ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
Τέσσερα εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά χωρίς θέρμανση!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ και ειδικότερα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Βρετανοί να μείνουν χωρίς θέρμανση το φετινό χειμώνα.

Ο ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της Βρετανίας (OFGEM), σε ανακοίνωσή του (την περασμένη Πέμπτη) αναφέρει ότι τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά δε θα είναι σε θέση φέτος να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Την τελευταία χρονιά ο OFGEM πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης των βρετανικών νοικοκυριών, σχετικά με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτέλεσμα της εκστρατείας ήταν περίπου έξι εκατομμύρια οικογένειες να πετύχουν μείωση των δαπανών τους για το ηλεκτρικό.

Ομως, οι ιδιωτικές εταιρείες, που εκμεταλλεύονται και το σύστημα παραγωγής, αλλά και το δίκτυο διανομής, με νέες αυξήσεις των τιμών ανέτρεψαν τα δεδομένα και πάλι.

Οπως εκτιμά ο OFGEM, με τις αυξήσεις των τιμών που έχουν ανακοινωθεί από τους προμηθευτές ενέργειας για φέτος, κάτι που θα φανεί ξεκάθαρα και στους μηνιαίους λογαριασμούς, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν και θα ανήκουν πλέον στην κατηγορία της «ενεργειακής φτώχειας».

Ο ίδιος οργανισμός, εκτιμά ότι ένα νοικοκυριό βρίσκεται σε κατάσταση «ενεργειακής φτώχειας» όταν αδυνατεί να καταβάλει το 10% των μηνιαίων εσόδων του για να έχει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των τεσσάρων αυτών εκατομμυρίων νοικοκυριών, τα τρία εκατομμύρια ανήκουν στην κατηγορία των «ευάλωτων νοικοκυριών», δηλαδή οικογένειες που έχουν είτε μικρά παιδιά είτε ηλικιωμένους, ασθενείς ή ανάπηρους.

Είναι χαρακτηριστικός ότι φέτος πέντε από τις έξι μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες ενέργειας, αύξησαν κατά δύο φορές τις τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού. Η έκτη εταιρεία, η N-POWER, θυγατρική της γερμανικής RWE, αύξησε κατά τρεις φορές τις τιμές της, δηλαδή αύξησε από 14,5% έως 17,2% την τιμή του αερίου.

Στην εξέλιξη αυτή αποτυπώνονται οι συνέπειες της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Θάτσερ, Μέιτζορ και Μπλερ. Παράλληλα με την απελευθέρωση της αγοράς προχώρησαν και στην ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα. Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη.

Οι ιδιωτικές εταιρείες προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Ο «ανταγωνισμός» αντικαταστάθηκε από την εναρμονισμένη πρακτική των κυρίαρχων εταιρειών, οι οποίες προσδιόρισαν κατώτατη τιμή τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και στο φυσικό αέριο. Ολες πουλούσαν πάνω από τη συγκεκριμένη τιμή.

Οι απειλές της κυβέρνησης ότι θα επιβάλει μεγάλα πρόστιμα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, αφού οι εταιρείες διαφοροποίησαν τις τιμές τους για ένα εξάμηνο και επανήλθαν δριμύτερες επιβάλλοντας αυξήσεις όχι μία, αλλά δύο και τρεις φορές.

«Πόλεμος ΑΕ»

Μια από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είναι και ότι προωθεί την «ιδιωτικοποίηση» του πολέμου στο Ιράκ. Η κατηγορία αφορά στην ασύδοτη δράση των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας που δρουν στην κατεχόμενη χώρα ως «κράτος εν κράτει» και σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα.

Σε πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «War on Want» καταγράφονται πολλά κατορθώματα αυτών των εταιρειών και επισημαίνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει καθορίσει κανένα νομικό πλαίσιο σχετικά με τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ, όπως και στο Αφγανιστάν. Λειτουργούν, κυριολεκτικά, υπεράνω του νόμου.

Υπολογίζεται ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εισπράττουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Μεταξύ αυτών, οι βρετανικές εταιρείες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις ως προς τα κέρδη.

Μια από τις βρετανικές εταιρείες ασφάλειας, η «Aegis Defence», o πρόεδρος της οποίας, Τιμ Σπάισερ, εμπλέκεται σε υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων στη Σιέρα Λεόνε, υπέγραψε με τη βρετανική κυβέρνηση συμβόλαια ύψους 62 εκατομμυρίων λιρών, ενώ τα συμβόλαιά της το 2003 ήταν αξίας μόλις 554 χιλιάδων λιρών.

Αυτή τη στιγμή οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανέρχονται σε 7.200 άνδρες. Δίπλα σ' αυτούς έχουν εγκατασταθεί 21.000 άνδρες των βρετανικών ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας!

Οι «ιδιωτικοί στρατοί» στο Ιράκ, όπως χαρακτηρίζονται στα μέσα ενημέρωσης αυτές οι εταιρείες, αριθμούν περίπου 48.000 άνδρες. Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν μιλήσει για τον «μεγαλύτερο ιδιωτικό στρατό του κόσμου».

«ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας και την παράλληλη παύση της λειτουργίας των 75 από τα 100 γραφεία της. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, οι περικοπές αυτές θα συμβάλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της λειτουργίας της. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας έχει τώρα περίπου 8.000 υπαλλήλους.

«ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ» ΚΕΡΔΗ Τριπλασιάστηκαν, σχεδόν, τα κέρδη της «Time Warner» στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2006, ένα αποτέλεσμα που αποδίδεται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης «Adelphia Commu nications». Ο όμιλος που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τα κινηματογραφικά στούντιο «Warner Bros», όπως και το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,3 δισ. δολαρίων.

ΚΙΝΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου, υπερδιπλασιάζει τα στρατηγικά της αποθέματα αργού πετρελαίου, προσθέτοντάς τους περίπου 4 εκατ. βαρέλια έως τα μέσα Δεκέμβρη. Οι νέες ποσότητες θα καλύψουν έως και το ένα πέμπτο της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων της Κίνας κοντά στο Νίνγκμπο, οι οποίες εγκαινιάστηκαν τον Αύγουστο, με την τοποθέτηση περίπου 3 εκατ. βαρελιών ρωσικού αργού από τα Ουράλια στις 52 δεξαμενές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ