ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ερχονται τα «παρκο-χαράτσια»

Μέσα στο Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει το εισπρακτικό μέτρο από τη διοίκηση του Δήμου της Αθήνας

Κι άλλο χαράτσι, περιμένει τους Αθηναίους, αυτή τη φορά με την εφαρμογή της περιβόητης «ελεγχόμενης στάθμευσης»

Avaton

Κι άλλο χαράτσι, περιμένει τους Αθηναίους, αυτή τη φορά με την εφαρμογή της περιβόητης «ελεγχόμενης στάθμευσης»
Μέσα στο Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο από τη διοίκηση του Δήμου Αθήνας, αυτό της ελεγχόμενης στάθμευσης. Μέτρο που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, αφού θα καλούνται να πληρώνουν ακόμη και για να παρκάρουν κάτω από το σπίτι τους.

Με πρόσχημα το σοβαρό πρόβλημα της στάθμευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας, η διοίκηση του δήμου, προωθεί όχι μόνο το χαράτσωμα για τη χρήση δημόσιου χώρου, αλλά επιπλέον, την εν μέρει ιδιωτικοποίησή του, αφού η εταιρεία που έχει αναλάβει την εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος, θα εισπράττει ποσοστό επί των εσόδων, ανάλογα με τη χρήση του.

Ετσι, η πολυεθνική εταιρεία «PARKMOBILE Group BV - UNISYSTEMS AE», ανέλαβε την εφαρμογή του συστήματος έναντι του ποσού των 17,85 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα κληθούν είτε μέσω της χρήσης του συστήματος, είτε μέσω της δημοτικής φορολογίας, να πληρώσουν οι δημότες. Επιπλέον, όπως σημειώθηκε, η εταιρεία θα εισπράττει ποσοστό επί των εσόδων, ανάλογα με τη χρήση του συστήματος.

Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί αρχικά σε δύο φάσεις και στη συνέχεια ακόμη ευρύτερα. Συγκεκριμένα, οι περιοχές που θα εφαρμοστεί η πρώτη φάση είναι του ιστορικού τριγώνου, του Κολωνακίου, του Ψυρρή, της Πλάκας και της Ρηγίλλης. Συνολικά, θα δημιουργηθούν 5.494 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 2.500 για μόνιμους κατοίκους. Στη δεύτερη φάση, με 4.000 επιπλέον θέσεις στάθμευσης, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές, κάποιες από τις οποίες θα είναι και αμιγούς κατοικίας, όπως οι Αμπελόκηποι.

Να σημειωθεί ότι, εκτός από τους επισκέπτες, θα καλούνται να πληρώνουν και οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που θα εφαρμοστεί το μέτρο. Συγκεκριμένα, οι μόνιμοι κάτοικοι, θα πληρώνουν 10 ευρώ ετησίως, ενώ οι επισκέπτες για την πρώτη και δεύτερη ώρα από ένα ευρώ (συνολικά 2 ευρώ για δύο ώρες), ενώ την τρίτη ώρα, επιπλέον 4 ευρώ.

Η διοίκηση του δήμου, όμως, στο πλαίσιο των «νόμων της αγοράς», έχει σαν σκοπό να μετατρέψει σε συνείδηση του εργαζόμενου, τη ρήση «πληρώνω για να έχω». Ετσι, καθόλου τυχαία, δεν είναι τα λόγια του Θεοδ. Σκυλακάκη, πρώην αναπληρωτή δημάρχου Αθήνας, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να πληρώσει για να... «εκτιμήσει» την παρεχόμενη υπηρεσία, όταν συζητούνταν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η απάντηση, όμως, στο οξυμένο πρόβλημα της στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να δοθεί μόνο με την ουσιαστική και ολόπλευρη ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». «Ο δημόσιος χώρος για μας ούτε πουλιέται, ούτε ενοικιάζεται», είχε σημειώσει στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Χαλβατζής. «Δεν μπορεί», τόνιζε, «να πληρώνει ο κάτοικος για να σταθμεύσει στη γειτονιά του. Πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης γύρω από δημόσια νοσοκομεία και οργανισμούς, χωρίς όμως, καμιά καταβολή αντιτίμου».

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Μονοξείδιο του άνθρακα σκότωσε τα δυο παιδιά

Σε ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκαταρκτικής εξέτασης και των πορισμάτων για το σχηματισμό δικογραφίας, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να ασκηθούν ποινικές διώξεις και να αναδειχτούν τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τα δυο ανήλικα παιδιά βρετανικής καταγωγής την περασμένη Πέμπτη σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της τοξικολογικής έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο θάνατος των δυο άτυχων παιδιών προήλθε από εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων μονοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα και δεύτερης τοξικολογικής εξέτασης. Ενώ, φως στην υπόθεση σχετικά με το λόγο και τον τρόπο που έγινε η διαρροή του μονοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ενδέχεται να δώσει και η έκθεση ομάδας πραγματογνωμόνων που έχει συσταθεί από μηχανολόγους.

Ο πατέρας των δυο άτυχων παιδιών, καθώς και η σύντροφός του, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν από το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας, έχουν βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Την άποψη ότι το περιστατικό της Κέρκυρας είναι μεμονωμένο, εκφράζει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων. Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως το περιστατικό αυτό δεν πρέπει να χαρακτηρίσει το σύνολο του κλάδου του τουρισμού της χώρας.

ΔΙΚΗ «17Ν»
Συζήτηση για την ακυρότητα των καταθέσεων

Με αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την ένσταση ακυρότητας των προανακριτικών καταθέσεων, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17Ν». Η ένσταση ακυρότητας των προανακριτικών καταθέσεων λόγω άσκησης σωματικής και ψυχολογικής βίας, έχει υποβληθεί από τους κατηγορούμενους από την αρχή της δίκης.

Ο Βασίλης Ξηρός ανέφερε πως πιάστηκε στη Θεσσαλονίκη όπου κρατήθηκε άυπνος, ενώ τον απειλούσαν για τα αδέρφια του, κρατώντας τον χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. Υπογράμμισε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες υπέγραψε ένα χαρτί και μετά τον μετέφεραν στην Αθήνα, όπου συνεχίστηκε το μαρτύριο της αϋπνίας. Στην Ασφάλεια υπέγραψε ένα άλλο χαρτί και αργότερα έμαθε πως ήταν η προανακριτική απολογία του η οποία ήταν αντίγραφο της μαρτυρικής κατάθεσης που είχε δώσει στη Θεσσαλονίκη. Ξεκαθάρισε πως δεν είχε δικηγόρο διότι δεν του το επέτρεψαν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Α. Κωνσταντάκης υποστήριξε ότι στις καταγγελίες των κατηγορουμένων για βασανιστήρια από πλευράς των αρχών, το δικαστήριο, αν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την τέλεσή τους, αυτή πρέπει να ερμηνευτεί υπέρ των καταγγελλόντων. Η Ι. Κούρτοβικ αναφερόμενη στις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού υποστήριξε ότι κρατούνταν παράνομα για πολλές μέρες και ανακρινόταν χωρίς να έχει συλληφθεί. Και υποστήριξε ότι γι' αυτό το λόγο «είναι άκυρες οι προανακριτικές απολογίες του».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Διώξεις για βιασμό μαθήτριας

Στη δίωξη των τεσσάρων ανήλικων μαθητών που φέρονται να συμμετείχαν στο βιασμό ανήλικης μαθήτριας σε λύκειο της Αμαρύνθου Εύβοιας και τριών μαθητριών που, επίσης, φέρονται να συμμετείχαν βιντεοσκοπώντας με κινητό τη διαδικασία, προχωρά η εισαγγελία Χαλκίδας μετά από καταγγελία της μαθήτριας για το βιασμό της και τις ανακρίσεις που έγιναν σχετικά. Οι τρεις μαθήτριες κατηγορούνται για συνεργία στο βιασμό.

Οπως έγινε γνωστό, μετά από καταγγελία της μητέρας της αλλοδαπής μαθήτριας και της ίδιας της μαθήτριας - η οποία είναι αριστούχος εργαζόμενη μαθήτρια - την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις συμμαθητές τη βίασαν στις τουαλέτες του Λυκείου Αμαρύνθου Εύβοιας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, η 16χρονη μαθήτρια βιάστηκε από ένα συμμαθητή της, αφού άλλοι τρεις συμμαθητές την ακινητοποίησαν, ενώ, τρεις ακόμα μαθήτριες παραβρίσκονταν στο περιστατικό και το βιντεοσκοπούσαν!

Χτες, από το πρωί ως αργά το βράδυ, οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες μαθητές κατέθεταν στην ανακρίτρια όπως και οι γονείς τους. Στα χέρια του εισαγγελέα Χαλκίδας και της ανακρίτριας που ερευνά την υπόθεση βρίσκονται και τα πορίσματα πραγματογνωμοσύνης γυναικολόγου που εξέτασε τη μαθήτρια μετά την καταγγελία για βιασμό αλλά και ιατροδικαστή που την εξέτασε στη συνέχεια.

Αργά το βράδυ, με απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι φερόμενοι ως δράστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ