Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
EXXON MOBIL
Κέρδη 10,5 δισ. δολάρια σε... 3 μήνες!

Στη χτεσινή ηλεκτρονική σελίδα της οικονομικής εφημερίδας «Ναυτεμπορική», αλιεύσαμε την παρακάτω, λακωνική, είδηση - με τίτλο «Exxon Mobil: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη» - την οποία και παραθέτουμε αυτούσια: «Σε 10,5 δισ. δολ. ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο του 2006 τα καθαρά κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil έναντι 9,92 δισ. δολ. στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα χάρη στην άνοδο των τιμών του αργού σε επίπεδα - ρεκόρ. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών».

Η παραπάνω είδηση πέρασε απαρατήρητη από όλα σχεδόν τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επειδή, προφανώς, τα αφεντικά των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών και το εκδοτικό κατεστημένο (που ελέγχει τις...«ανεξάρτητες» πολιτικοοικονομικές εφημερίδες), αξιολογούν παρόμοιες ειδήσεις ως άνευ ενδιαφέροντος. Κι όμως, η παραπάνω είδηση - που αποτελείται από μόλις 53 λέξεις - λέει πολλά. Εμείς την αξιολογούμε ως «άκρως ενδιαφέρουσα», επειδή - εκτός των άλλων - τα κέρδη των 10,5 δισ. δολαρίων ή 8,3 δισ. ευρώ που καρπώθηκαν οι μεγαλομέτοχοι της Exxon Mobil στο τρίτο τρίμηνο του 2006:

Πρώτον, ισοδυναμούν με το σύνολο των κονδυλίων που θα διατεθούν φέτος (στα 4 τρίμηνα του 2006) από τα ταμεία του ελληνικού κράτους για τη χρηματοδότηση της «Ασφάλισης και Περίθαλψης» ή με το 50% των συνολικών δαπανών του κράτους για μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων!

Δεύτερον, βεβαιώνουν την κοινή - μαρξιστική αλήθεια - πως μόνο οι μονοπωλιακές τιμές αποφέρουν μονοπωλιακά κέρδη και υπερκέρδη και παράλληλα αποκαλύπτουν ότι τα περί «ελεύθερης αγοράς» και ελεύθερου ανταγωνισμού που «πιπιλάνε» οι αστοί οικονομολόγοι και οι κυβερνήτες - υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - αποτελούν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Τρίτον, πίσω από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, κρύβονται και οι πολυεθνικές πετρελαίου.

Ετσι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ