ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΝΑ
Μπίζνες υπό την αιγίδα της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας σε Πεκίνο - Σαγκάη

ΣΑΓΚΑΗ (Του απεσταλμένου μας Ανδρέα ΣΑΚΑΡΕΛΟΥ).-

Κάτω από κυβερνητική ομπρέλα και στήριξη, μερικές δεκάδες Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών προσπαθούν την όποια διείσδυσή τους στην αγορά της Κίνας. Σε αυτό ακριβώς συνοψίζονται τα αποτελέσματα της επίσημης κυβερνητικής αποστολής σε Πεκίνο και Σαγκάη, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία με τη συνοδεία επιχειρηματιών ολοκλήρωσε χτες τις επαφές της στην Κίνα.

Τα συμπεράσματα της κυβερνητικής - επιχειρηματικής αποστολής συνόψισε ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος επιγραμματικά ανέφερε: «Είχαμε αυτές τις συναντήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, οι οποίες κάτω από την ομπρέλα της ελληνικής κυβέρνησης έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις σε βάθος και πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως με τη σημερινή συμφωνία της εταιρείας "Κορρές"», η οποία, να σημειωθεί, ανήκει στον κλάδο των καλλυντικών.

«Ολες οι εταιρείες χρειάζονται τη στήριξη της κυβέρνησης», σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε ονομαστικά και την εταιρεία «Μινέρβα», που προσπαθεί, ήδη, να διακινήσει τα εμπορεύματά της στην Κίνα.

Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κρατά την παραμικρή απόσταση από τους επιχειρηματίες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα κι αυτό παρά το γεγονός ότι «η επιχειρηματικότητα» όλο το τελευταίο διάστημα αναδεικνύεται σε θερμοκήπιο φαινομένων χρηματισμού, διαφθοράς, κλπ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε και την υπό εκκόλαψη συνεργασία ανάμεσα στα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σοφοκλέους. Οπως είπε, προβλέπεται η διαπραγμάτευση «καλαθιού μετοχών» του ΧΑΑ στη Σαγκάη και το αντίστροφο, κάτι που θα απαιτήσει και νομοθετική ρύθμιση.

Στην κυβερνητική αποστολή μετείχαν περίπου 60 επιχειρηματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, πραγματοποίησαν περίπου 600 συναντήσεις με κινεζικές επιχειρήσεις. Η συμφωνία της εταιρείας «Κορρές», που ήδη ανακοινώθηκε, αφορά τη διανομή, μέσω αντιπροσώπου, καλλυντικών προϊόντων σε καταστήματα που έχουν τη φίρμα της ελληνικής εταιρείας.

  • Πάντως, στο χτεσινό φύλλο της αγγλόφωνης εφημερίδας «Σαγκάι Ντέιλι» υπήρχε προβολή και φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα.
EXXON MOBIL
Κέρδη 10,5 δισ. δολάρια σε... 3 μήνες!

Στη χτεσινή ηλεκτρονική σελίδα της οικονομικής εφημερίδας «Ναυτεμπορική», αλιεύσαμε την παρακάτω, λακωνική, είδηση - με τίτλο «Exxon Mobil: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη» - την οποία και παραθέτουμε αυτούσια: «Σε 10,5 δισ. δολ. ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο του 2006 τα καθαρά κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil έναντι 9,92 δισ. δολ. στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα χάρη στην άνοδο των τιμών του αργού σε επίπεδα - ρεκόρ. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών».

Η παραπάνω είδηση πέρασε απαρατήρητη από όλα σχεδόν τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επειδή, προφανώς, τα αφεντικά των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών και το εκδοτικό κατεστημένο (που ελέγχει τις...«ανεξάρτητες» πολιτικοοικονομικές εφημερίδες), αξιολογούν παρόμοιες ειδήσεις ως άνευ ενδιαφέροντος. Κι όμως, η παραπάνω είδηση - που αποτελείται από μόλις 53 λέξεις - λέει πολλά. Εμείς την αξιολογούμε ως «άκρως ενδιαφέρουσα», επειδή - εκτός των άλλων - τα κέρδη των 10,5 δισ. δολαρίων ή 8,3 δισ. ευρώ που καρπώθηκαν οι μεγαλομέτοχοι της Exxon Mobil στο τρίτο τρίμηνο του 2006:

Πρώτον, ισοδυναμούν με το σύνολο των κονδυλίων που θα διατεθούν φέτος (στα 4 τρίμηνα του 2006) από τα ταμεία του ελληνικού κράτους για τη χρηματοδότηση της «Ασφάλισης και Περίθαλψης» ή με το 50% των συνολικών δαπανών του κράτους για μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων!

Δεύτερον, βεβαιώνουν την κοινή - μαρξιστική αλήθεια - πως μόνο οι μονοπωλιακές τιμές αποφέρουν μονοπωλιακά κέρδη και υπερκέρδη και παράλληλα αποκαλύπτουν ότι τα περί «ελεύθερης αγοράς» και ελεύθερου ανταγωνισμού που «πιπιλάνε» οι αστοί οικονομολόγοι και οι κυβερνήτες - υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - αποτελούν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Τρίτον, πίσω από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, κρύβονται και οι πολυεθνικές πετρελαίου.

Ετσι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

ΤΕΛΗ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Με αναδρομική ισχύ η νέα «λυπητερή»

Από την 1η του ερχόμενου Νοέμβρη αρχίζει η επιβολή - το νέο χαράτσι - του αυξημένου τέλους κινητής τηλεφωνίας που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ στα πλαίσια της «δημοσιονομικής αναμόρφωσης». Σύμφωνα μάλιστα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η επιβολή του τέλους αφορά λογαριασμούς οι οποίοι θα εκδίδονται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (1η Νοέμβρη) και φυσικά θα καλύπτουν τηλεφωνικές συνδέσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες (Οκτώβρη, Σεπτέμβρη). Προβλέπεται δηλαδή η αναδρομική εφαρμογή του νόμου. Σε ετήσια δε βάση, στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να εισρεύσουν, με συντηρητικούς υπολογισμούς, περί τα 120 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων έως 30 ευρώ μηνιαίως, το σχετικό τέλος ανέρχεται σε 2 ευρώ, για λογαριασμούς 30,01 - 60 ευρώ στα 5 ευρώ και για λογαριασμούς άνω των 60,01 ευρώ στα 10 ευρώ. Το τέλος μάλιστα (μαζί με τα πάγια μηνιαία τέλη και τα τέλη χρήσης) υπόκειται σε ΦΠΑ 19%.

Με δύο άλλες επίσης εγκύκλιους του υπουργείου Οικονομικών, επιβάλλονται τέλη χαρτοσήμου για ασφάλιστρα παροχής οδικής βοήθειας σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος οδικού οχήματος, ενώ με τη δεύτερη επιβάλλεται φόρος ασφαλίστρων, σε κάθε είδους ασφαλιστήρια συμβόλαια. Σύμφωνα με την πρώτη εγκύκλιο επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου 2% (πλέον εισφοράς 20% υπέρ του ΟΓΑ επί του χαρτοσήμου) και στις αποδείξεις πληρωμής ασφαλίστρων για παροχή οδικής βοήθειας σε περίπτωση βλάβης η ατυχήματος οδικού οχήματος. Με τη δεύτερη εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο Φόρος Κύκλου Εργασιών, ο οποίος επιβάλλεται ως σήμερα στις ασφαλιστικές εργασίες, μετονομάζεται σε Φόρο Ασφαλίστρων, χωρίς άλλες αλλαγές. Ο φόρος ανέρχεται στο 20% επί του ποσού του ασφαλιστικού συμβολαίου και καλύπτει κάθε είδους ασφαλιστικές εργασίες. Στην εγκύκλιο ορίζονται επίσης οι υπόχρεοι καταβολής του φόρου, οι εξαιρέσεις εφαρμογής του κλπ.

«ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ»
Στα κρύα του... λουτρού εκατοντάδες οικογένειες

Με συστάσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ξεμπερδεύει η κυβέρνηση το θέμα της υπερανάληψης και μη εκτέλεσης έργων από την εταιρεία

Σε καθεστώς πλήρους αναστάτωσης και ανησυχίας βρίσκονται εκατοντάδες νοικοκυριά, όσοι ζουν ή εργάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις που σχεδίαζαν για το χειμώνα να κάνουν χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση, αλλά η εταιρεία εγκατάστασης των σχετικών δικτύων, τους έχει αφήσει στον... αέρα. Οπως προκύπτει από σχετικές καταγγελίες, η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τη χρήση φυσικού αερίου και με σκοπό να «δέσει» πελάτες, προχώρησε σε υπερανάληψη έργων για συνδέσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου, μόνο που, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αφήνοντας -κυριολεκτικά - εκτεθειμένους εκατοντάδες καταναλωτές.

Πολλοί από τους θιγόμενους, μην μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο και στην προσπάθειά τους να βρουν κάπου το δίκιο τους, απευθύνθηκαν στο... «Συνήγορο του Καταναλωτή». Αυτός, αφού εξέτασε τις σχετικές καταγγελίες, αποφάσισε να απευθύνει... σύσταση προς την ΕΠΑ, να επισπεύσει - βάσει εγγράφου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος - τη διαδικασία ικανοποίησης όλων των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου. Παράλληλα, ζητά την τροποποίηση της τυποποιημένης σύμβασης σύνδεσης, προβλέποντας και αναδρομικά ρήτρα αποζημίωσης των καταναλωτών, για τη μη εμπρόθεσμη εκτέλεση της σύμβασης για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

Ο... «Συνήγορος» καλεί ακόμα σε ακρόαση τους εκπροσώπους της εταιρείας, ενώ λέει ότι η σύσταση που υπέβαλε προς την εταιρεία, θα διαβιβαστεί και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να εξεταστεί εάν η συμπεριφορά της ΕΠΑ αποτελεί κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά φυσικού αερίου. Εκείνο βεβαίως που, ούτε το «Συνήγορο», ούτε την εταιρεία, αλλά ούτε και την κυβέρνηση απασχολεί, είναι τι θα κάνουν όσοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους αποκλειστικά στην ΕΠΑ και τώρα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Θετικές προσδοκίες από τους επιχειρηματίες

Τις προσδοκίες των επιχειρηματιών από τους κλάδους της βιομηχανίας, των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου ότι θα ανοίξουν περισσότερο οι δουλειές τους το επόμενο διάστημα αποτυπώνει η οικονομική συγκυρία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες του τομέα των υπηρεσιών. Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη εμφανίζεται αυξημένος. Αυτό οφείλεται κυρίως στις θετικές εκτιμήσεις από την πλευρά των βιομηχανικών, των κατασκευαστικών και των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Στην Ελλάδα ο δείκτης εμφανίζει, επίσης, άνοδο προσεγγίζοντας το δείκτη του οικονομικού κλίματος της ΕΕ. Την ίδια στιγμή το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για οριακή βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών το Σεπτέμβρη σε σύγκριση με τον Αύγουστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ