ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφη συντονισμένη δράση για την Παιδεία

Συγκέντρωση εργαζομένων χτες στο Περιστέρι

Να βρεθούν τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Παιδεία «υποταγμένη στις λαϊκές ανάγκες», του αγώνα που πρέπει να αποκτήσει μάκρος και βάθος. Μ' αυτή την επιδίωξη, με πρωτοβουλία των τοπικών παραρτημάτων των Συνδικάτων Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών, Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων και του Συλλόγου Δασκάλων «Ελλη Αλεξίου» και τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών μαζικών φορέων (Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης Περιστερίου, ΠΕΑΕΑ Περιστερίου, κλπ.) πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Περιστέρι σύσκεψη για την οργάνωση νέων αγωνιστικών παρεμβάσεων, με πρώτο σταθμό την προετοιμασία του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της ερχόμενης Παρασκευής 3 του Νοέμβρη.

Είναι ευθύνη και χρέος μας να οργανώσουμε την αντίσταση και την πάλη μας, σημείωσε εισηγητικά η Βάσω Μάμμαλη, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, επισημαίνοντας ότι στις κινητοποιήσεις αναδείχτηκε η σημασία του συντονισμένου αγώνα αλλά και το κρίσιμο ζήτημα του «τι Παιδεία έχει ανάγκη ο λαός». Η υποταγή των νεανικών συνειδήσεων ως στόχος των μεταρρυθμίσεων, ο ρόλος που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθώντας την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, η αποκάλυψη των πολιτικών ενόχων, αλλά και η ανάγκη αγωνιστικής αφύπνισης των συλλόγων γονέων ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα που έθιξε ο πλούσιος προβληματισμός. Σημαντική ήταν η παρουσία παιδιών από κατειλημμένα σχολεία της περιοχής, που τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η αλληλεγγύη προς τους μαθητές, κόντρα στη χυδαία προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων τους από πολλά ΜΜΕ και όχι μόνο.

Αποτυπώνοντας την πολύμορφη δραστηριότητα που έχουν στόχο να αναπτύξουν οι ταξικές δυνάμεις αποφασίστηκε για μεθαύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ. πικετοφορία από την πλατεία Δέγλερη στο εμπορικό κέντρο του Περιστερίου, για την πλατιά ενημέρωση και πρόσκληση του κόσμου στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Επίσης, τα συνδικάτα θα επιδιώξουν παρουσία στα σχολεία ώστε να ανοίξει πλατιά με εκπαιδευτικούς και μαθητές ο διάλογος για το περιεχόμενο της Παιδείας και για διαρκή συντονισμένη πάλη.

Ανάλογη συγκέντρωση έγινε το πρωί της Κυριακής στα Πατήσια με πρωτοβουλία του παραρτήματος Οικοδόμων της περιοχής και του συλλόγου γονέων του 79ου Δημοτικού Σχολείου και τη συμμετοχή του τοπικού συλλόγου γυναικών και εκπροσώπων άλλων φορέων της περιοχής, που εξέφρασαν την αγωνία του «τι μαθαίνουν τα παιδιά μας» και «πώς θα κινητοποιήσουμε τους γονείς και τους εργαζόμενους σ' αυτό τον αγώνα».

Διαδηλώσεις και παρελάσεις

Στην Αθήνα, στο Ζάππειο, μέλη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας μοιράζουν αυτοκόλλητα του ΣΑΣΑ στους μαθητές που πρόκειται να παρελάσουν (από λίγα σχολεία που δε βρίσκονται σε κατάληψη). Την ίδια στιγμή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με πλήρη εξοπλισμό έχουν παραταχθεί μπροστά από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που απαιτούσαν με πανό «Εξω από τα σχολεία οι πολυεθνικές, μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές», και το ΣΑΣΑ που διεκδικεί «Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Στην Καλλιθέα, μαθητές από σχολεία υπό κατάληψη δηλώνοντας «Θέλουμε να μάθουμε - θέλουμε να ζήσουμε» παρέλασαν πίσω από το μπλοκ της Εθνικής Αντίστασης. Ο κόσμος δε σταμάτησε στιγμή να τους χειροκροτά. Στου Παπάγου, τα δύο κατειλημμένα Λύκεια παρέλασαν χωρίς ...να έχουν προσκληθεί χειροκροτούμενα από τον κόσμο. Στο Μαρούσι, οι μαθητές παρέλασαν με το αυτοκόλλητο του Συντονιστικού. Τη βάρβαρη φασιστική επίθεση σε βάρος γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συλλόγων Γονέων Ζωγράφου.

Στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικοί και γονείς παρέλασαν, αμέσως μετά το τελευταίο τμήμα των μαθητών, πίσω από το πανό του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απαιτώντας: «Εξω από τα σχολεία οι πολυεθνικές, μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές». Στη Λάρισα, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ παρήλασε με πικέτες που έγραφαν «Τα παιδιά είναι το μέλλον του έθνους», «Δώστε λύση στα προβλήματά τους», «Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους». Στο Βόλο, μαθητές διαμαρτυρήθηκαν με πανό και συνθήματα απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Οι νικητές να είμαστε εμείς

Φόρεσαν τα μπλουζάκια του Συντονιστικού - με το στίχο του Μπρεχτ στο πίσω μέρος και μπροστά τη φιγούρα κάποιου συμμαθητή τους με ανοιχτά τα χέρια να φωνάζει «δε θα περάσει». Και για έξι ώρες περίπου δε σταμάτησαν να «ροκάρουν» και να τραγουδούν «χιπ-χοπ» κομμάτια, κάνοντας σαφές: «Στον αγώνα της μόρφωσης και της ζωής, οι νικητές θα είμαστε εμείς». Αφιέρωσαν τα δικά τους τραγούδια στην υπουργό Παιδείας «Επανάσταση στο δρόμο. Πίσω ρε», και «Αγώνας και κατάληψη». Δήλωσαν ότι δεν πρόκειται «να μας βάλουν σε κλουβιά. Αντιστεκόμαστε». «Στον αγώνα της μόρφωσης και της ζωής, οι νικητές να είμαστε εμείς». «Και ο αγώνας δε σταματά ποτέ και ας τους μπαίνουμε στη μύτη. Συνεχίζουμε. Με κάθε μορφή. Με κάθε τρόπο!», λέει η Σταυρούλα, εκπρόσωπος του Συντονιστικού. Τα είπαν όλα οι πιτσιρικάδες στις συναυλίες που διοργάνωσαν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά και έγιναν το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα και στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, ενώ ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους για το επόμενο συλλαλητήριο, την Παρασκευή 3 του Νοέμβρη.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Στο «γύψο» του κοινωνικού διαλόγου

Στο «γύψο» του «κοινωνικού διαλόγου» επιχειρούν να βάλουν τον πανελλαδικό αγώνα για την Παιδεία οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ενώ εκατοντάδες σχολεία και σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη και καθώς προγραμματίζονται δύο νέα συλλαλητήρια, ήδη οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συνδικαλιστικού Συμβουλίου των δύο οργανώσεων, την περασμένη Παρασκευή, έσπευσαν να δώσουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, αποφασίζοντας ότι τώρα ήρθε ο καιρός για «εθνικό κοινωνικό διάλογο για την Παιδεία».

Χτες, μάλιστα, με σχετική επιστολή τους στα κόμματα, στην ΕΝΑΕ και στην ΚΕΔΚΕ ζητούν συναντήσεις με τις οποίες «θα σηματοδοτηθεί η προετοιμασία για την έναρξη του διαλόγου».

Το τι επιδιώκεται μέσα από αυτόν το «διάλογο» αποτυπώθηκε περίτρανα στην προαναφερθείσα συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σαν να μην είχε συμβεί τίποτα εδώ και 40 μέρες, εξέφρασε την ανησυχία του για τον «κοινωνικό διάλογο που έχει ενοχοποιηθεί», ότι τον θεωρεί «αναντικατάστατο εργαλείο» και πως φιλοδοξία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι να «παρέμβουν ως κεντρικοί κοινωνικοί διαπραγματευτές» και όχι στενά συνδικαλιστικά... Την ίδια αποστροφή προς τους αγώνες προκλητικά επέδειξε και ο γγ της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης, ο οποίος είπε ότι «δε βρισκόμαστε εδώ για συλλαλητήρια και απεργίες αλλά... για να επαναλάβουμε τον ισότιμο ρόλο των κοινωνικών εταίρων»!

Το σκηνικό της συναίνεσης, αλλά και επί της ουσίας υπονόμευσης των αγώνων για την Παιδεία, που επιχειρείται να στηθεί, χάλασε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας, που ούτε λίγο ούτε πολύ έμοιαζαν με επιμνημόσυνη δέηση, είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς σε μνημόσυνα δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε... Απορρίπτουμε όλες τις μορφές κοινωνικού διαλόγου και προτείνουμε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 3 και 9 Νοέμβρη. Υπάρχουν περιθώρια κοινής συμπόρευσης καθηγητών, δασκάλων, φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων, προκειμένου αυτός ο αγώνας που έχει σημαντικά στοιχεία συνολικά για το συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει μπροστά το επόμενο διάστημα...»

Συζητούν για την Παιδεία

Συγκεντρώσεις με θέμα «Εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ», προγραμματίζουν Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), όπου θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Ιλίου, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Ιλίου.

Σύσκεψη για την Παιδεία πραγματοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης στις 6.30 το απόγευμα. Επίσης, την Παρασκευή 3 Νοέμβρη τα Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Αιγάλεω (στις 7μμ), στο Ιλιον και στην Ηλιούπολη και το Σωματείο Αποκλειστικών Νοσοκόμων στις 7 το πρωί στα γραφεία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ