθες, και από τα πλέον επίσημα χείλη, τον Μιχάλη Μαβή, προϊστάμενο Ασφαλείας του ΟΤΕ, σε συνέδριο για το Ηλεκτρονικό Εγκλημα. Για την προστασία των χρηστών, ο Μαβής έφτασε να προτείνει τη χρήση τηλεφώνων με υποδομή κρυπτογραφίας (!) ή να αφαιρούν την μπαταρία από το κινητό τηλέφωνο, γιατί - όπως εξήγησε - όταν τα κινητά είναι μόνο κλειστά παύουν να είναι δέκτες, αλλά συνεχίζουν να είναι πομποί.

Βέβαια, το κύριο ζήτημα δεν είναι οι δυνατότητες της τεχνολογίας που διαρκώς διευρύνονται, αλλά το πώς χρησιμοποιούνται, ειδικά από τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις και τα όργανά τους. Πώς αξιοποιούνται στην ΕΕ των μονοπωλίων και του χαφιεδισμού.

Για παράδειγμα, στις 21 Φλεβάρη φέτος εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες η Οδηγία διατήρησης των ηλεκτρονικών δεδομένων, «νομιμοποιώντας» την καθολική παρακολούθηση κάθε είδους επικοινωνίας των Ευρωπαίων. Επιβάλλει τη διατήρηση των ηλεκτρονικών δεδομένων κάθε είδους επικοινωνίας, που πραγματοποιείται μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, ακόμα και των αναπάντητων κλήσεων, γραπτού μηνύματος και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), αίροντας θεμελιώδη δικαιώματα και καταπατώντας το απόρρητο των επικοινωνιών με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας».

Ηδη στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού με το νομικό πλαίσιο που ψήφισαν και εφαρμόζουν, αλλά και με τις συμφωνίες που υπέγραψαν με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, παραβιάζουν ασύστολα τις κάθε είδους επικοινωνίες. Μέσω των επικίνδυνα αόριστων νομικών εννοιών της «εθνικής ασφάλειας» και της «δημόσιας τάξης», δίνεται δυνατότητα για αθρόες, νομότυπες και ουσιαστικά ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις. Κάτω μάλιστα από τον όρο «ειδικές περιστάσεις εθνικής ασφάλειας» του άρθρου 3 παρ. 2 του ν. 2225/1994, μπορεί να παρακολουθούνται για αόριστη χρονική διάρκεια τα τηλέφωνα και οι επικοινωνίες απεριόριστου αριθμού προσώπων.

ΒΟΥΛΗ
Φρένο σε προκλητική ρύθμιση για συντάξεις βουλευτών

Πρόκληση στα εκατομμύρια των εργαζομένων και συνταξιούχων που βιώνουν την πολύχρονη λιτότητα αποτελούσε κυβερνητική διάταξη που ευνοούσε συνταξιοδοτικά κάποιους βουλευτές.

Ομως μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση αναγκάστηκε χτες το βράδυ να αποσύρει διάταξη που ευνοούσε συνταξιοδοτικά βουλευτές που είχαν διατελέσει και διορισμένοι σε ανώτατες κρατικές θέσεις και δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα βουλευτικής σύνταξης. Στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις του Δημοσίου, που κατατέθηκε προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή, υπήρχε διάταξη σύμφωνα με την οποία εφόσον ένας βουλευτής «είχε θητεία τριών ετών, για τη θεμελίωση δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης συνυπολογίζεται και ο χρόνος υπηρεσίας επί κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων σε θέσεις γενικού γραμματέα Βουλής, υπουργείων και υπουργικού συμβουλίου, γενικού γραμματέα περιφερειών και γενικού γραμματέα προϊσταμένου γενικών γραμματειών».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας με γραπτή δήλωση ανακοίνωσε ότι «όλες οι σχετικές διατάξεις» αποσύρονται.

Σε δήλωσή του για την προκλητική αυτή ρύθμιση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος δήλωσε: «Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των βουλευτών που περιέχονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση γίνονται για να εξυπηρετήσουν τους διορισμένους γενικούς γραμματείς υπουργείων, περιφερειών και άλλους. Οι αλλαγές αυτές προκαλούν το κοινό αίσθημα, δεδομένου μάλιστα ότι προωθούνται σε μια στιγμή που τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, των κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ