ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
Οι σύγχρονοι σκλάβοι στην Αμερική

Το δουλεμπόριο ακμάζει στις ΗΠΑ με πρωταγωνίστριες τις εταιρείες «εισαγωγής εργατικού δυναμικού»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανθεί το σύγχρονο δουλεμπόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χιλιάδες άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο γίνονται αντικείμενο μιας απίστευτης εκμετάλλευσης των σύγχρονων δουλεμπόρων, των μεγάλων εταιρειών «εισαγωγής και ενοικίασης εργατικού δυναμικού». Σε ένα καθεστώς που έχει πολλά κοινά σημεία με τα σκλαβοπάζαρα του 18ου και του 19ου αιώνα στην Αμερική.

Πρόσφατα, η αμερικανική εφημερίδα «Σιάτλ Τάιμς» αποκάλυψε μια πτυχή αυτής της αθλιότητας στη «χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Ηταν η ιστορία 170 Ταϊλανδών οι οποίοι πλήρωσαν από 8.000 δολάρια ο καθένας, στην εταιρεία «Παγκόσμιοι Ορίζοντες», για μια δουλιά στους οπωρώνες της πολιτείας Ουάσιγκτον.

Η εταιρεία τούς υποσχέθηκε ικανοποιητική διαμονή σε μοτέλ της περιοχής και φαγητό από μια αλυσίδα μεξικάνικων εστιατορίων. Τους υποσχέθηκε ακόμη ότι τα χρήματα της αμοιβής τους θα πήγαιναν στις οικογένειες τους, στην Ταϊλάνδη, μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Η μεταφορά των συγκεκριμένων εργαζόμενων από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ έγινε βάσει του νόμου Η-2Α, ο οποίος δίνει το δικαίωμα σε εταιρείες όπως οι «Παγκόσμιοι Ορίζοντες», σε περίπτωση διαπίστωσης έλλειψης εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα, να εισάγουν εργαζόμενους από το εξωτερικό, τους οποίους θα «ενοικιάζουν» σε μεγαλογαιοκτήμονες για όσο διάστημα τους χρειάζονται. Στη συνέχεια, όταν τελειώσουν οι εποχιακές ανάγκες, οι εργαζόμενοι οφείλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι εταιρείες που «διαχειρίζονται» τους εργαζόμενους κρατούν, καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στις ΗΠΑ, όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Το αποτέλεσμα είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι να εξαρτώνται απολύτως από τους εργοδότες τους. Η παραμικρή διαμαρτυρία σημαίνει απέλαση και απώλεια των 8.000 δολαρίων που έδωσαν στους δουλέμπορους ως εγγύηση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αποκαλύπτει η «Σιάτλ Τάιμς», η εταιρεία «Παγκόσμιοι Ορίζοντες» στοίβαξε μερικούς από τους 170 Ταϊλανδούς σε μερικά δωμάτια μοτέλ και τους υπόλοιπους σε κοντέινερ με άθλιες συνθήκες, αφού ο ίδιος χώρος χρησιμοποιούνταν ως τουαλέτα, κουζίνα και υπνωτήριο...

Οι «Παγκόσμιοι Ορίζοντες» πληρώθηκαν από τους γαιοκτήμονες για τη δουλιά των Ταϊλανδών, αλλά η εταιρεία έστειλε στις οικογένειες τους ένα μικρό μόνο μέρος των χρημάτων και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίες από την έρευνά τους διαπίστωσαν ότι εκτός των παραπάνω, οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμιά απολύτως ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ενώ πολλοί από αυτούς υπέγραψαν τα σχετικά συμβόλαια με τους «Παγκόσμιους Ορίζοντες» χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους, αφού δε γνώριζαν αγγλικά!

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται στο καθεστώς αυτό πάνω από 50.000 εργαζόμενοι, τους οποίους εισάγουν στις ΗΠΑ εταιρείες όπως οι «Παγκόσμιοι Ορίζοντες». Οι εταιρείες αυτές «στρατολογούν» τους σύγχρονους σκλάβους από χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία, το Νεπάλ, αλλά και από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι εισάγονται στις ΗΠΑ με τους ίδιους όρους, βάσει άλλων νόμων για τις ανάγκες της βιομηχανίας, της υλοτομίας κλπ.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο πικρός καφές της Αιθιοπίας

Ενα σημαντικό μέρος του εθνικού εισοδήματος της Αιθιοπίας προέρχεται από την πώληση καφέ. Η οικονομία αυτής της φτωχής χώρας στηρίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τις πωλήσεις του καφέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 5 εκατομμύρια Αιθίοπες εργάζονται στις φυτείες καφέ.

Το δυστύχημα για την Αιθιοπία (όπως και για όλες τις χώρες της Υποσαχάρειας Αφρικής) είναι ότι οι φυσικοί πόροι της βρίσκονται στα χέρια των πολυεθνικών εταιρειών. Υπολογίζεται ότι από τα έσοδα από την πώληση του αιθιοπικού καφέ το 90% πηγαίνει στις ξένες εταιρείες και μόνο το 10% στη χώρα που τον παράγει!

Για να υπολογίσετε το βαθμό εκμετάλλευσης σκεφθείτε ότι από την τιμή κάθε κούπας καφέ, που αγοράζεται σε κάποιο κατάστημα, οι Αιθίοπες παραγωγοί παίρνουν μόλις 3 σεντς...

Μια από τις πολυεθνικές που λυμαίνονται την παγκόσμια αγορά του καφέ είναι η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων με την ονομασία «Στάρμπακς», με ισχυρή παρουσία και στην Αιθιοπία. Η «Στάρμπακς» είχε έσοδα 5,8 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση του αιθιοπικού καφέ.

Ομως, όπως φαίνεται, δεν της αρκούν τα υπερκέρδη που στηρίζονται στην εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Οξφαμ» ότι η «Στάρμπακς» αξιοποιώντας την επιρροή της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μπλόκαρε την προσπάθεια της κυβέρνησης της Αιθιοπίας να κατοχυρώσει τα δικαιώματα δύο τύπων καφέ.

Από αυτή την κίνηση της «Στάρμπακς», οι παραγωγοί καφέ θα χάνουν πάνω από 88 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

ΚΙΝΑ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Εκτινάχτηκε σε επίπεδα ρεκόρ το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Κίνας το μήνα Οκτώβρη, φθάνοντας τα 23,83 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμάται ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα εντείνουν τις πιέσεις για ανατίμηση του γουάν και για ενίσχυση της πρόσβασής τους στην κινέζικη αγορά. Το Σεπτέμβρη το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Κίνας είχε ανέλθει στα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν σχεδόν διπλάσιο του αντίστοιχου του Οκτώβρη 2005 των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ» - «ΠΕΖΟ» Σε αλλαγές των διοικήσεών τους προχώρησαν οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες «Volkswagen» και «Peugeot», σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα μερίδια αγοράς που ελέγχουν στην ευρωπαϊκή αγορά από τις ανταγωνίστριες «Toyota» και «Honda». Οι τρεις ιαπωνικές εταιρείες έχουν εισαγάγει στην αγορά νέα ντιζελοκίνητα μοντέλα, ώστε να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Απ' την άλλη, «Volkswagen» και «Peugeot» προχωρούν σε περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας προκειμένου να μειώσουν το «λειτουργικό κόστος» και να επιβραδύνουν τους ρυθμούς παραγωγής.

«ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ» Σε αύξηση των επιτοκίων της πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενόσω η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΔNT, Ροδρίγο Ράτο. Σημειωτέον, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5% στον Δεκέμβρη με τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ