Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Παρακολουθήσεις ασύλληπτων διαστάσεων

Δεν είναι μόνον η «Βόνταφον» κι η «Ερικσον». Κάθε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει πλέον τη δυνατότητα εγκατάστασης κρυφού λογισμικού σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η υποκλοπή κάθε συνομιλίας, ακόμα και αν ο κάτοχος του τηλεφώνου βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Αυτό τονίστηκε χθες, και από τα πλέον επίσημα χείλη, τον Μιχάλη Μαβή, προϊστάμενο Ασφαλείας του ΟΤΕ, σε συνέδριο για το Ηλεκτρονικό Εγκλημα. Για την προστασία των χρηστών, ο Μαβής έφτασε να προτείνει τη χρήση τηλεφώνων με υποδομή κρυπτογραφίας (!) ή να αφαιρούν την μπαταρία από το κινητό τηλέφωνο, γιατί - όπως εξήγησε - όταν τα κινητά είναι μόνο κλειστά παύουν να είναι δέκτες, αλλά συνεχίζουν να είναι πομποί.

Βέβαια, το κύριο ζήτημα δεν είναι οι δυνατότητες της τεχνολογίας που διαρκώς διευρύνονται, αλλά το πώς χρησιμοποιούνται, ειδικά από τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις και τα όργανά τους. Πώς αξιοποιούνται στην ΕΕ των μονοπωλίων και του χαφιεδισμού.

Για παράδειγμα, στις 21 Φλεβάρη φέτος εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες η Οδηγία διατήρησης των ηλεκτρονικών δεδομένων, «νομιμοποιώντας» την καθολική παρακολούθηση κάθε είδους επικοινωνίας των Ευρωπαίων. Επιβάλλει τη διατήρηση των ηλεκτρονικών δεδομένων κάθε είδους επικοινωνίας, που πραγματοποιείται μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, ακόμα και των αναπάντητων κλήσεων, γραπτού μηνύματος και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), αίροντας θεμελιώδη δικαιώματα και καταπατώντας το απόρρητο των επικοινωνιών με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας».

Ηδη στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού με το νομικό πλαίσιο που ψήφισαν και εφαρμόζουν, αλλά και με τις συμφωνίες που υπέγραψαν με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, παραβιάζουν ασύστολα τις κάθε είδους επικοινωνίες. Μέσω των επικίνδυνα αόριστων νομικών εννοιών της «εθνικής ασφάλειας» και της «δημόσιας τάξης», δίνεται δυνατότητα για αθρόες, νομότυπες και ουσιαστικά ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις. Κάτω μάλιστα από τον όρο «ειδικές περιστάσεις εθνικής ασφάλειας» του άρθρου 3 παρ. 2 του ν. 2225/1994, μπορεί να παρακολουθούνται για αόριστη χρονική διάρκεια τα τηλέφωνα και οι επικοινωνίες απεριόριστου αριθμού προσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ