ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Απ' άκρη σ' άκρη οι διαδηλώσεις

Motion Team

Τη δική τους απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης έδωσαν χτες εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς, εργαζόμενοι και στη Βόρεια Ελλάδα. Απαίτησαν αναβαθμισμένη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έκαναν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και γονείς στη Θεσσαλονίκη. Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αργος Ορεστικού, Αμύνταιο. Στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα έκαναν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα σχολεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, οχτώ φοιτητικοί σύλλογοι, πλήθος εκπαιδευτικών, εργαζομένων και γονιών. Αμέσως μετά διέσχισαν τους μεγάλους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Χιλιάδες διαδήλωσαν στα Γιαννιτσά, εκατοντάδες σε Κατερίνη και Κοζάνη. Στην Ορεστιάδα εκατοντάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης και τα γύρω χωριά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Σχολείων Ορεστιάδας, έκαναν μαζική πορεία και συναυλία στο κέντρο της πόλης.

Στα Γιαννιτσά

Η Οργάνωση Γιαννιτσών της ΚΝΕ χαιρετίζει τη μεγαλειώδη σε ένταση και παλμό πορεία των μαθητών στην πόλη των Γιαννιτσών, η οποία ξεπέρασε σε αριθμό τα 1.000 άτομα, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η ΝΟ Πέλλας της ΚΝΕ. Η ΝΟ Πέλλας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των μαθητών και να περιθωριοποιήσουν αντιδραστικά στοιχεία, τα οποία με τη στάση τους θέλουν να κρύψουν το μέγεθος της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τους μαθητές ως υποκινούμενους και προβατάκια. «Μόνη απάντηση είναι ο συντονισμένος αγώνας μαθητών - εργατών - φοιτητών για ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για μια Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», υπογραμμίζεται.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμικά σε όγκο και παλμό τα συλλαλητήρια

Δυναμικά, σε όγκο και παλμό, ήταν τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χτες σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Με τη μαχητική συμμετοχή τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί, φοιτητές και σπουδαστές, εργαζόμενοι και πολλοί μαζικοί φορείς έστειλαν ηχηρό μήνυμα συνέχισης του αγώνα για την Παιδεία. Το αγωνιστικό συλλαλητήριο στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία. Προηγουμένως οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το 1ο Λύκειο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης καταλήγοντας στο χώρο του συλλαλητηρίου, όπου αντάμωσαν με τους απεργούς εκπαιδευτικούς και τους άλλους διαδηλωτές. Ακολούθησε συναυλία από μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Στο Βόλο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έγινε στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Μεγαλειώδης ήταν και η πορεία που έγινε στην Καρδίτσα, ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού. Στα Τρίκαλα το συλλαλητήριο έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και ακολούθησε αγωνιστική πορεία. Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον πανεκπαιδευτικό αγώνα εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. «Παίρνουμε θέση στον αγώνα των μαθητών - εκπαιδευτικών - επισημαίνει - για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα. Για να μορφώνονται όλα τα παιδιά και να έχουν δικαιώματα στη ζωή». Και στους τέσσερις νομούς της περιοχής, χτες τελούσαν υπό κατάληψη περίπου 50 Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ, ενώ οι γενικές συνελεύσεις των μαθητών που συνεχίζονται στα σχολεία, γίνονται καθημερινά όλο και πιο μαζικές. Είναι χαρακτηριστικό πως από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χτες, σε 13 γενικές συνελεύσεις που έγιναν συμμετείχαν σχεδόν 2.500 μαθητές. Γενικές συνελεύσεις ξεκίνησαν και στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λάρισας, όπου οι σπουδαστές χτες έκλεισαν δύο σχολές - ΣΤΕΦ, ΣΔΟ - κόντρα στα εμπόδια που επιχειρούν να βάλουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στους αγώνες που αναπτύσσονται. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι δύο παρατάξεις με κοινή ανακοίνωσή τους εξαπολύουν επίθεση, με προκλητικούς χαρακτηρισμούς, εναντίον της «Πανσπουδαστικής», δείχνοντας την ενόχλησή τους από την αποδοχή που συναντούν οι θέσεις της από όλο και περισσότερους σπουδαστές του ΤΕΙ, αναγνωρίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην οργάνωση των αγώνων.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μαζί δάσκαλοι, μαθητές, εργάτες

Δυναμικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, γεμάτα αγωνιστικό παλμό και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο, στην Κέρκυρα, στην Ηγουμενίτσα και στο Μεσολόγγι κατέβηκαν χτες το πρωί στους δρόμους διεκδικώντας αναβαθμισμένη και ουσιαστική δημόσια και δωρεάν Παιδεία ενάντια στην πολιτική παραπέρα υποβάθμισης, απαξίωσης και εντεινόμενης εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης.

Στα Γιάννενα, στον αγώνα για ουσιαστική μόρφωση οι μαθητές έδωσαν για άλλη μια φορά δυναμικό «παρών». Με ζωντάνια και ενθουσιασμό αντάμωσαν με τους φοιτητές στην Ακαδημία, οι οποίοι έδωσαν το δικό τους στίγμα στη χτεσινή κινητοποίηση. Πορευόμενοι από κοινού με τους απεργούς δασκάλους και καθηγητές διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο Αγρίνιο στην πλατεία Δημοκρατίας οι μαθητές ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του πανελλαδικού συντονιστικού και πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης. Με το Εργατικό Κέντρο να εκφράζει την έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών, κηρύσσοντας 2ωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στην κινητοποίηση, αναδεικνύοντας παράλληλα την προοπτική ο αγώνας για την Παιδεία να αποτελέσει υπόθεση του συνόλου των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης.

Στην Ηγουμενίτσα το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στον ΟΤΕ με μαθητές, σπουδαστές του ΤΕΙ να διαμηνύουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης την ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω σε ότι πλήττει και υπονομεύει το μέλλον τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία από την ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και από το Σωματείο Οικοδόμων αποτυπώνοντας τη δυναμική της κοινής συμπόρευσης των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών με τα παιδιά τους, στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Αντίστοιχα δυναμικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κέρκυρα και στο Μεσολόγγι με τους μαθητές να κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη δυναμική τους παρουσία και τον αγωνιστικό τους ενθουσιασμό.

Στην Πελοπόννησο

Δυναμικό «παρών» στους δρόμους του αγώνα έδωσαν χτες, για μια ακόμη φορά, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές σε Πάτρα, Καλαμάτα, Κόρινθο, Πύργο και Ναύπλιο. Στην Πάτρα, με προμετωπίδα το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας και την απαίτηση «Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε. Οχι στο σχολείο που μας στραβώνει, αντί να μας μορφώνει», εκατοντάδες μαθητές από τα 30 και πλέον σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη και φοιτητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με πολλές στάσεις. «Ακούστε καλά τι λένε οι μαθητές, έξω απ' τα σχολεία οι πολυεθνικές» και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία πουλήστε κανά πύραυλο να πάρουμε βιβλία» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Επίσης, μαζικές πορείες έγιναν στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο και στον Πύργο, ενώ στο Ναύπλιο οι μαθητές έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο της πόλης για μια ώρα περίπου.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Πήραν τη θέση τους στην αγωνιστική αλυσίδα

Εκατοντάδες μαθητές, που τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη, σε Λαμία και Χαλκίδα, πήραν μέρος σε μαζικές, μαχητικές, γεμάτες νεανικό ενθουσιασμό και πάθος συγκεντρώσεις - στην πλατεία Ελευθερίας (συμβολικός ο τόπος συγκέντρωσης) στην πρωτεύουσα της Ρούμελης και στα φανάρια της Νεάπολης στην πόλη του Ευρίπου (κατά Γ. Σκαρίμπα) - που εξελίχτηκαν σε δυναμικά συλλαλητήρια στους δρόμους των δύο πρωτευουσών.

Μαζί τους απεργοί δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς οι οποίοι υποφέρουν από τη «δημόσια» και «δωρεάν» Παιδεία που προσφέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δίπλα τους εργαζόμενοι, γονείς οι περισσότεροι που ξημεροβραδιάζονται στη δουλιά για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, «για να γίνουν τα παιδιά τους χρήσιμοι στην κοινωνία», όπως μας λέει ένας απ' αυτούς. Συμπαραστάτης στους αγώνες τους στέκονται εργατικά ταξικά σωματεία, συνδικαλιστές και το ΠΑΜΕ.

Στην Εύβοια έχουν φτάσει τα 19 Γυμνάσια, Ε.Λ. και ΕΠ.ΑΛ. Στη Φθιώτιδα είναι 33, στη Βοιωτία 12 και 1 στη Φωκίδα. Συνολικά 65 σχολεία.

Στην Κρήτη

Με μαζικά και δυναμικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο απάντησαν χτες το πρωί δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς, μαθητές και φοιτητές από την Κρήτη, στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της Παιδείας. Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Από νωρίς στο χώρο άρχισαν να συγκεντρώνονται οι εκπαιδευτικοί και λίγη ώρα αργότερα μαθητές από τα σχολεία του Ηρακλείου, που στην πλειοψηφία τους τελούν υπό κατάληψη, καθώς και γονείς. Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και ακολούθησε πορεία μέσα στην πόλη. Στο Ρέθυμνο η συγκέντρωση έγινε στις 12.30 το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Συλλαλητήριο για την Παιδεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9 το πρωί και στην Ιεράπετρα Λασιθίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Γονέων, των μαθητών και της ΕΛΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ